dnbe_3D_no-svart-trykk

Noteskriver og trompetist

Arkiv

Stian Aareskjold har skrevet noter helt siden han gikk på ungdomsskolen. Han har festet minst 250 musikkstykker til notepapiret.
Stian Aareskjold har skrevet noter helt siden han gikk på ungdomsskolen
Stian Aareskjold har skrevet noter helt siden han gikk på ungdomsskolen.
Stian fikk jobb som trompetist i Det Norske Blåseensemble i 2004. I flere år har han i tillegg fungert som orkesterets faste noteskriver og arrangør. Selv priser han seg lykkelig for at han har lavt søvnbehov, og således rekker det nitidige arbeidet med å skrive ut stemme etter stemme på mye av det orkesteret spiller.
- Min styrke er nok at jeg er allsidig og flink til å lytte etter musikalske særpreg. Det hjelper meg når jeg skal instrumentere for vår litt spesielle
besetning, smiler han.
- Hva er det du lytter etter, og hvordan starter du når du skal skrive noter på komplekse verk?
- Først melodilinjen, deretter bassgangen, og så fyller jeg på med resten.
Totalt har Stian Aareskjold nå skrevet over 100 musikkstykker for Det Norske Blåseensemble, til musikerkollegenes store tilfredshet. De får et bredt utvalg av musikalske sjangre tilpasset eget orkester. Vanlige symfoniorkestre har rikelig tilgang på ferdig notemateriell, mens Østfoldorkesteret må gjøre en instrumenteringsjobb og skrive egne noter på de fleste prosjektene.
- Jeg er egentlig selvlært som arrangør. Jeg kan ikke så mye teori og føler meg litt motsatt av jazzmusikere som har full kontroll på akkordene, hevder han beskjedent.
Men faktum er at Aareskjold høster skryt fra samarbeidspartnere både i Norge og internasjonalt, for sine velklingende instrumentasjoner og elegante noteløsninger. Den musikalske løpebanen til Stian startet i Auglend Skolekorps. Både bestefaren og faren var musikere i Stavanger Symfoniorkester, og lenger bakover i slektsleddene finner vi også musikere. Samboeren spiller fløyte i operaen i Oslo, og storebroren spiller trombone i operaen i Stockholm. De musikalske messingbåndene er dessuten fremtredende hos flere kolleger.
- Begge mine trompetkolleger, Torgeir Haara og Frank Brodahl, lærte å spille hos min far. Jeg lærte av Torgeir. Far lærte av faren til Torgeir, og faren til Frank spilte hos min far, forklarer han.
Selv fremhever Stian Zappa-prosjektet med CD-innspilling som det mest spennende han har skrevet. Han stortrives både som trompetist og noteskribent.