dnbe_3D_no-svart-trykk

Sarpingen Geir Holm gleder seg til påskebarokk i hjembyen

Arkiv

Sarpingen Geir Holm gleder seg til påskebarokk i hjembyen


 
Geir3
Onsdag 16. mars spiller Det Norske Blåseensemble Johann Sebastian Bachs påskeoratorium i Sarpsborg kirke. Sarpingen Geir Holm spiller saksofon i orkesteret, og gleder seg til å presentere en unik konsertopplevelse i hjembyen.
 
Geir Holm er oppvokst på Opsund i Sarpsborg, og har drevet med musikk hele livet. Han begynte å spille klarinett i en alder av åtte år, men byttet til sitt nåværende instrument, saksofonen, da han var 12.
 
Sarpingen forteller at hjembyen har betydd mye for utviklingen av hans musikalske karriere.
 
- Sarpsborg har fra gammelt av vært kjent for å være en skikkelig korpsby, og byen har fortsatt flere korps som hevder seg i Norgestoppen. Det var dette korpsmiljøet som jeg ble flasket opp i, sier Geir Holm til dnbe.no.
 
Holm er utdannet fra Norges musikkhøgskole i Oslo. Etter endt utdannelse dro han til Paris og spilte under den gamle saksofonguruen Daniel Deffayet.
 
Deretter gikk ferden videre til jobb i Det Norske Blåseensemble i 1994.
 

Lover en unik konsertopplevelse

 
Johann Sebastian Bachs påskeoratorium forteller historien om Jesu oppstandelse, og hadde sin urfremføring i Leipzig 1. påskedag 1725.
 
Det Norske Blåseensemble fremfører verket med en annen besetning enn det opprinnelig ble skrevet for, noe Holm forteller gjør dette til en spesiell konsertopplevelse.
 
- Det som er så spesielt er at verket opprinnelig er skrevet for strykere og noen få blåsere, og det er egentlig ganske spektakulært å fremføre den musikken med bare blåsere. Det var jo blåseinstrumenter i barokken også, men jeg vil si at vår besetning gir stykket en veldig autentisk klang. Det er noe spektakulært med blåsere og barokkmusikk, forklarer Holm.
 
Holm mener deres versjon av verket er enda bedre enn originalen.
 
- Vår arrangør Stian Aareskjold er veldig tro mot komposisjonen i forhold til klang og lydbilde. Det er såpass spesielt at det er bedre enn originalen spør du meg, sier Holm.
 
Saksofonisten forteller at verket er typisk for Johann Sebastian Bach, og bedyrer komponistens betydning i musikkhistorien.
 
- Han var et av de største musikalske geniene denne verden har sett. Han var helt enorm. Det er noe guddommelig over all musikken til Johann Sebastian Bach, sier Holm.
 

Har med seg internasjonale solister

 
Det Norske Blåseensemble har holdt påskekonserter i en årrekke, men dette er første gang orkesteret fremfører Bachs påskeoratorium.
 
Med seg på scenen har de den engelske dirigenten Steven Devine, som orkesteret har jobbet med tidligere - blant annet i forbindelse med førjulskonserter med Händels “Messias” og Bachs juleoratorium.
 
Ensemblet har også fått med seg de verdenskjente solistene Kate Semmens, Diana Moore, Daniel Auchincloss og Sam Evans.
 
Holm forteller at det alltid er stas å spille i hjembyen, og tror Sarpsborg-publikumet vil sette pris på orkesterets nye versjon av det tradisjonsrike verket.
 
- De som har vært på konsert med Det Norske Blåseensemble før vet jo hva de får. Forhåpentligvis skal vi levere en konsert av høy kvalitet, som vi pleier å gjøre, og de som kjenner påskeoratoriet får påskeoratoriet i en ny drakt. Kanskje en enda mer spektakulær drakt enn de har opplevd før, forteller Holm.
 
Geir