dnbe_3D_no-svart-trykk
DNBE og Michael Wollny - Nosferatu - 2015. Foto: Susann Jehnichen
DNBE og Michael Wollny - Nosferatu - 2015. Foto: Susann Jehnichen

Utsolgt på én-to-tre

Banebrytende internasjonal suksess
På knapt fire år har Det Norske Blåseensembles satsning på sanntidsmusikk vokst fra å være et forsøksprosjekt, til å bli en banebrytende internasjonal suksess. En tidlig morgentime for noen uker siden, åpnet ensemblet billettsalget til improvisasjons-konsert i Munchen. Én time senere var alle billettene revet bort.
Ensemblet med kurator Geir Lysne i spissen opplever spesielt stor suksess i Tyskland. Sammen med den anerkjente pianisten Michael Wollny, spilte de i høst for 2000 publikummere i Frankfurts storstue, Alte Oper. Noen uker senere for to utsolgte hus i Hamburg. Nå er samtlige billetter til ensemblets konsert i Munchen revet bort, og billettsalget til konsert i Dortmund i mai måned går så det suser.
 
– Europeisk kunstmusikk er rotfestet i tyskere. Når noen kommer og gjør noe på en helt ny måte, gjør det noe med folk. Vi beveger oss utelukkende innenfor klassiske premisser og Tyskland har virkelig tent på den nye klassiske tilnærmingen til improvisasjon, sier Geir Lysne.  
 

av stadig STØRRE INTERESSE I NORGE
 
Før ensemblet setter kursen mot sitt tyske publikum, går turen innom Olavshallen i Trondheim. Der forsterker de først Trondheim Symfoniorkester i Prokofjevs Skytiske Suite og i Stravsinskijs Vårofferet. Og før ensemblet vender hjem til Halden, spiller de en egen improvisasjons-konsert der publikum får høre Vårofferet på en måte de aldri har hørt før, og som de aldri kommer til å høre igjen.
 
– Det er flott å oppleve at vi nå også vekker interesse i Norge. Dette er virkelig spennende, smiler Lysne.  

 
FORMIDABEL UTVIKLING 

Ensemblets direktør, Geir Rebbestad, gleder seg over resultatet av mange år satsning, og beskriver utviklingen fra utgangspunktet og frem til i dag som formidabel:  

– Det har vært svært spennende å følge ensemblet i prosessen. Musikerne kaster seg ut på dypt vann når de entrer scenen, helt uten noter og uten å ane hva innholdet i konserten vil bli. De flytter stadig grenser som berører det menneskelige aspektet så vel som det musikalske. Fraværet av noteark og regler åpner for en helt ny konsertopplevelse – også for publikum, avslutter Rebbestad.
 
 
 
 
Geir_HA12931(Hans%20Arne%20Vedlog)
DSC01553

andre relaterte nyheter