dnbe_3D_no-svart-trykk

Spiller nakne i Leipzig

Arkiv

Michael Wollny
Michael Wollny
Spiller nakne i Leipzig

1. oktober skal Det Norske Blåseensemble improvisere frem musikken til stumfilmklassikeren Nosferatu på den ærverdige kinoen UT Connewitz i Leipzig i Tyskland. Dit reiser de helt nakne, altså uten noter eller andre musikalske avtaler.

- Vi stiller oss sårbare, helt uten sikkerhetsnett. Det kan bli suksess, og det kan bli fiasko, sier dirigent Geir Lysne, som håper at dette kan være starten på et internasjonalt gjennombrudd for Blåseensemblets sanntidsmusikk.
 
Med sin sanntidsmusikk har Det Norske Blåseensemble banet vei i Norge for ny klassisk musikk med improvisasjon, altså sanntidsmusikk – musikk som skapes i øyeblikket. Dirigent
Geir Lysne har i over to år vært kurator for Blåseensemblets satsing på sanntidsmusikk, med ansvar for flere forestillinger innen sjangeren.

Spiller på jazzfestival
Denne gangen reiser Lysne og om lag 25 musikere fra Det Norske Blåseensemble til Tyskland for å improvisere frem musikken til stumfilmklassikeren Nosferatu på UT Connewitz under «39. Leipziger Jazztage».

Med seg, på det som er selveste åpningskonserten, har de den kritikerroste tyske jazzpianisten Michael Wollny  og trommeslageren Eric Schaefer.

- Jeg møtte Michael Wollny under et oppdrag med Berlinerfilharmonien i mai. Til tross for at vi har kontrakt med samme plateselskap, var det første gang vi møttes. Etter konserten i Berlin spurte jeg om han hadde lyst til å spille sammen med Det Norske Blåseensemble. Han brukte 20 sekunder på å svare ja, og foreslo 1. oktober i Leipzig, forteller Lysne.

Det pussige var at Wollny allerede var booket inn på «39. Leipziger Jazztage» for å improvisere frem musikken til stumfilmklassikeren Nosferatu, noe Det Norske Blåseensemble også gjorde i Brygga kultursal i Halden i november i fjor.

- Nosferatu er den eneste filmen vi har improvisert over tidligere. Så av alle de filmene man kunne ha valgt til dette prosjektet, landet vi altså på samme film. Det må man si er «meant to be», konstaterer Lysne, som legger til at han virkelig ser frem til å spille sammen med Wollny og Schaefer.

Stumfilm-klassiker
Nosferatu er en tysk stumfilm-grøsser fra 1922, laget av den tyske filmregissøren Friedrich Wilhelm «F.W.» Murnau. Filmen er løst basert på Bram Stokers kjente roman Dracula fra 1897, selv om mange detaljer er endret som følge av at filmselskapet ikke klarte å få rettighetene til boken.
 
Nosferatu regnes som en av de mest betydelige filmene innen skrekkfilmsjangeren, og er samtidig en av de mest kjente innen tysk ekspresjonisme. I magasinet Empire havnet filmen på 21. plass på listen over de 100 beste ikke-engelskspråklige filmene i verden.

Ærverdig kino
UT Connewitz er en av Tysklands eldste kinoer, og den første filmfremvisningen fant sted i lokalet så lang tilbake som 1. juledag i 1912.

- Dette er et fantastisk lokale, og arrangørene slår virkelig på stortromma når vi får æren av å åpne denne jazzfestivalen, mener Lysne.

Han gleder seg stort til konserten i Leipzig, og håper dette kan være starten på et internasjonalt gjennombrudd for Det Norske Blåseensembles sanntidsmusikk.

- Jeg vet at ryktene om oss går, og vi har allerede fått forespørsler om flere konserter i Tyskland neste år. Ingen låter som oss. Det finnes jo frijazz-orkestre, men et friklassisk-orkester er helt unikt. Det er gøy å se at ensemblets to satsingsområder, sanntidsmusikk og historisk musikk, gir muligheter til å spille utenfor Norges grenser, sier Lysne, som også minner om at de følger i Edvard Griegs  fotspor til Leipzig med samme opprør mot den etablerte klassiske musikken.

Spiller nakne
Til Tyskland reiser Blåseensemblet helt nakne, altså uten noter i kofferten.
 
- Vi har ingen noter med oss og improviserer underveis. Dermed stiller vi oss sårbare, helt uten sikkerhetsnett. Det kan bli suksess, og det kan bli fiasko. Uansett blir det garantert en unik konsertopplevelse helt utenom det vanlige. Som et klassisk orkester er vi veldig spente på mottakelsen vi får av det tyske publikummet - på det som egentlig er en jazzfestival. Jeg synes det er modig gjort, sier Lysne.
 
Han tror og håper det kommer mange for å overvære konserten i Leipzig.
 
- Vi vet det er stor interesse for norsk musikk i Tyskland, og i tillegg får vi drahjelp av Wollny – som er en populært jazzpianist i hjemlandet. Det hadde vært ekstra artig om det dukket opp noen nordmenn også, enten de som bor i Tyskland eller noen som reiser fra Norge for å være med på noe helt unikt, sier Lysne.

Torsdag 1. oktober kl. 20.00: Michael Wollny, Eric Shaefer og Det Norske Blåseensemble.
 
Her kan du kjøpe billetter til konserten i Leipzig.