dnbe_3D_no-svart-trykk

Lokalt Askim-talent spiller det nye året inn

Arkiv

Darya Kren
Foto: Cecilie Brochs.
Lokalt Askim-talent spiller det nye året inn

Det Norske Blåseensemble sørger for nok en musikalsk start på året når de returnerer til Askim kulturhus for å holde sin årlige nyttårskonsert. Med seg på scenen har de gitaristen Darya Kren fra Askim.

Det Norske Blåseensembles nyttårskonsert har blitt en kjærkommen tradisjon både for publikum og orkesteret selv. Onsdag 13. januar legger ensemblet turen til Askim sammen med noen av Norges mest ettertraktede solister. 

Det Norske Blåseensembles nyttårskonsert består av klassiske stykker av Mozart, Strauss, Rossini og flere, og regnes som Norges motstykke til den tradisjonsrike nyttårskonserten i Wien. 

På scenen står også et av Askims største musikktalenter, den 18 år gamle gitaristen Darya Kren. Hun gleder seg stort til konserten på Askim kulturhus.

- Jeg gleder meg veldig! Det blir spennende å få spille med et profesjonelt og stort ensemble, og ikke minst å få høre gitaren min sammen med profesjonelle blåsere, sier Darya Kren.

Satser på karriere som musiker

Darya går nå musikk, dans og drama på Askim videregående skole, og hun har all intensjon om å fortsette sin musikalske karriere.

- Jeg har spilt gitar i cirka fire år, og jeg har tenkt å fortsette med musikk som yrke. Jeg har spilt flere steder i Østfold og i Barcelona og Altea i Spania. Der har jeg fått undervisning hos en av Spanias beste gitarister,  Ekaterina Zaytseva.  

- Jeg har også arrangert en egen konsert i Askim, hvor jeg hadde gleden av å spille med Sven Lundestad og Rolf Erichsen, som begge er mine gitarlærere. Jeg har også deltatt i en gitarkonkurranse i Pisa i Italia, og jeg har hatt flere masterclasser med Zoran Dukic, forteller hun.

Hvordan var det å bli kontaktet av Det Norske Blåseensemble?

- Det var selvsagt en stor glede! Jeg fikk beskjed fra min gitarlærer, Rolf Erichsen, og det var selvfølgelig høydepunktet i dagen min. Da var det rett hjem og øve, smiler Darya.

Nyttårskonserten går av stabelen onsdag 13. januar kl. 19.00, og Darya anbefaler publikum å ta turen til Askim kulturhus for å feire starten på det nye året.

- Nyttårskonserten kommer til å bli en fantastisk opplevelse som vil gi folk inspirasjon og energi til å gjøre noe stort i det nye kommende året, sier hun.

Internasjonale solister

Årets nyttårskonsert dirigeres av svenske Andreas Hanson, som har vært dirigent for noen av Sveriges største orkestre: Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Sveriges Radio Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester. Han har også dirigert opera og ballett, blant annet på Kungliga Operan i Stockholm. Hanson har også gjestedirigert utenfor Skandinavias grenser, i Russland, Storbritannia, Polen og Litauen.

På scenen står også barytonen Yngve Søberg. Den ettertraktede konsertsangeren har et repertoar bestående av blant annet Händels «Messias», Mozarts «Requiem» og Beethovens «Symfoni nr. 9». Han har også vært en av Nasjonaloperaens faste solister siden 2010, hvor han har hatt roller som Masetto i «Don Giovanni», Sharpless i «Madama Butterfly» og tittelrollen i «Figaros bryllup». «Vesentlig, oppsiktsvekkende stemmebegavelse», var en del av begrunnelsen da Yngve mottok Tom Wilhelmsens Stiftelses opera- og ballettpris i 2012. Han har også mottatt Ruud Wallenberg Prisen og årets pris fra Den norske Operas Venner.

Søberg deler scenen med Nina Gravrok. Sopranen fra Narvik har gjort seg bemerket som en av Norges fremste sopraner, og har siden 2005 hatt roller som tittelrollene i «Madama Butterfly» og «Suor Angelica», Giorgetta i «Il tabarro» og Madame Lidoine i «Karmelittsøstrene». Hun fikk sin internasjonale debut i 2008 da hun opptrådte som Pamina i «Tryllefløyten» i Köln og Essen.

Året etter sang hun sin første rolle i Nasjonaloperaen som 1. skogsnymfe i «Rusalka». Gravrok er også en ettertraktet konsertsanger og har sunget med Oslo-Filharmonien, i tillegg til andre store norske orkestre.