dnbe_3D_no-svart-trykk

Reiser til London

Arkiv

Geir Rebbestad og Frode Martinsen
Geir Rebbestad og Frode Martinsen

 

Avslutter året med to konserter i London

Helgen før julaften reiser Det Norske Blåseensemble til London for å fremføre Händels berømte oratorium «Messias» sammen med det meritterte engelske kringkastingskoret BBC Singers.

- Vi ser veldig frem til konsertene, og det er alltid gøy å få presentert seg for et internasjonalt publikum, sier administrerende direktør Geir Rebbestad i Det Norske Blåseensemble.

De to konsertene blir garantert en minneverdig avslutning på et innholdsrikt år for Blåseensemblet.

Det Norske Blåseensemble og BBC Singers er ikke fremmede for hverandre. Det engelske kringkastingskoret gjestet nemlig Norge i fjor. Da fremførte de Bachs Juleoratorium sammen med Blåseensemblet i Halden, Oslo og Sarpsborg.

- Vi var begge begeistret over samarbeidet, og de spurte oss om vi ville komme til London i år for å fremføre Händels Messias sammen. BBC Singers er veldig rutinerte og profesjonelle, og noe av det ypperste man finner i denne sjangeren. At de inviterer et norsk ensemble, til og med uten strykere, er en veldig hyggelig anerkjennelse for oss, sier administrerende direktør Geir Rebbestad i Det Norske Blåseensemble.


To konserter
De to konsertene holdes i London-området. Den ene i Temple Church i London sentrum fredag 19. desember; den andre dagen etter i Saffron Hall i Essex i utkanten av den engelske hovedstaden. Temple Church er en middelalderkirke i bydelen Temple.
 
Den ble oppført av Tempelridderne i siste halvdel av 1100-tallet, og ligger i et område med advokatkontorer og annen forretningsvirksomhet. Denne noe bortgjemte kirken har først etter boken og filmen «Da Vinci-koden» blitt berømt utenfor bydelen. Kirken har plass til cirka 350 publikummere og er svært vakker.
 
Saffron Hall er en konsertsal som er spesialbygget til fremføring av musikk og har tilhørende flott akustikk. Flere av Englands og Europas fremste solister, musikere og orkestre holder konserter der.
 
- Vi gleder oss til begge konsertene, men Saffron Hall blir en spesiell opplevelse. Den tar hele 750 publikummere, og det er praktisk talt utsolgt. Det er ikke så ofte vi spiller for så mange mennesker, og det er klart det er inspirerende for musikerne å ha så mange folk i salen. Det løfter stemningen litt ekstra, sier Rebbestad.
 
Fjorårets fremføring av Juleoratoriet i Trefoldighetskirken i Oslo ble sendt direkte på BBC3 radio i England og i opptak i romjulen på NRK P2. Årets konsert i Temple Church blir også direktesendt på BBC3 radio.

En juleinstitusjon
I London er det altså Georg Friedrich Händels berømte oratorium «Messias�� som skal fremføres. Selv om Händel ble født i hertugdømmet Magdeburg, bodde han mesteparten av sitt liv i England. Han fikk til og med britisk statsborgerskap i 1727 og døde i London 74 år gammel.

- Händel er en av barokkens store komponister, og Messias er hans mest kjente og spilte verk. Oratoriet har blitt en juleinstitusjon i seg selv, ikke bare i England, men over hele verden. Alle engelskmenn har et forhold til Messias, og det blir selvfølgelig en unik opplevelse å fremføre dette hovedsakelig foran et engelsk publikum, forteller produksjonssjef Heidi Raude i Det Norske Blåseensemble.

Satsing på barokkmusikk
Et av satsingsområdene til Det Norske Blåseensemble er barokkmusikk, og de har hentet inn ekstra kompetanse for å kunne gjenskape barokkens mest praktfulle klanger på en best mulig måte.

- Vi har jobbet spesielt med barokkmusikk i flere år, og vi fremfører musikken autentisk og tidsriktig slik den ble laget. Det er klart at vi spiller med moderne instrumenter og har med noen instrumenter som ikke engang fantes på den tiden, men det høres likt ut likevel. I tillegg har vi også med noen ekstra instrumenter ved siden av, sier Raude.

Om lag 25 personer fra Det Norske Blåseensemble tar turen over til England i desember. Mens musikerne og administrasjonen reiser med vanlig rutefly, sendes instrumentene i en varebil noen dager i forveien.

- Det er mye logistikk og forarbeid for å få til London-konsertene, men først og fremst er det veldig spennende å være på turné og fremføre musikken vår i utlandet. Vi spilte i Huddersfield for noen år siden, men har ikke holdt konsert i London i nyere tid, sier hun.

Haldens ordfører kommer
Hjemme i Norge har Det Norske Blåseensemble hovedsakelig et godt voksent publikum, og direktøren er spent på hvem som sitter i salen på de to konsertene.

Én celeber gjest kommer i hvert fall på konserten i Temple Church.

- Jeg regner med at publikum er noenlunde likt som i Norge, men det blir spennende å se. Vi vet at det kommer noen helt fra Norge, blant annet Haldens ordfører Thor Edquist. I tillegg har den norske ambassaden i London, organisasjonen Music Norway og flere andre markedsført konsertene. Vi håper også at noen nordmenn som bor i London-området tar turen, avslutter Rebbestad.

"Messias" med Det Norske Blåseensemble og BBC Singers

Medvirkende: 
David Hill, dirigent
BBC Singers, kor
Fflur Wyn, sopran
Robin Blaze, kontratenor
Samuel Boden, tenor
David Soar, bass

Fredag 19. desember kl. 19.00: Temple Church, London.
Lørdag 20. desember kl. 19.00: Saffron Hall, Essex.

Se www.dnbe.no/program for mer informasjon.
 
http://saffronhall.com/

http://www.templechurch.com/