dnbe_3D_no-svart-trykk

Lokalt Fredrikstad-talent spiller det nye året inn

Arkiv

Anina Radotina
Foto: Privat.
Lokalt Fredrikstad-talent spiller det nye året inn

Det Norske Blåseensemble sørger for nok en musikalsk start på året når de returnerer til Blå Grotte for å holde sin årlige nyttårskonsert. Med seg på scenen har de cellisten Anina Radotina fra Fredrikstad.

Det Norske Blåseensembles nyttårskonsert har blitt en kjærkommen tradisjon både for publikum og orkesteret selv. Det Norske Blåseensembles nyttårskonsert består av klassiske stykker av Mozart, Strauss, Rossini og flere, og regnes som Norges motstykke til den tradisjonsrike nyttårskonserten i Wien.

Torsdag 14. januar legger ensemblet turen til Fredrikstad sammen med noen av Norges mest ettertraktede solister.

På scenen står også et av Fredrikstads største musikktalenter. 21 år gamle Anina Radotina fra Fredrikstad, som spiller cello på “Hungarian Rhapsody” av David Popper. Hun gleder seg stort til konserten på Blå Grotte.

- Jeg tror konserten kommer til å bli et ordentlig fyrverkeri! Jeg skal spille et verk som inneholder alt man kan drømme om av saftige akkorder, vanskelige løp, folkelige melodier og storslått dramatikk. Det å kunne ha et proft ensemble i ryggen når du er solist, er en drøm som går i oppfyllelse. Og attpåtil får jeg opptre på hjemmebane, sier Anina Radotina.

Tar med seg lokale talenter på scenen

Det Norske Blåseensemble har med seg lokale talenter på alle sine nyttårskonserter, og for Anina var telefonen fra orkesteret en tidlig julegave.

- Det var uhyre stas å bli oppringt av ensemblet. Tenk at de ønsket seg meg til konserten deres! Det tar jeg som en stor tillitsærklering og kompliment, forteller Anina.

Til tross for sin unge alder har Anina allerede skapt et navn for seg selv. I 2013 vant hun Fredriksstad Blads talentpris under Fredrik-prisen. Samme år vant hun JoDa-stipendet under John Dalenes minnefondkonsert, før hun i 2014 dro til England for å spille Edward Elgars “Cello Concerto” som solist under en veldedighetskonsert. Våren 2015 spilte hun som solist sammen med Oslo kammerorkester i Nasjonalgalleriet.

Anina startet sin musikalske utdannelse allerde på ungdomsskolen, da hun begynte på talentuviklingsprogrammet til Norges musikkhøgskole og Unge Musikere som var en videreføring av dette. Hun har fulgt hele kulturskoleløpet gjennom videregående, og pendler nå mellom Fredrikstad og Oslo for å gjennomføre sin utøvende bachelor ved musikkhøgskolen.

Takker lærerne på kulturskolen i Fredrikstad

Bakgrunnen for musikkinteressen forklarer Anina med søskenkonkurranse.

- Ingen av foreldrene mine er musikere, men jeg har vokst opp i en musikkglad familie. Jeg har to eldre søsken som begge spilte cello på kulturskolen. Jeg skulle naturligvis ikke være noe dårligere, så jeg begynte også å spille cello da jeg var 6 år. Det er kun jeg, minstemann, som fortsatt spiller I dag, forteller Anina.

Anina forteller at hennes oppvekst i Fredrikstad og lærerne i kulturskolen har vært en viktig forutsetning for hennes musikalske karriere.

- I Fredrikstad har det kvalitetssterke kulturskoletilbudet vært avgjørende for at jeg har fortsatt å spille gjennom hele skoletiden. Det er proffe og inspirerende lærere som gjør at man hele tiden får lyst til å fortsette å spille et klassisk instrument mens alle i klassen din spiller enten håndball eller fotball. Muligheten til å spille i ungdomsorkester som skaper samhold mellom jevnaldrende med samme interesse er også svært viktig, sier hun.

Internasjonale solister

Årets nyttårskonsert dirigeres av svenske Andreas Hanson, som har vært dirigent for noen av Sveriges største orkestre: Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Sveriges Radio Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester. Han har også dirigert opera og ballett, blant annet på Kungliga Operan i Stockholm. Hanson har også gjestedirigert utenfor Skandinavias grenser, i Russland, Storbritannia, Polen og Litauen.

På scenen står også barytonen Yngve Søberg. Den ettertraktede konsertsangeren har et repertoar bestående av blant annet Händels «Messias», Mozarts «Requiem» og Beethovens «Symfoni nr. 9».

Han har også vært en av Nasjonaloperaens faste solister siden 2010, hvor han har hatt roller som Masetto i «Don Giovanni», Sharpless i «Madama Butterfly» og tittelrollen i «Figaros bryllup». «Vesentlig, oppsiktsvekkende stemmebegavelse», var en del av begrunnelsen da Yngve mottok Tom Wilhelmsens Stiftelses opera- og ballettpris i 2012. Han har også mottatt Ruud Wallenberg Prisen og årets pris fra Den norske Operas Venner.

Søberg deler scenen med Nina Gravrok. Sopranen fra Narvik har gjort seg bemerket som en av Norges fremste sopraner, og har siden 2005 hatt roller som tittelrollene i «Madama Butterfly» og «Suor Angelica», Giorgetta i «Il tabarro» og Madame Lidoine i «Karmelittsøstrene». Hun fikk sin internasjonale debut i 2008 da hun opptrådte som Pamina i «Tryllefløyten» i Köln og Essen.

Året etter sang hun sin første rolle i Nasjonaloperaen som 1. skogsnymfe i «Rusalka». Gravrok er også en ettertraktet konsertsanger og har sunget med Oslo-Filharmonien, i tillegg til andre store norske orkestre.