dnbe_3D_no-svart-trykk

Rytmefest i barnehagen

Arkiv

Rytmefest i barnehagen
Det Norske Blåseensembles perkusjonist, Andrè Fjørtoft, og barna i DoReMi, Halden

Rytmefest i barnehagen

Afrikanske rytmer fyller rommet i Læringsverkstedet DoReMi barnehage i Halden. Ivrige barnekropper med lopper i blodet sliter med å sitte stille på den lille plassen de er tildelt. Det Norske Blåseensembles perkusjonist, Andrè Fjørtoft, er på besøk og har tatt med seg rytmeinstrumenter i alle fasonger og fra flere verdenshjørner.
Afrikanske rytmer i DoReMi, Halden
Afrikanske rytmer i DoReMi, Halden
– Dere behøver ikke å sitte rolig! Reis dere opp og dans!, roper André. Barna får utdelt rytmeinstrumenter, trommestikker og klubber – og rommet åpner seg i en fest av rytme og lyd.
 
– Denne trommen kjøpte jeg i Afrika, forteller André. Barna setter seg igjen og det går et gisp gjennom rommet.
 
– Oj! Er det ikke veldig langt dit?, spør en liten lyslugg.
 
– Jo! Også har orkesteret vårt vært i Sør-Amerika. Da reiste vi en hel dag og en hel natt, fortsetter André.
 
Barna sitter som tente lys og synes lydene fra instrumentene og historiene til André er fryktelig spennende. For noen av de helt minste, blir lyden av gong-gongen i overkant spennende. Da er det trygt og godt å krype opp på et voksent fang.   
 
Så er det barnas tur til å imponere. De har nemlig øvet på Troll-sangen og byr entusiastisk på klapp og sang, ledet av Læringsverkstedets musikkpedagog Anne-Sofie Ulstein Holand – og i samspill med André.
 
– Tenk at vi kunne spille sammen fordi dere har øvet, smiler André fornøyd. Og ber barna gi seg selv en stor applaus.
Dirigent med stor suksess
Dirigent med stor suksess

Stor stas

 
At André trives med barna er lett å se. Uten å bryte rytmen bytter han elegant instrumenter mens han manøvrerer mellom 100 barnehender strukket i været. Han spør om noen har lyst til å være dirigent.
 
– Jeg vil! Jeg vil!, roper samtlige.
 
En gutt og jente får stolt prøve seg og høster stor applaus for innsatsen.

– Det er stor stas for meg å besøke barnehagene, og det er så herlig å se forandringen i barna. De kommer først litt nølende inn i rommet, men bobler straks over av rytme og energi. Så er de selvsagt ekstra begeistret for selv å prøve ut instrumentene. Det er nok det aller morsomste, avslutter André.
 
Læringsverkstedet DoReMi barnehage er én av tre barnehager som får besøk av Det Norske Blåseensemble denne uken, hvor André Fjørtoft spiller i alt fem konserter.