dnbe_3D_no-svart-trykk

Hennings hyllest til Halden

Arkiv

Henning%20Kvitnes
Henning Kvitnes - foto: Thomas Brun/Warner Music
Hennings hyllest til Halden

Sliterne på sagbruket, steinbruddet og fabrikken spiller en viktig rolle i jubileumsforestillingen til Det Norske Blåseensemble i Halden kommende helg.

Haldens store sønn, Henning Kvitnes (56), har fått det ærefulle oppdraget med å skrive sangene når byen feirer sine 350 år med en storslagen jubileumsforestilling med Det Norske Blåseensemble i Brygga Kultursal. Forestillingen kan du se lørdag 11. april og søndag 12. april klokken 15.00 og 17.30 begge dager.

– Det er et stort oppdrag, ja, men æren får vi eventuelt ta når den tid kommer. Først får vi se hvordan dette blir mottatt, sier Kvitnes med kledelig beskjedenhet.

Vil alltid være en arbeidergutt
I historiebøkene er det makthaverne og krigsherrene som står i fokus. Jubileumskomponisten har valgt et annet utgangspunkt.

– Jeg har prøvd å holde det ganske jordnært og jeg har skildret Haldens historie ut fra arbeidsfolks ståsted. Det er jo vanlige folk det alltid har vært flest av her i byen, ikke rikfolk, konger og baroner. Men Karl 12. og hans 18 år lange røvertokt må selvsagt med i beretningen om Halden, forteller 56-åringen.  

Selv om Halden-patrioten visste mye om hjembyen sin fra før, måtte han gjøre et dypdykk ned i forgangne tider og lese seg opp på historien. I de nykomponerte sangene har steinhoggerne, sjøfolkene, trelastarbeiderne og arbeiderbevegelsen fått sin rettmessige plass.

Selv har Kvitnes dype røtter i Halden, og forfedrene hans var sagbruksarbeidere i Tistedal. Faktisk er han også etterkommer etter en av svenskekongens adjutanter. Musikeren har selv vært en av «gutta på gølvet» i yngre år, og jobbet på Cellulosen, skofabrikken og med tømmerfløting på Tistedalselva.

Og det er nettopp Tista som er den røde tråden i jubileumsforestillingen.

– Eller den lilla tråden, for noen ganger var elva full av lilla farvestoffer. Eller melkehvit. Alt begynte med elva og den forteller byens historie. Tista er selve livsnerven i lokalsamfunnet vårt, fastslår han.

Sangene er ikledd Henning Kvitnes’ egen musikalske språkdrakt; folkelig og enkelt og med visetradisjonen i bunnen. Seks nye sanger er skreddersydd til byjubileet, pluss en sang som er framført tidligere, men som her vil være i sitt rette element.

På scenen står ulike artister, et barnekor og Det Norske Blåseensemble, som også har det kunstneriske ansvaret for forestillingen.
Det hele bindes sammen av monologer, skrevet av forfatter Toril Brekke. 

– Det har vært et morsomt arbeid, og jeg er rimelig godt fornøyd. Den største utfordringen var å skrive noe som favner så langt og så bredt, og det tok tid før det løsnet. Det er jo et hav av historiske begivenheter å ta av. Du må gjøre et utvalg, og da må du også velge bort noe annet, forteller Kvitnes.

Han har tatt seg noen kunstneriske friheter, og er spent på om det vil være noen benkerader med lektorer og historieentusiaster i salen som kommer til �� granske tekstene hans med lupe

For tiden jobber den profilerte artisten også med å skrive musikken til Engebret Soot-spelet på Ørje, som går av stabelen til sommeren. Der medvirker kjente navn som Dennis Storhøi, Alexander Rybak og Samuel Fröler.

Men aller først gleder han seg til Haldens jubileumsforestilling og samarbeidet med Det Norske Blåseensemble.

Her kan du lese mer og kjøpe billetter til jubileumsforestillingen i Brygga Kultursal 11. og 12. april: dnbe.no/program

Forestillingen støttes av Østfold fylkeskommune, Norsk Kulturråd, Norsk Komponistfond, Sparebank 1 Østfold og Akershus og Sparebankstiftelsen i Halden.