dnbe_3D_no-svart-trykk

Komponister for en dag

Arkiv

Haldensere ble komponister for en dag

 
Espen Sekkelsten og Renate Karlsen fikk høre sine egne komposisjoner fremført av Det Norske Blåseensemble i Brygga Kultursal.


Torsdag flokket elever fra hele Østfold til Halden for å få med seg årets ”Vinterriss”-konsert på Brygga Kultursal. For elevene var konsertens høydepunkt da Blåseensemblet fremførte stykker elevene hadde komponert selv.
 
To av disse var Espen Sekkelsten (18) og Renate Karlsen (18), som opplevde mange unge musikeres drøm da de fikk høre sine egne komposisjoner fremført på en scene av et profesjonelt orkester.
 
- Det var rett og slett dritkult. Som elev på musikklinjen kan man ikke be om så mye mer enn dette. Det har vært en veldig morsom og spennende prosess å komponere noe selv fordi det ikke er noe jeg gjør til daglig, sier Espen Sekkelsten til dnbe.no.
 
De to 18-åringene går siste året på musikklinja ved Halden videregående skole, avdeling Risum. Espen forteller at interessen for klassisk musikk ikke er særlig utbredt i klassen, men selv setter han stor pris på sjangeren.
 
- Det jeg liker med klassisk musikk er at det kan være så storslagent og kraftig. Samtidig er samspillet mellom alle musikerne noe av det som gjør klassisk musikk tiltrekkende for min del, forteller han.
 

Ville lage noe morsomt

 
Tittelen på Renates stykke er “Også sa tubaen: vent på meg a gutta”. Hun forteller at hun var usikker på hvordan mottakelsen av det mer humoristisk pregede stykket ville bli.
 
- Jeg tenkte at min er litt tullete. Jeg ville at stykket mitt skulle være morsomt. Samtidig var jeg litt bekymret for om jeg var den eneste som valgte å skrive et slikt stykke, ler hun.
 
18-åringen forteller at den største utfordringen med prosjektet var å komponere et stykke hun selv ble fornøyd med.
 
- Jeg tenkte ofte at det jeg skrev kanskje ble litt kjedelig, at andre forsøk ble litt vel triste. Så det mest utfordrende var å finne på noe som ble morsomt, sier Renate.
 

Lærerik opplevelse

 
- Det hadde nok ikke blitt så bra uten læreren, for han må på en måte godkjenne det og rette opp i småfeil. Så det hadde kanskje blitt annerledes hvis han ikke hadde ordnet opp i det, forteller Renate.
 
Renate forteller at prosjektet har vært lærerikt for en ung musiker.
 
- Jeg spiller ikke noe blåseinstrument, hovedinstrumentet mitt er klassisk gitar. Så jeg har lært mye om hvordan registeret til blåsere er i forhold til mitt eget instrument, forteller hun.
 
Renate håper på en karriere i politiet etter at hun er ferdig med videregående skolegang, mens Espen er innstilt på å fortsette med musikken.
 
- Jeg skal prøve mitt beste på å bygge en karriere innen klassisk musikk. Jeg har søkt på Norges musikkhøgskole, så jeg håper at jeg kommer inn der til høsten, sier den nybakte komponisten.

 
 
IMG_6624_b
Espen Sekkelsten og Renate Karlsen