dnbe_3D_no-svart-trykk

Rendyrker musikk- og kulturlivet

Arkiv

Musikerne i Det Norske Blåseensemble bidrar med mye musikkskolering og instruksjon i det lokale kulturliv.
Dirigenten Geir Holm
Dirigenten Geir Holm
Alle musikerne i orkesteret bidrar i sitt lokale kulturliv på en eller flere måter. Korps, kor, teater og mye annet kulturliv blir gjødslet og blomstrer takket være hjelp fra mange profesjonelle aktører. Det er ikke plass til sure toner.
- Jeg har alltid hatt elever, grupper og korps som jeg har jobbet med ved siden av jobben som musiker. Jeg hjalp de yngre allerede da jeg var i Sarpsborg Guttemusikkorps. Nå dirigerer jeg Greåker Musikkorps, smiler saksofonist Geir Holm (48). For ham er dirigering og instruksjon en lystbetont dimensjon av musikerlivet. I alle år har mange kvelder og mye fritid blitt brukt til å hjelpe amatørmusikere å bli dyktigere på sine instrumenter, og bedre musikanter i samarbeid med andre. Rundt om flere steder i landet, som Østfold, Oslo og Bergen, har Holm hjulpet og motivert amatørmusikere i alle aldre til å trille toner vakrere, raskere, og mer uttrykksfullt.


�������������������������������������������������������������������������������������������������������Å dirigere og hjelpe andre med musikken, gjør meg selv til en bedre musiker.”

Geir Holm

- Å dirigere er nok mye av det samme som å stille en diagnose, og gi riktig medisin på en tålmodig måte. Jeg er interessert i mennesker. Å dirigere og hjelpe andre med musikken, gjør meg selv til en bedre musiker, sier han. Geir Holm har nemlig som ideologi at han blir mer komplett som dirigent av ���� spille, dyktigere musiker av å dirigere, og et klokere menneske av å undervise. Alt dette henger såpass tett sammen for ham, at det er uaktuelt å kutte ut dirigering eller instruksjon for å bare være utøvende musiker. Denne holdningen og hverdagen har han til felles med mange av musikerne i Det Norske Blåseensemble. Arbeid med amatørkorps opptar mye av tiden hans, både skolekorps og voksenkorps opp gjennom årene. I Østfold er det spesielt Tindlund skolekorps, Lisleby Musikkorps, Sarpsborg Janitsjarkorps og Greåker Musikkorps som har hatt gleden av å ha Geir som dirigent. Mange amatørmusikere, spesielt i Østfold, har fått kyndig veiledning. Noen har også endt med egen musikkariere.
- Jeg er jo veldig patriot, og ønsker å bidra lokalt så lenge jeg kan, sier han. Han gleder seg ekstra når han får bidra til at det lokale musikkog kulturlivet gjør noe med høy kvalitet. Dessuten banker patriothjertet heftig når Østfolds eliteserielag i fotball, Sarpsborg 08, spiller hjemmekamper en kilometer unna huset der Holm bor.
- Å spille konserter har mye til felles med toppidrett for meg, både som utøver og dirigent. Det handler om å forberede seg grundig og være i god form, samt å prestere som aller best når det virkelig gjelder. Dessuten er det fantastisk morsom å skape, eller bidra til resultater gjennom andre, kommer det ettertenksomt. Geir Holm gjør ikke noe halvveis bra. Derfor er det få, om ingen, som kan måle seg med hans klassiske saksofonspill. Han er også en av landets beste korpsdirigenter.
- Hva er du mest stolt av?
- Det er vanskelig å trekke frem enkeltopplevelser, men når mine studenter får musikerjobb blir jeg glad. Jeg er også veldig stolt av NM-titlene med Sarpsborg Janitsjarkorps, avslutter den erfarne musikeren og instruktøren.
FAKTA

Musikalske sannheter om Geir Holm (48):
 
 • Spiller saksofon. Startet som 9-åring i korps på klarinett, men skiftet instrument
 • Var den første i Norge med debutkonsert på saksofon
 • Har dirigert Sarpsborg Janitsjarkorps til to NM-titler og en masse pallplasser. Var korpsets faste dirigent i 14 år.
 • Er lærer i saksofonspill ved Norges musikkhøgskole 
 • Jobbet i Forsvarets Musikkorps i Bergen fra 1986 til 1994
 • Startet deretter i Forsvarets Musikkorps i Halden, og ble med over i Det Norske Blåseensemble som ble stiftet i 2003.
 • Går for å være perfeksjonistisk musiker
 • Spilte i popbandet Seven-up i sin ungdom
 • Mener man må ha godt talent for å bli musiker
 • Mener at et profesjonelt orkester i Østfold gir store ringvirkninger i øvrig kulturliv, også blant amatørutøvere.
 • Oppfordrer norske skolekorps til å jobbe videre for å oprettholde kvalitet og mangfold.