dnbe_3D_no-svart-trykk

Ny plate til terningkast 5

Arkiv

Into%20the%20Void%202
Det Norske Blåseensemble har gitt ut ny plate. Den heter ”Into the Void”. Dagbladet gir albumet terningkast fem.

Det er komponisten Eivind Buene som har skrevet musikken til ”Into the Void” som er et stykke i syv deler med seks kapitler og et eget midtparti som heter ”Blacklight”.
 
CDen utgitt på Lawo er spilt inn i Rainbow studio i Oslo sammen med solisttrioen POING. Christian Eggen er dirigent.
 
Albumet er en del av Blåseensemblets satsing på sanntidsmusikk, som oppstår i skjæringspunktet mellom notert og improvisert musikk.
 
Sanntidsmusikk betyr at musikken oppstår der og da innenfor visse rammer. De siste årene har sanntidsmusikk vært et prioritert satsingsområde for Blåseensemblet.
 
- Det du hører på ”Into the Void” blir aldri fremført på samme måte en gang til. Det er derfor sanntidsmusikk er en så interessant musikkform, og en så fantastisk opplevelse for publikum sier prosjektleder Heidi Maria Raude i Det Norske Blåseensemble. 
 
Hun beskriver den nye platen som spontan og ekte i uttrykket, samtidig som den er variert med både rockete og meditative partier. Albumet inneholder også mange flotte solistprestasjoner.

Får terningkast fem i Dagbladet
Resultatet ble så vellykket at Dagbladet gir ”Into the Void” terningkast fem i en musikkanmeldelse i avisen.
 
- Og la det være sagt med en gang; det funker, tvers gjennom! De verbale instruksjonene gir stor improvisatorisk frihet, til musikere som Buene er fortrolig med i utgangspunktet. Og samtidig har Buene erfaring og godt nok utviklet musikalitet til å skape avgjørende forskjeller når det gjelder forløpet  i stort, skriver Dagbladets anmelder Ståle Wikshåland.
 
- Jeg tror det er dette siste som forhindrer at den frie improvisasjon løper på tomgang, en situasjon vi kjenner fra mange liknende settinger. Gevinsten er at situasjonen åpner sluser av skapende kreativitet hos musikerne, her svinger det både fritt og sterkt, uten at de mer stillfarende og meditative valørene blir overkjørt, fortsetter anmelderen.
 
Han gir Blåseensemblets nye album en sterk femmer på terningen.

Lanserte albumet på musikkfestival
Blåseensemblet valgte å lansere ”Into the Void” i forbindelse med orkesterets besøk til Brasswind Festival i Bergen i september.
 
- Vi ønsket en flott anledning til å lansere platen, og det fikk vi under Brasswind Festival i Bergen. Publikum ble veldig begeistret for det de fikk høre, forteller Raude.
 
Hun forteller at ”Into the Void” ble spilt inn allerede i 2012, og at albumet er et av Blåseensemblets første satsinger på sanntidsmusikk. På platen har musikerne og solistene jobbet med en kombinasjon av skriftlige instruksjoner kombinert med improvisasjon.
 
- Nå har vi holdt på med dette i noen år, og nå jobber vi mye mer med ren improvisasjon. Sånn sett er ”Into the Void” del av en tidlig fase innenfor sanntidsmusikk for oss, men samtidig en viktig plate, forteller hun.

”Into the Void” kan kjøpes som digital lydfil eller CD på Lawo.no. Albumet kan også kjøpes på konsertene til Blåseensemblet, dnbe.no og Amazon.com
Topp score i klassisk musikkmagasin og flott omtale i aftenposten!
anmeldelse_1068_klassisk_musikkmagasin%20siste
Terningkast 6 i Klassisk musikkmagasin
anmeldelse_150215_aftenposten%20siste%20
Omtale i Aftenposten den 15. februar