dnbe_3D_no-svart-trykk

Ung sarping som Hans Nielsen Hauge

Arkiv

Patrik Stenseth
Patrik Stenseth

«Salmer fra 1814» med Det Norske Blåseensemble:
 


Ung sarping spiller Hans Nielsen Hauge

 I forestillingen «Salmer fra 1814», som fremføres av Det Norske Blåseensemble i fem kirker denne senhøsten, står den 24 år gamle sarpingen Patrik Asplund Stenseth på scenen som selveste Hans Nielsen Hauge.
 
– Dette er en veldig spennende og lærerik opplevelse for en fersking som meg, og det er lett å la seg bevege av innholdet i forestillingen og stemningen i kirken, sier Stenseth.

 
Denne senhøsten fremfører Det Norske Blåseensemble, i samarbeid med Borg bispedømme og Scenekunst Østfold, «Salmer fra 1814» i original drakt, men også med nye tekster og arrangementer. Forestillingen markerer 200-årsjubileet av Norges Grunnlov.

I rollen som den norske predikanten Hans Nielsen Hauge (1771–1824) finner vi den 24 år gamle Sarpsborg-gutten Patrik Asplund Stenseth. Imellom hver salme, med vakker musikk av Det Norske Blåseensemble, sang av Beate S. Lech og Sondre Bratland og koring av Borg Domkor, fremfører Stenseth monologer basert på Hauges tekster og memoarer.

Flotte opplevelser i Halden og Fredrikstad
«Salmer fra 1814» har allerede blitt fremført i Fredrikstad Domkirke og Immanuels kirke i Halden, og Stenseth synes det var flotte opplevelser.
 
- Kirkerommet er mektig og et veldig spennende sted å jobbe, og samtidig er det å spille teater i kirken en veldig fin opplevelse. Det er lett å la seg bevege av innholdet i forestillingen og stemningen i kirken – og det er spesielt å spille en så kjent karakter foran et lokalt publikum. Dessuten er det et takknemlig publikum å stå foran, og jeg er glad for å være en del av dette prosjektet, sier Stenseth.
  
Stenseth er nettopp ferdig med en bachelorgrad i Teaterproduksjon og Skuespillerfag ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. På CVen hans står blant annet «Olav den heldige & Lykkesverdet» og «Skatten på sjørøverøya» - begge som produsent og skuespiller. Han har også lang fartstid med barne- og ungdomsteater i Sarpsborg.


Sarpsborg, Moss og Oslo
Nå i midten av november står «Salmer fra 1814» for tur i Sarpsborg kirke, Moss kirke og Oslo Domkirke. Stenseth er ekte Sarpsborg-gutt, og han innrømmer at det blir spesielt å fremføre «Salmer fra 1814» i Sarpsborg kirke torsdag 13. november.
 
- Selv om jeg ikke er personlig kristen selv, kjenner jeg Sarpsborg kirke veldig godt. Gjennom barne- og ungdomsårene har jeg vært der mange ganger. Det føles alltid godt å være på hjemmebane, og det hadde vært koselig om venner og kjente tok turen for å se på, sier han.
 
Hans Nielsen Hauge var også Østfold-gutt, vokst opp i et kristent hjem som én av ti søsken. Utover Østfold-tilhørigheten, er det ikke så mange likehetstrekk mellom Stenseth og Hauge, men noen likheter finner den unge skuespilleren likevel.
 
- Jeg er enebarn og ikke personlig kristen, men det brennende engasjementet kjenner jeg igjen. Hauge fikk et kall fra Gud og gikk til fots gjennom Norge i nesten åtte år for å formidle budskapet sitt. Selv om jeg ikke kan vise til samme bragd, brenner jeg også for mitt yrke som skuespiller. Jeg er glad i å formidle budskap, og jeg setter pris på å møte mennesker som lytter til meg, forteller Stenseth.
 
Stenseth er full av respekt for den historiske personen han spiller, og synes det er viktig å gjøre det med respekt.
 
- Når man spiller en så viktig og historisk person som Hans Nielsen Hauge, er det viktig å trå varsomt. Jeg forsøker å gjøre det med innlevelse og engasjement, i tråd med hvordan Hans Nielsen Hauge predikerte. Det føles veldig fint, sier Stenseth, som også forteller at det er utfordrende å jobbe med fakta der man jobber etter sannheten, i motsetning til å fremføre fiksjon.
 
Stenseth har verken jobbet med Det Norske Blåseensemble, Beate S. Lech, Sondre Bratland eller dirigent Christian Eggen før, men han er full av lovord om alle.
 
- Det er fantastisk spennende og lærerikt å jobbe med så profesjonelle folk; de er veldig dedikerte og leverer støtt som fjell på forestillingene. Dette er åpenbart veldig fascinerende å være med på for en fersking som meg, sier Stenseth.
 
Selv om forestillingen hjemme i Sarpsborg blir spesiell, gleder han seg også til «finalen» i Oslo Domkirke søndag 16. november.
 
- Alle forestillingene er like viktige, men jeg har aldri vært i Oslo Domkirke. Det tror jeg blir veldig stemningsfullt og flott, sier Stenseth, som oppfordrer alle til å ta turen til en av forestillingene som gjenstår i november:
 
– Budskapet er fint og alle de involverte er fantastisk flinke, så her er det bare å komme å «kosæ sæ», sier han med velkjent Østfold-dialekt.

«Salmer fra 1814» fremføres følgende steder:
Torsdag 13. november kl. 19.00: Sarpsborg kirke.
Fredag 14. november kl. 19.30: Moss kirke.
Søndag 16. november kl. 19.00: Oslo Domkirke.


Medvirkende i «Salmer fra 1814»: 
Sondre Bratland, sang
Beate Lech, sang
Det Norske Blåseensemble
Borg Domkor
Christian Eggen, dirigent
Patrik Stenseth, som Hans  Nielsen Hauge.

Erik Hillestad, tekster
Kjetil Bjerkestrand, arrangementer