dnbe_3D_no-svart-trykk

Lokalt talent fra Rygge spiller det nye året inn

Arkiv

Hans-Ole Sponberg Hansen
Foto: Privat.
Lokalt talent fra Rygge spiller det nye året inn

Det Norske Blåseensemble sørger for nok musikalsk start på året når de for første gang legger turen til Parkteateret i Moss med sin årlige nyttårskonsert. Med seg på scenen har de gitaristen Hans-Ole Sponberg Hansen fra Rygge.

Det Norske Blåseensembles populære nyttårskonsert har blitt en kjærkommen tradisjon både for publikum og orkesteret selv. Fredag 15. januar legger ensemblet turen til Moss for første gang, sammen med noen av Norges mest ettertraktede solister. 

Det Norske Blåseensembles nyttårskonsert består av klassiske stykker av Mozart, Strauss, Rossini med flere, og regnes som Norges motstykke til den tradisjonsrike nyttårskonserten i Wien. 

På scenen står også et av regionens største musikktalenter, 19 år gamle Hans-Ole Sponberg Hansen fra Rygge. Han gleder seg stort til konserten på Parkteateret.

- Jeg tror at det kommer til å bli veldig gøy, og det er utrolig gøy å spille med Det Norske Blåseensemble. De er veldig dyktige musikere, sier Hans-Ole Sponberg Hansen.

Med et av Norges største orkestre i ryggen skal Hans-Ole spille den andre satsen av Concierto de Aranjuez av Joaquin Rodrigo, noe han beskriver som en drøm som går i oppfyllelse.

- Det er en veldig fin sats som er veldig variert. Det er jo på en måte slags drøm man har når man spiller klassisk gitar å få spille den konserten med et orkester, så det skal bli stas å få gjøre det nå, forteller Hans-Ole.

Tar med seg lokale talenter på scenen

Det Norske Blåseensemble har med seg lokale talenter på alle sine nyttårskonserter, og for Hans-Ole var telefonen fra orkesteret en tidlig julegave.

- Da jeg fikk tilbud om å få spille med Det Norske Blåseensemble ble jeg veldig stresset. Jeg var på vei til en gitartime da, så jeg tenkte ikke så veldig mye over det. Det var da jeg kom hjem og skulle fortelle det til kjæresten min at det gikk opp for meg at dette er jo helt fantastisk. Jeg synes at det er superkult å bli spurt og jeg er veldig takknemlig, forteller Hans-Ole.

19-åringen fra Rygge studerer nå på Norges musikkhøgskole i Oslo, og på fritiden spiller han også elgitar i bandet AWAY. Hans-Ole var aldri i tvil om at det var musikk han skulle dedikere seg til.

- Interessen for musikk har alltid vært i meg, og jeg har aldri vært i tvil om at det er det jeg vil drive med. Jeg har vokst opp i en familie av musikere, så helt fra dag én har jeg både hørt mye musikk samt prat om musikk og musikere, sier han.

Det var likevel ikke gitar som ble Hans-Oles første instrument.

- Jeg husker jeg prøvde å spille litt cello og fiolin i rundt 4-5-års alderen, men det var ikke helt min greie. Det var først da jeg så «To små karer» på Melodi Grand Prix Junior at min musikalske karriere startet. Jeg ville bli rapper, så jeg og nabogutten rappet en hel del og skrev masse tekster.��

- Etterhvert ble vi lei av å rappe a capella, så vi bestemte oss for å ønske oss gitarer til jul og ta gitartimer på kulturskolen. Rappingen dabbet selvfølgelig av da jeg skjønte at gitar det var virkelig min ting, forklarer Hans-Ole.

Takker Kirkeparken videregående skole

- Det var ikke før jeg ble 12-13 år at jeg skjønte at det var klassisk musikk jeg spilte. Tidligere hadde jeg bare tenkt at jeg spiller gitar, og at musikken jeg spilte bare var musikk. Begge foreldrene mine er musikere og klassisk musikk er begges felt, så det er kanskje derfor det føltes naturlig å spille den type musikk, legger han til.

Det lokale musikkmiljøet og perioden som elev ved Kirkeparken videregående skole har også vært en viktig faktor for Hans-Oles musikalske interesse og utvikling.

- Livet mitt har alltid dreiet seg mye om musikk, og jeg har alltid vært i en eller annen form for musikergjeng helt fra fjerdeklasse på barneskolen, da jeg møtte Andreas Kase fra AWAY. Det var da jeg begynte med elgitar i tillegg og det å spille i band. Siden da har jeg spilte i ulike band og prøvd meg på mye forskjellig musikk. Musikklinjen på Kirkeparken videregående skole har definitivt vært viktig for min egen utvikling, og jeg husker at det var utrolig deilig å komme et sted med så mange mennesker med interesse for musikk, forteller Hans-Ole.

Internasjonale solister

Årets nyttårskonsert dirigeres av svenske Andreas Hanson, som har vært dirigent for noen av Sveriges største orkestre: Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Sveriges Radio Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester. Han har også dirigert opera og ballett, blant annet på Kungliga Operan i Stockholm. Hanson har også gjestedirigert utenfor Skandinavias grenser, i Russland, Storbritannia, Polen og Litauen.

Baryton Ole Jørgen Kristiansen har vært fast solist ved Nasjonaloperaen siden 1994 og sunget en rekke store barytonroller, som Escamilio i Carmen, Papageno i Tryllefløyten, Greven i Figaros bryllup, Klingsor i Parsifal, Lescaut i Manon Lescaut og tittelrollen i Rigoletto.
Før han kom til Nasjonaloperaen var Kristiansen engasjert ved operahus i Tyskland: fra 1988 til 1991 var han solist ved Städtischen Bühnen Osnabrück og fra 1991 til 1994 var han solist ved Wuppertaler Bühnen. Han har også hatt gjesteopptredener i Tyskland, Østerrike, Sverige, Serbia, Russland og Kina. 

Kristiansen deler scenen med Nina Gravrok. Sopranen fra Narvik har gjort seg bemerket som en av Norges fremste sopraner, og har siden 2005 hatt roller som tittelrollene i «Madama Butterfly» og «Suor Angelica», Giorgetta i «Il tabarro» og Madame Lidoine i «Karmelittsøstrene». Hun fikk sin internasjonale debut i 2008 da hun opptrådte som Pamina i «Tryllefløyten» i Köln og Essen.

Året etter sang hun sin første rolle i Nasjonaloperaen som 1. skogsnymfe i «Rusalka». Gravrok er også en ettertraktet konsertsanger og har sunget med Oslo-Filharmonien, i tillegg til andre store norske orkestre.