dnbe_3D_no-svart-trykk
DSC02873

Unge solister i tradisjonsrik nyttårskonsert

Spente før oppdraget
De to unge fiolinistene Ingrid Marie Gustavsen (15) og Theo Abel Spillum (15) gleder seg ekstra mye til det nye året. 11. januar er de nemlig solister i Det Norske Blåseensembles Nyttårskonsert 2017 på Blå Grotte.
Sin unge alder til tross har både Ingrid og Theo et imponerende antall opptredener og konserter bak seg.  Begge spiller i kammerorkestret til Crescendostrykerne i Fredrikstad – et av Kulturskolens tre orkestre – og i strykekvartetten Crescendokvartetten. Ingrid har spilt konsert med Oslo-Filharmonien, og Theo har spilt med Norsk Ungdomssymfoniorkester.
 
Når de blir bedt om å fortelle om et stort øyeblikk på scenen hittil, er de allikevel enige om at det var da de fikk spille sammen med Alexander Rybak i Allsang på Grensen i 2014.
 
– Det var stas!, smiler de beskjedent.
 
 
KULTURSKOLEN SOM MØTEPUNKT
 
De to møttes på Kulturskolen i Fredrikstad.  Der er det godt å være, forteller de.
 
– For meg er det morsomt å møte andre som spiller fiolin. Så prater vi om instrumentet, om repertoar og mye annet. Vi har det veldig hyggelig!, forteller Theo.
 
Egentlig hadde han bestemt seg for å spille piano. Så  ble det full match med fiolinen i stedet. Nå har han han spilt i nesten 5 år.
 
– Det var litt vanskelig i begynnelsen. Men her på Kulturskolen spiller vi mye – både alene og i ensemble – og etter hvert kjenner man at man mestrer. Da er det veldig gøy, altså!, smiler Theo.
 
Ingrid nikker enig. Foreldrene søkte henne inn på Kulturskolen da hun var 4 år, og først som 7-åring fikk hun plass.
 
– Jeg tenkte nok ikke spesielt mye på fiolin da jeg var liten, men jeg var glad i musikk og spilte fløyte på skolen. Valget falt på fiolin. Selv om det var litt vanskelig å begynnelsen, er det verdt det. Det er et veldig spennende instrument å spille, istemmer hun.
 
– Hvor lenge må dere øve hver dag for å bli så gode, da?, spør vi.
 
– Det kommer an på, sier de i kor. – Før konserter blir det ekstra mye øvelse, da, forsikrer de.
 
Og selv om de begge bruker mye tid på musikk, har de fortsatt tid til andre fritidsaktiviteter. Ingrid spiller håndball og Theo turner. Og begge er travle 9-klassinger, ved hver sin ungdomsskole i Fredrikstad.
 
 
TRYGT Å VÆRE TO
 
De to ungdommene kjenner hverandre godt musikalsk og på Nyttårskonserten skal de også opptre som duo, i Shostakovichs Five pieces for Two Violins and Piano. Ingrid og Theo skal spille de tre første satsene.
 
– Jeg grue-gleder meg litt, innrømmer Theo. Ingrid samtykker igjen. 
 
Men begge to synes det er trygt og godt å være to på scenen 11. januar.
 
– Dette har vi gjort flere ganger før, og det blir helt sikkert kjempegøy, smiler de.
 

ET VIKTIG SAMARBEID
 
Ved Kulturskolen ble de to håndplukket til oppdraget med Det Norske Blåseensemble. Rektor ved Kulturskolen, John Einar Halvorsrød, er tydelig stolt av skolens elever.
 
– Vi har mange dyktige elever ved Kulturskolen. At Det Norske Blåseensemble ser de, og vil vise de frem, er supert. Det at de får lov til å spille sammen med profesjonelle, løfter og inspirerer elevene ekstra mye. Det er viktig og veldig bra, konstaterer Halvorsrød.
 
Det Norske Blåseensembles produsent, Grethe Vatvedt, forteller at ensemblet er opptatt av å være gode forbilder for barn og unge, og til å inkludere de høyest motiverte til samarbeid på scenen.
 
– Hver enkelt skole har anbefalt elever med høy arbeidsmoral og ekstra stor interesse for sitt instrument.  Dette blir svært spennende, og vi gleder oss til å h��re Ingrid og Theo på Blå Grotte, avslutter Vatvedt.
 

OM NYTT��RSKONSERT 2017:
 
Det Norske Blåseensemble sørger for nok en musikalsk start på året når de besøker Blå Grotte 11. januar med sin tradisjonelle nyttårskonsert.

Konserten består av klassiske perler med hovedvekt på wienerklassisismens fremste representant, Wolfgang Amadeus Mozart, godt krydret med flere av romantikkens mestere.

Under ledelse av dirigent Per Kristian Skalstad, er orkesteret stolte av å presentere tre solister på konserten: hele Norges stjernesopran Solveig Kringlebotn og Fredrikstads egne fiolintalenter Ingrid Marie Gustavsen og Theo Abel Spillum.
 
Konferansier: Erik-Andrè Hvidsten.
DSC02894
DSC02898

andre relaterte nyheter

Det%20Norske%20Bl%C3%A5seensemble%20Foto%20Veronica%20van%20Groningen
Annet
Vi tar smittevern på alvor!
LES MER
AVLYST
Annet
Avlysninger og billettrefusjon som følge av koronavirus
LES MER
980x650_stian14_3
Klassisk, Annet
Haydns Trompetkonsert slik du aldri før har hørt den
LES MER