dnbe_3D_no-svart-trykk

Jubileumsforestilling - Byen under Festnignen

Arkiv

Kvitnes om Byen under festningen

Hennings hyllest til ungdomsskoleelever i Halden

Sliterne på sagbruket, steinbruddet og fabrikken spiller en viktig rolle i forestillingen ”Byen under festningen”, som fremføres for alle ungdomsskoleelever i Halden i februar. Det er Henning Kvitnes selv som har skrevet musikken

11. og 12. februar står Det Norske Blåseensemble på scenen i Brygga kultursal med forestillingen ”Byen under festningen”. Konserten er et samarbeid mellom Blåseensemblet og den kulturelle skolesekken i Halden.


Det er Haldens store sønn, Henning Kvitnes (57), som har skrevet sangene som fremføres av blant andre Ann Kristin Elverum og Hans Marius Mittet. Kvitnes fikk det ærefulle oppdraget med å skrive jubileumsforestillingen med Det Norske Blåseensemble i forbindelse med Haldens 350-årsjubileum i fjor vår. Den gang spilte orkesteret for fire saler i Brygga kultursal på to dager. Nå er det ungdomsskoleelevenes tur til å være en del av den fantastiske forestillingen. Denne gang heter forestillingen ”Byen under festningen”.

Selv forteller Kvitnes at han var godt fornøyd med hvordan  jubileumsforestillingen ble mottatt av publikum i fjor.
- Jeg synes det ble en overveldende og flott forestilling. Så det var en fin opplevelse på alle mulige måter, forteller Henning Kvitnes til dnbe.no.

Vil alltid være en arbeidergutt
I historiebøkene er det makthaverne og krigsherrene som står i fokus. I ”Byen under festningen” har Kvitnes valgt et annet utgangspunkt.
– Jeg har prøvd å holde det ganske jordnært og jeg har skildret Haldens historie ut fra arbeidsfolks ståsted. Det er jo vanlige folk det alltid har vært flest av her i byen, ikke rikfolk, konger og baroner. Men Karl 12. og hans 18 år lange r��vertokt er selvsagt med i beretningen om Halden, forteller 56-åringen.  

Selv om Halden-patrioten visste mye om hjembyen sin fra før, måtte han gjøre et dypdykk ned i forgangne tider og lese seg opp på historien. I de sangene har steinhoggerne, sjøfolkene, trelastarbeiderne og arbeiderbevegelsen fått sin rettmessige plass.
- Sånn sett håper jeg at ungdomsskoleelevene lærer noe, ikke bare om krigshistorien, men også den kommersielle historien om at vi haldensere også var med på å bygge landet, sier han.

Jobbet selv på Cellulosen
Selv har Kvitnes dype røtter i Halden, og forfedrene hans var sagbruksarbeidere i Tistedal. Faktisk er han også etterkommer etter en av svenskekongens adjutanter. Musikeren har selv vært en av «gutta på gølvet» i yngre år, og jobbet på Cellulosen, skofabrikken og med tømmerfløting på Tistedalselva.
Og det er nettopp Tista som er den røde tråden i jubileumsforestillingen.
– Eller den lilla tråden, for noen ganger var elva full av lilla farvestoffer. Eller melkehvit. Alt begynte med elva og den forteller byens historie. Tista er selve livsnerven i lokalsamfunnet vårt, fastslår han.
Sangene er ikledd Henning Kvitnes’ egen musikalske språkdrakt; folkelig og enkelt og med visetradisjonen i bunnen.

- Er en fornøyelse å samarbeide med Blåseensemblet
Det hele bindes sammen av monologer skrevet av forfatter Toril Brekke.
- Under jubileumsforestillingen i  fjor så var det disse partiene som imponerte meg mest. Hun klarte å binde sammen låtene på en veldig flott måte, sier Kvitnes.
– Det var et morsomt arbeid, og jeg er meget godt fornøyd med resultatet. Den største utfordringen var å skrive noe som favner så langt og så bredt, og det tok tid før det løsnet. Det er jo et hav av historiske begivenheter å ta av. Du må gjøre et utvalg, og da må du også velge bort noe annet, forklarer Kvitnes.
Han synes det er givende å samarbeide med et profesjonelt orkester som Det Norske Blåseensemble.
- Det har vært en stor fornøyelse å samarbeide med Blåseensemblet. De ga meg stor frihet til å skape forestillingen slik jeg ønsket, smiler Henning Kvitnes.

Visningen for ungdomsskoleelever og Den kulturelle spaserstokken er et samarbeid mellom Det Norske Blåseensemble, den lokale kulturelle skolesekken og Sparebankstiftelsen Halden.

Foto Henning Kvitnes: Thomas Brun/Warner Music

IMG_3215
IMG_3218