dnbe_3D_no-svart-trykk

Tok Bolivia med storm

Arkiv

Festivalen i Bolivia ble et musikalsk og kulturelt minne for livet. Seks konserter på like mange dager og energiske musikere som virkelig bød på seg selv.

 
sanjose17
Musikkmøte: The Mission inneholder vakker musikk i møtet mellom europeisk kunstmusikk og indiansk tradisjonsmusikk. Resultatet svinger det skikkelig av.
Reisen til Bolivia ble en gedigen opptur, både for publikum og musikerne i Det Norske Blåseensemble.
Det Norske Blåseensemble høstet kjemperespons og ovasjonslignende reaksjoner hos publikum. Med en musikalsk blanding av barokk, klassisk musikk og latinamerikansk folkemusikk og rytmer, ble ensemblet omtalt som festivalens desidert beste orkester.
 
- Vi har opplevd et så utrolig interessert og engasjert publikum, at vi aller helst ville hatt dem med oss hjem til norske konsertarenaer, fleiper markedssjef Svein A. Halvorsen.
 
Det var en stor internasjonal musikkfestival som lokket. Østfold-ensemblet ble invitert til å delta, og det ble hele seks konserter i løpet av en uke. Fire konserter i fire ulike byer i Bolivia, samt to konserter for barn og unge i samarbeid med Strømmestiftelsen. Og om de offisielle festivalkonsertene gjorde inntrykk, festet bistandskonsertene og møtene med barn og unge seg enda mer til minnet.
 
- Opplevelsene var sterke. Fattigdommen i Bolivia preger det man ser og hører. Møter med mennesker med materiell standard på en brøkdel av hva vi har i Norge, gir ettertanke. Bare å se gleden i øynene til barn og unge som er på vei opp fra dyp elendighet og fattigdom er sterkt. Musikken gir både håp, og er et utrolig effektivt komunikasjonsmiddel i seg selv, forteller Halvorsen.
 
- 1. mai besøkte vi et gatebarnprosjekt og holdt konsert for dem. Barna fikk forsøke seg litt på instrumentene til våre musikere, og fikk veiledning. Selv for oss som ikke kan spansk, var det åpenbart forståelig kommunikasjon, smil, latter og glede. Samme dag besøkte vi et ungdomsorkester drevet av kirken. Her holdt også de unge orkestermusikerne konsert for oss, på instrumenter de selv må låne og dele. Noen medbragte gaver vi ga dem var veldig kjærkomne, sier han.
 
På turneen presenterte Det Norske Blåseensemble historisk musikk, ispedd lokal livlig spillestil og rytmer. Musikken var blandet med folkemusikk og et naturlig instinkt for livlig spill og heftige rytmer.
På to av konsertene hadde DNBE med Nordic Voices – et fem stemmers a capella-kor som regnes blant de dyktigste internasjonalt i sin sjanger.
Dirigent va orkesterets trompetist og arrangør, Stian Aareskjold.
 
Noe av musikken som ble spilt, er fra notemateriell som er funnet under restaureringsarbeidet av fallerte kirker i Bolivia. Musikk som peker helt tilbake til da jesuittene på midten av 1500-tallet ville spre katolisismen og kristne de innfødte indianerne. Den gamle barokkmusikken er farget av lokal rytmikk. Musikken gjenoppstår i flotte arrangementer, spilt av Det Norske Blåseensemble.

sah