dnbe_3D_no-svart-trykk

Iskonsert med Terje Isungset og Blåseensemblet

Arkiv

Is - kaldt, varmt, vaakkert
Foto: Emilio Holba
ISKONSERT med Terje Isungset og Blåseensemblet

12. november i Brygga kultursal i Halden og 13. november på Norges musikkhøgskole i Oslo kan du oppleve Terje Isungsets fantastiske ismusikk kombinert med flotte toner fra Det Norske Blåseensemble.

– Dette er en perfekt oppvarming til vinteren, og en unik mulighet til å oppleve noe nytt og spennende, sier Terje Isungset til dnbe.no.
 
Det er nå 15 år siden jazzmusikeren Terje Isungset, en av Norges fremste perkusjonister, begynte å eksperimentere med lyden av is.
 
- Jeg startet med dette i forbindelse med et bestillingsverk på Lillehammer, der jeg benyttet noen isinstrumenter i tillegg til vanlige instrumenter. Det føltes veldig riktig. Is har en varm, fin og mild klang i seg, forklarer Isungset.
 
Hans ismusikk er etterhvert blitt et kjent begrep over hele verden gjennom turnéer, plater, intervjuer, filmer og diverse tv-programmer.
 
- Jeg får mange henvendelser fra utlandet. Tidligere i år var jeg i Canada, og rett over nyttår skal jeg til Japan og sannsynligvis Australia – i tillegg til noen konserter i Europa, forteller Isungset.
 
Konsert i Halden og Oslo
Sammen med Det Norske Blåseensemble og dirigent Geir Lysne skal Isungset nå fremføre sine vakre og unike toner i forestillingen «Is - kaldt, varmt, vakkert». Dette får publikum gleden av �������� oppleve i Brygga kultursal i Halden 12. november og på Norges musikkhøgskole i Oslo 13. november.
 
- Jeg har samarbeidet med Blåseensemblet tidligere, men aldri i forbindelse med isforestillingen. De er en fantastisk og dyktig gjeng med musikere, og de er imponerende åpne for nye musikalske prosjekter og løsninger, sier Isungset.
 
Nedfryste instrumenter
Materialet på de to konsertene er hentet fra Isungsets siste CDer, «Winter Songs» og «Meditations». Vokalist er Maria Skranes. Isinstrumentene vi får se og høre på scenen, er isofon, ishorn, isbukkehorn, istrommer, isperkusjon og isringler – alt hentet fra det nordiske landskapet og ferdig produsert for konsert i en frysetilhenger.
 
- På denne årstiden er det vanskelig å finne is, så jeg har et eget fryselager på Geilo der jeg både oppbevarer instrumenter og lager en del nye. Konserten fremføres i normal innetemperatur, og instrumentene bringes til og fra scenen - slik at de ikke skal smelte underveis i konserten, sier Isungset.
 
Til konserten er det to masterstudenter ved Norges musikkhøgskole, veiledet av Geir Lysne, som har skrevet et eget arrangement for blåserne i Det Norske Blåseensemble.
 
- Hva er det med lyden av is som gjør den så spesiell?
 
- Jeg oppfatter klangen av is som unik – helt annerledes enn andre instrumenter. Dette kommer særlig frem når det fremføres utendørs. Is er jo også et materiale, så dette har i tillegg et større perspektiv i forhold til klimaendringer og vann som verdens viktigste ressurs, sier Isungset.
 
Skaper et eget univers
På iskonserten benyttes også lys og video for å gi publikum en totalopplevelse.
 
- Vi skaper et eget univers og forsøker å få publikum med oss inn i dette. Med lys og video blir det en helhetlig visuell og musikalsk opplevelse. De fleste synes det er vakkert, og blir fascinert av at det er mulig å få til så mye ut av is, sier Isungset, som også forteller at det er noen utfordringer med samarbeidet med Det Norske Blåseensemble.
 
- Jeg har gjort dette med strykere tidligere, men aldri med blåsere. Is lager svak lyd, så blåserne må spille svakt. Dette er en ny type utfordring og vil høres helt annerledes ut enn tidligere iskonserter jeg har holdt. Jeg gleder meg veldig, og synes prosjektet er veldig spennende, sier Isungset.
 
En unik mulighet
Administrerende direktør Geir Rebbestad i Det Norske Blåseensemble ser også frem til isforestillingen.
 
- Vi kjenner ikke til noen andre i verden som jobber med ismusikk på denne måten, så dette er en unik mulighet for publikum til å oppleve noe nytt og spennende. Kombinasjonen av Isungsets ismusikk og Det Norske Blåseensembles flotte toner, er noe man absolutt bør få med seg, sier Rebbestad.
 
Is - kaldt, varmt, vakkert:
Torsdag 12. november klokken 19.00. Brygga kultursal, Halden.
Fredag 13. november klokken 19.30. Levinsalen, Norges musikkhøgskole, Oslo.

For å lese mer og finne ut hvordan du kan kjøpe billetter, besøk; dnbe.no/program

Se video fra Isungsets konsert på Eidsvoll i 2014:  https://youtu.be/OOzEISPQZXI

For mer informasjon om ismusikk:'
www.icemusic.no