dnbe_3D_no-svart-trykk

Improviserte vårtoner fra Blåseenemblet

Arkiv

Geir%20Lysne%20-stor
Dirigent: Geir Lysne
Improviserte vårtoner fra Blåseensemblet

– Dette blir Vårofferet på en måte du aldri har hørt før, og som du aldri kommer til å høre igjen, sier dirigent Geir Lysne om forestillingen «Images of spring».

I slutten av februar blåser Det Norske Blåseensemble en lang marsj i vinteren med forestillingen «Images of spring», der Stravinskijs «Vårofferet» danner bakteppet for to spennende konserter med unik improvisasjonsmusikk. 

Blåseensemblet fremfører Images of spring i Østre Fredrikstad kirke, som en del av Vinterjazzfestivalen, torsdag 26. februar. Dagen etter står Kulturkirken Jakob i Oslo for tur, der Blåseensemblet hadde stor suksess med samme konsert i 2013.

På www.dnbe.no/program finner du ut hvordan du sikrer deg billetter.

- Da vi fremførte Images of spring i Kulturkirken Jakob i august 2013, var dette vår første konsert med improvisasjonsmusikk. Tilbakemeldingene fra både musikerne og publikum var fantastiske, og det blir litt spesielt å fremføre samme stykke igjen, ett og et halvt år etter.

- En improvisert konsert er alltid unik, men det blir likevel spennende å finne ut hvor langt vi har utviklet oss siden den gang, sier dirigent Geir Lysne, som i snart to år har vært kurator for Det Norske Blåseensembles satsing på sanntidsmusikk, med ansvar for flere forestillinger innen sjangeren. 

Klassisk og kontroversiell
Igor Fjodorovitsj Stravinskij (1882-1971) var en russisk komponist som er mest kjent for de tre ballettene Ildfuglen, Petrusjka og Vårofferet, og sistnevnte er et av de mest spilte og best likte orkesterstykker fra det 20. århundret.
 
Musikken til Stravinskij var svært kontroversiell, på grunn av de uregelmessige rytmene og mangelen på tematisk utvikling. Etter hvert som andre komponister tok etter han, økte statusen hans, og mot slutten av livet ble han hyllet som den viktigste nålevende komponisten i verden.
 
Når Det Norske Blåseensemble nå skal fremf��re Images of spring med Stravinskijs V��rofferet som bakteppe, har hver og én av ensemblets medlemmer på forhånd lyttet til og latt seg inspirere av ulike elementer i denne musikken.

Det kan være en stemning, en gest, en akkordprogresjon, en rytme, en bassgang eller et tema, og det er disse inntrykkene som danner grunnlaget for improvisasjon. Ingen aner hvilken retning denne konserten vil ta før den er i gang.

- Vi har jobbet mye med originalen, og alle musikerne har plukket ut elementer fra stykket de selv synes er kult. Vi vet ikke når det blir brukt eller på hvilken måte, og det er ikke sikkert det blir brukt i det hele tatt i fremføringen. Selv om alt er på Stravinskijs premisser, handler det om å «go with the flow» og skape vakker og unik musikk i sanntid, sier Lysne.

Han fortsetter:
 - Publikum vil nok kjenne igjen noen av temaene fra Vårofferet, men vi tar ingen ansvar for verken form eller fremdrift i forhold til originalen

Nyskapende konsertopplevelse
Med sin sanntidsmusikk har Det Norske Blåseensemble banet vei i Norge for ny klassisk musikk med improvisasjon, altså sanntidsmusikk – musikk som skapes i sann tid.
 
Jazzmusikere har gjort dette lenge, og moderne klassiske solister beveger seg i dag stilistisk fritt. Men det som gjør dette unikt er den kollektive orkesterimprovisasjonen. Musikerne bruker kun sin klassiske skolering, der lydbildet preges av klassiske idealer for frasering, klang, orkestrasjon, stilhistoriske referanser og ikke minst ensemblesamspill.  
 
- Jeg har aldri hørt om noe lignende, i hvert fall ikke i Norge, kanskje heller ikke i Europa. På det mest vellykkede gjør vi noe aldri noen har gjort før oss. Hver konsert vil bli totalt forskjellig, så man kan gjerne gå på begge konsertene. Vi garanterer en unik konsertopplevelse helt utenom det vanlige hver gang, sier Lysne.
 
På Images of spring har Det Norske Blåseensemble med seg flere spennende musikere: Vladislav Sendecki på piano, Kristoffer Lislegaard på laptop og Audun Kleive på perkusjon.
 
- Dette er alle dyktige musikere som passer perfekt inn i dette formatet. Sendecki har tatt turen fra Hamburg i Tyskland for å spille med oss. Han har både klassisk bakgrunn og er en etablert internasjonal jazzartist, sier Lysne, som også kan fortelle at perkusjonist Audun Kleive har Vårofferet som et av sine favorittverk.

Det Norske Blåseensemble, «Images of spring»:
Torsdag 26. februar kl. 19.00 i Østre Fredrikstad kirke, Vinterjazzfestivalen.
Fredag 27. februar kl. 19.00 i Kulturkirken Jakob i Oslo.