dnbe_3D_no-svart-trykk

Video fra innspilling av Messias med BBC Singers

Arkiv

Like før sommerferien kunne vi offenlitggjøre at vi skulle spille inn Händels Messias for BBC sammen med BBC Singers. Etter fem intense dager i Saffron Hall på utsiden av London er nå selve innspillingen ferdig. Kun miksing og produksjon gjenstår nå før CDen  finner vei til CD-spillere rundt i hele Europa ved påsketider 2017.

Som en forsmak har vi laget en liten video fra innspillingen!
Saffron Hall
Innspilling i Saffron Hall

Fakta: DNBE sin satsning på tidligmusikk

Det Norske Blåseensemble har tidligmusikk som ett av sine satsningsområder. Tidligmusikken spenner seg fra Renessansen til og med Wienerklassisismen, og omfatter kjente komponister som Bach, Mozart, Rossini, Scarlatti, Telemann, Pergolesi og nettopp komponisten bak Messias, Händel.  Blåseensemblet fordyper seg i historisk fremføringspraksis der orkesteret skaper sin egen unike klang med kombinasjonen av autentiske instrumenter og moderne instrumenter uten andre strykeinstrumenter enn cello og bass.
 

Fakta: BBC Singers

BBC Singers er BBCs profesjonelle kammerkor med 24 sangere. Koret har eksistert i over 80 år og har en unik posisjon i britisk musikkliv. De synger ulike stilarter, fra tidligmusikk til moderne klassisk musikk.  
Korets enestående ekspertise i samtidsmusikk har ført til flere kreative relasjoner med noen av de viktiste komponister i vårt århundre, inkludert Poulenc, Britten og Sir Maxwell Davies.
Koret har en omfattende konsert og turne virksomhet, i tillegg til et utall av innspillinger av ulik art.

 
BBCSINGERS
BBC Singers, BBCs profesjonelle kammerkor.

Historien om verket

Messias er det mest kjente oratoriet av Georg Friedrich Händel, som har bidratt sterkt til at han ble en verdenskjent komponist. Han komponerte oratoriet i tiden fra 22. august til 14. september 1741, og det ble urfremført under en veldedighetskonsert i Dublin 13. april 1742. På denne tiden skal Händel ha vært gjeldstynget, deprimert og syk etter en lang karriere fylt med seier og suksess, spektakulære investeringer, fiaskoer og brutal konkurranse.
 
Det startet med at presten og forfatteren Charles Jennens, en god venn og samarbeidspartner, kom med en helt ny libretto (tekst) til Händel. Dette var en samling bibeltekster som omhandler Jesu liv, han vil Händel skal bruke som utgangspunkt for et engelsk oratorium. Komponistens første reaksjon skal ha vært at han kastet alle tekstene fra seg fordi han ikke orket å skape noe. Senere tok han tekstene tilbake og startet arbeidet.

I løpet av 23 dager hadde han skrevet hele Messias-verket - på ikke mindre enn 260 håndskrevne sider med cirka tre timer musikk. Vi får trolig aldri vite hva som egentlig skjedde disse tre ukene sensommeren i 1741. Noen skildrer Händel med øynene fulle av tårer mens oratoriet ble notert i et rasende tempo, mens andre kilder antyder at høyere makter styrte pennen. Historien forteller også at Händel skrev seg frisk fra sin depresjon og fikk kreftene og livet tilbake. Uansett ble dette oratoriet en gedigen suksess fra første fremføring, og har siden den gang beholdt sin ikonstatus.
 
Verkets tekster er utelukkende hentet fra Det gamle og Det nye testamentet og de tre delene konsentrerer seg om profetiene og fullbyrdelsen av disse, om lidelsen og oppstandelsen og den siste om Messias og livet etter døden. Oratoriet er ikke liturgisk musikk, altså ikke skrevet for bruk i messe, men har etter Händels død blitt et av de mest sentrale verk som knyttes til vår adventstid og julefeiring. For hvem kjenner vel ikke igjen det legendariske hallelujakoret som avslutter annen del?

Tekst: Det Norske Blåseensemble/Christer A. Elnes 01072016