dnbe_3D_no-svart-trykk

Om oss

Det Norske Blåseensemble er et unikt orkester i dagens kulturliv – satt sammen av 24 profesjonelle musikere og en administrasjon på 8 personer. Ensemblet er basert i Halden og er med sin historie tilbake til 1734, landets eldste orkester i kontinuerlig drift.

VÅRE SATSNINGSOMRÅDER

shutterstock_397172257
TIDLIGMUSIKK
Som Norges eldste orkester velger Det Norske Blåseensemble å fordype seg i historisk framføringspraksis med fokus på perioden fra Renessansen til og med Wienerklassisismen. Kombinasjonen av autentiske og moderne instrumenter gir ensemblet en unik klang som gir nytt liv til velkjente verk fra denne perioden.
sanntid
SANNTIDSMUSIKK
Det Norske Blåseensemble har de siste årene banet vei nasjonalt og internasjonalt for ny musikk med improvisasjon som et hovedelement i uttrykket, alltid med klassiske referanser som rammeverk.
Sanntidsmusikk er musikk som skapes i sann tid, og som aldri kan gjentas.
Altdetandre
"ALT det andre"
I tillegg til våre to hovedsatsningsområder, spiller vi hvert år en rekke konserter av ulik art. Alt fra opera, til familiekonserter og flere typer lightproduksjoner.
Vi er fast orkester for Opera Østfold sine oppsetninger på Fredriksten festning, og vi turnerer i Den Kulturelle Skolesekken.

VÅR HISTORIE

oscar-borg_ork-527
Det Norske Blåseensemble er Norges eldste orkester i kontinuerlig drift. Faktisk kan man med rette påstå at vi er Norges eldste kulturinstitusjon av noe slag, og slik sett en del av Norges nasjonalarv.

Man vet at fra tidlig på 1600-tallet, var det registrert profesjonelle musikere i Fredrikshald. I 1733-1734 ble de organisert til et profesjonelt orkester på Fredriksten Festning, tilknyttet Søndenfjeldske Geworbne Regiment. Senere skulle dette bli 1ste Brigades Musikkorps.
Fra midten av 1800-tallet ble det militære orkestret utviklet til en renommert institusjon under to fremragende musikere, først Friedrich August Reissiger og så fra 1881, Oscar Borg. En av mange merkedager kom i 1879 da kong Oscar II åpnet Smaalensbanen og Dalslandsbanen. Reissiger dirigerte, Borg spilte i korpset, og på programmet var Borgs nykomponerte Jernbane-Galop.

Oscar Borg er kjent som Norges marsjkonge og Det norske blåseensemble bærer musikkarven fra hans tid med stolthet. Orkestret har spilt inn til nå fire CD'er med musikken hans, under ledelse av Bjarte Engeset.

Orkestret ble omdøpt til 1ste. Divisjons Musikkorps (på folkemunne kalt Divisjonsmusikken), og senere Forsvarets Distriktsmusikkorps Østlandet. Gjennom 1900-tallet var det avtagende behov for en militær beredskap i Halden. Etter 1905 var Fredriksten standkvarter for flere militære skoler og staber, med den siste ble avviklet i 2005.

Det Norske Blåseensemble ble stiftet i 2003 på grunnlag av orkestertradisjonen som skrev seg tilbake til 1734. Det er en privat ideell stiftelse regulert av Stiftelsesloven/Stiftelsestilsynet. Foretaket ble stiftet av Kulturdepartementet, Halden Kommune og Østfold Fylkeskommune.
I 2008 flyttet ensemblet inn i nye lokaler på Halden Brygge, et anlegg som omfatter både en kontorfløy og Brygga Kultursal.

styret i Det Norske Blåseensemble

OPPNEVNT AV ØSTFOLD FYLKESKOMMUNE
Styreleder: Kari Agerup
Personlig varamedlem: Ida Frederiksen
Styremedlem: Pål W. Magnussen
Personlig varamedlem: Roger Olstad
Styremedlem: Egil Olsen
Personlig varamedlem: Rune Fredriksen


OPPNEVNT AV HALDEN KOMMUNE:
Styremeldem: Elisabeth Giske
Personlig varamedlem: Roger Jensen
Styremedlem: Else-Marie Andersen
Personlig varamedlem: Wenche Erichsen
Styremedlem: Bjørn Edvardsen
Personlig varamedlem: Therese  Næss Diesen

OPPNEVNT AV DE ANSATTE:
Styremedlem: Kristin Haagensen
Varamedlem: Andre Fjørtoft