dnbe_3D_no-svart-trykk

Unge komponister fra Halden

Arkiv

Fra%20venstre%20-%20Randi%20Bukholm%2C%20Jenny%20Marie%20Norheim%2C%20Solveig%20Bj%C3%B8rnstad%20og%20Vibecke%20R%C3%B8dland%20Hansen
Fra venstre - Randi Bukholm, Jenny Marie Norheim, Solveig Bjørnstad og Vibecke Rødland Hansen.
Unge komponister fra Halden
 
Onsdag fremfører Det Norske Blåseensemble musikk komponert av fire elever ved musikklinjen på Risum i Halden. Konserten kan du høre i Brygga kultursal.

 
Onsdagens konsert med Det Norske Blåseensembles blir en spesiell opplevelse både for orkesteret og publikum. Da skal nemlig ensemblet fremføre musikkverk komponert av elever på musikklinjen ved flere videregående skoler i Østfold.
 
Blant dem som skal få høre sine egne komposisjoner fremført av Norges eldste profesjonelle orkester, er Solveig Bjørnstad, Vibecke Rødland Hansen, Jenny Marie Norheim og Randi Bukholm.
 
De er alle 18 år gamle og elever i 3. klasse på musikklinjen ved Halden videregående skole avdeling Risum, og har jobbet med prosjektet i to måneder.  
 
- Jeg synes dette er litt skummelt, for egentlig gjør vi noe vi ikke kan. Samtidig gleder jeg meg til å høre resultatet fremført av Blåseensemblet, sier Solveig Bjørnstad.

Skryter av læreren sin
Klassevenninne Jenny har skrevet og fremført låter før, men beskriver onsdagens konsert som helt annerledes.
 
- Jeg har aldri skrevet ned sanger og tekster på papiret før eller hørt andre fremføre noe jeg selv har komponert. Så det blir veldig spennende å høre det endelige resultatet, sier Jenny.
 
Elevene skryter av sin musikklærer Pål Espen Haugen, som har hjulpet dem med å konkretisere det de ønsker å  formidle gjennom sine musikalske verk.
 
- Pål Espen har hjulpet oss med gode tips og råd underveis, og vært til stor hjelp for oss, forteller jentene.

Få tankene ned på papiret
Elevene er enige om at den største utfordringen har vært å  sette tanker og ideer ut i konkrete musikalske resultater.
 
- Det har også vært vanskelig å få akkordene til å flyte bra, forteller Randi.
 
De har vært veldig lærerikt å komponere egen musikk, forteller elevene.
 
- Det har vært en utrolig nyttig erfaring som jeg kan ta med meg videre i livet, uansett om jeg velger å satse på musikk som karrierevei eller ikke. Det har vært en god måte å teste ut teori i praksis, og vi har lært masse, forteller Solveig.

Spiller komponistene i Brygga kultursal
Onsdag får elevene høre det endelige resultatet når Det Norske Blåseensemble fremfører deres musikkverk fra scenen i Brygga kultursal i forbindelse med en musikalsk hyllest av komponist Halfdan Kjerulf .
 
Konserten er en del av Vinterriss-festivalen som foregår i Askim, Fredrikstad, Halden og Moss - og er et samarbeid mellom Det Norske Blåseensemble og nyMusikk Østfold.
 
- Jeg er veldig spent på hvordan det kommer til å høres ut på scenen, men vi har lagt hjertet vårt i dette og gjort vårt beste, sier Vibecke.
 
-  Det blir spennende å se hvordan publikum reagerer på onsdag, om de liker det vi har laget. Det er det viktigste for meg, sier Randi.