dnbe_3D_no-svart-trykk

Gullstrupen Frikk på scenen med Sølvguttene og Blåseensemblet

Arkiv

Frikk%20Heide-Steen%20med%20S%C3%B8lvguttene%20foto%20Budstikka
Frikk Heide-Steen med Sølvguttene. Foto: Budstikka
Gullstrupen Frikk på scenen med Sølvguttene og Blåseensemblet


Det blir storfint besøk i Sarpsborg kirke onsdag 25. mars og i Trefoldighetskirken i Oslo torsdag 26. mars. Da fremfører nemlig Det Norske Blåseensemble og Sølvguttene Mozarts requiem.

- Jeg kjenner Det Norske Blåseensemble som et veldig dyktig og allsidig orkester. Det blir første gang jeg står på scenen sammen med Blåseensemblet som solist, men jeg gleder meg veldig, selv om det er litt skummelt også, ler Frikk Heide-Steen (26).

Frikk har vært sølvgutt nesten hele sitt liv. Hans berømte far Harald Heide-Steen jr. sang også i koret i fire år på begynnelsen av 1960-tallet.

- Jeg har vært sølvgutt i 18 år nå, og det var pappa som kjørte meg på opptaksprøven da jeg var åtte. Jeg har tilbrakt mesteparten av mitt liv i Sølvguttene, og trives veldig godt med det, forteller Frikk.

Satser på karriere med sang og musikk
Frikk har sin utdannelse fra Bårdar Akademiet og Norges Musikkhøgskole. 26-åringen har bred musikalsk erfaring med sjangre som popmusikk, musicalroller og jazzkonserter, men også som tenorsolist i store kirkemusikalske verk. Han dubber tegnefilmer til norsk, og i 2014 deltok Frikk i Melodi Grand Prix med houselåten “Frozen By Your Love”.
 
I tillegg til jobben som frilanser, er Frikk også ansatt i 50 prosent stilling som annendirigent i Sølvguttene og assistent for dirigent Fredrik Otterstad.
 
- Jeg har vært ansatt i Sølvguttene de siste fire årene, og det trives jeg veldig godt med. Det er utrolig lærerikt å jobbe sammen med en så dyktig person som Fredrik Otterstad, forteller han.

Dystert, heftig og vakkert stykke
Wolfgang Amadeus Mozarts (1756-1791) fantastiske requiem i d-moll (1791) var hans aller siste komposisjon. Selv om bare to tredeler stammer fra Mozarts penn, er dette et av hans mest kjente og beundrede verk.
 
Sølvguttene fremførte Mozarts requiem for første gang i Bragernes kirke og Tønsberg kirke nylig. Nå ser dirigent i Sølvguttene, Fredrik Otterstad, frem til å gjøre det igjen.
 
- Verket er jo egentlig en dødsmesse som Mozart skrev på slutten av sitt liv, så den inneholder mange og sterke følelser. Det blir både dystert, heftig, vakkert og stemningsfullt på en gang, sier Fredrik Otterstad.

Vanskelig stykke
Otterstad har vært tilknyttet Sølvguttene helt siden 1982, og fra 2004 har han vært kunstnerisk leder og dirigent for det meritterte og tradisjonsrike guttekoret – som altså fyller 75 år i år.
 
fredrik otterstad - foto s%c3%b8lvguttene- Mozarts requiem er et stort verk som vi har hatt lyst til å fremføre tidligere, men vi har rett og slett ikke turt. Dette er et av historiens største og flotteste verk innen klassisk musikk, og det medfører en slags ærefrykt, sier Fredrik Otterstad.
 
Han fortsetter:
- Dette verket betyr mye for veldig mange mennesker, og det er lett å like uansett om man er opptatt av klassisk musikk eller ikke. Det er et hyggelig utgangspunkt for oss som jobber med klassisk musikk, sier Otterstad, som forteller at de kommer med omtrent 50 guttekorister til konserten.

Gleder seg til samarbeidet
Med seg på scenen har Sølvguttene med seg Det Norske Blåseensemble, som er Norges fremste kammerorkester for blåsere med 24 profesjonelle musikere. Med historie tilbake til 1734 er det landets eldste orkester i kontinuerlig drift.
 
Otterstad forteller at han gleder seg veldig til å samarbeide med Det Norske Blåseensemble - igjen.
 
- Sølvguttene og Det Norske Blåseensemble har samarbeidet før, og de siste fem-seks årene har vi holdt flere konserter sammen. Som regel har vi fremført mye positiv og festlig musikk, så denne gangen blir det litt annerledes med en dødsmesse, sier Otterstad.
 
Han legger vekt på at Mozarts requiem egner seg spesielt godt for kirkerommet.
 
– Dette blir en fantastisk opplevelse for publikum, så sørg for å være til stede. De som allerede kjenner til Mozarts requiem vet hvorfor, og de som ikke kjenner til det oppdager sannsynligvis at de har hørt stykket før – og liker det.

FAKTA:
Mozarts requiem fremføres av Sølvguttene og Det Norske Blåseensemble i Sarpsborg kirke onsdag 25. mars kl. 19.00 og i Trefoldighetskirken i Oslo torsdag 26. mars kl. 20.00.
 
Medvirkende er Ditte Marie Bræin (sopran), Marit Sehl (mezzosopran), Frikk Heide-Steen (tenor) og Haakon Hille Hustad (bass). Konserten er i samarbeid med Musikkens venner i Sarpsborg.
 
Gå inn på Det Norske Blåseensembles nettsider, www.dnbe.no, for å lese mer og finne ut hvordan du kan kjøpe billetter.