dnbe_3D_no-svart-trykk

Fremfører Bellmanns sanger i både Norge og Sverige

Arkiv

Lars Hjertner
Lars Hjertner
Fremfører Bellmans sanger i både Norge og Sverige

I forestillingen «Hvila vid denna källa» fremfører Det Norske Blåseensembles treblåsere og den svenske skuespilleren og musikalartisten Lars Hjertner sanger fra Carl Michael Bellmans univers.

Forestillingen fremføres i Halden og Oslo i slutten av oktober, samt i både Sarpsborg og Göteborg i begynnelsen av november.
 
– Dette blir helt unikt og fantastisk spennende, sier Lars Hjertner til dnbe.no. 
 
Dikter og visesanger Carl Michael Bellman (1740-1795) regnes som Sveriges nasjonalskald. Han skrev både muntre og triste dikt om kjente personer fra Stockholms folkeliv, og lot seg ofte inspirere av samtidige musikkstykker.
 
Bellmans hovedverker er de to samlingene «Fredmans epistlar» (1790) og «Fredmans sånger» (1791), og det er førstnevnte som er utgangspunktet for forestillingen «Hvila vid denna källa». Det er den svenske filmkomponisten Magnus Strömberg som har laget den musikalske nytolkningen, som gir publikum mulighet til å gjenoppleve Carl Michael Bellmans fantastiske univers.

Gleder seg
Den svenske skuespilleren og musikalartisten Lars Hjertner har hatt flere store roller, blant annet i «Skönheten og Odjuret», «The Rocky Horror Show» og ikke minst som Doc i «West Side Story». Han har vært ansatt ved Göteborgsoperan siden 2001, og for tiden spiller han rollen som Everett Baker i feelgood-musikalen «Crazy for You» av George og Ira Gershwin.
 
Hjertner gleder seg veldig til å fremføre «Hvila vid denna källa» sammen med Det Norske Blåseensembles treblåsere.
 
- Dette blir helt unikt og fantastisk spennende – nesten som en presang. Jeg har aldri samarbeidet med Blåseensemblet tidligere, men har hørt mye positivt om dem, sier Lars Hjertner.

Ble håndplukket
Det er den svenske filmkomponisten Magnus Strömberg, som har ansvaret for forestillingen, som håndplukket Hjertner.
 
- Magnus og jeg jobbet sammen for mange år siden. Han mente at jeg passet godt til denne forestillingen og spurte om jeg hadde lyst og tid. Det er jeg veldig glad og takknemlig for at han gjorde, forteller Hjertner.
 
Han fortsetter:
- Både Blåseensemblet og jeg er veldig travle på hver vår kant, men vi fant heldigvis noen datoer som passet i slutten av oktober og begynnelsen av november.
 
Hjertner er full av lovord om Magnus Strömbergs arrangement.
 
- Vi jobber med å utvikle forestillingen nå, og det blir både musikk, scenografi og teater. Vi benytter friheten der det er mulig, og forsøker å få Bellmans tekster og musikk inn i nåtiden. Jeg kommer for eksempel ikke til å ha på meg parykk, men mer kan jeg ikke si, er Hjertners hemmelighetsfulle kommentar.

En spennende utfordring
 
Hjertner har aldri fremført Bellmans sanger profesjonelt tidligere.
 
- Dette er en spennende utfordring jeg måtte si ja til, og for meg blir det noe helt nytt. Jeg er sikker på at kombinasjonen av Blåseensemblets musikk, Magnus’ arrangement og min sang vil gjøre dette til en minnerik forestilling for publikum, sier Hjertner.
 
Fra dyster til munter
Navnet på forestillingen, «Hvila vid denna källa», er hentet fra Fredmans epistel nummer 82 – den siste i «Fredmans epistlar». Den skildrer livet i Stockholm på 1760- og 1770-tallet, og er oppkalt etter en alkoholisert urmaker. Det andre ordet i tittelen, epistel, betyr brev – og Bellmans tanke var at «Fredmans epistlar» skulle bli en parodi på Paulus’ brev i Det nye testamente i Bibelen.
 
- «Hvila vid denna källa» skildrer Fredmans liv fra ungdommelig positivitet, gjennom flere problemfylte år med blant annet alkoholmisbruk, til han finner roen som en eldre mann. Stemningen i forestillingen varierer derfor fra dyster til munter, og det er en fantastisk skildring av livet i Stockholm mot slutten av 1700-tallet, sier Hjertner.
 
Han har følgende oppfordring til publikum:
- Kom og nyt! Dette blir både vakkert, følelsesrikt, unikt og spennende.

«Hvila vid denna källa».
Mandag 26. oktober klokken 19. Fredrikshald teater, Halden.
Tirsdag 27. oktober klokken 19. Kulturkirken Jakob, Oslo.
Søndag 1. november klokken 15. Kronhuset, Göteborg.
Tirsdag 3. november klokken 19. Glenghuset, Sarpsborg.

For å lese mer og finne ut hvordan du kan kjøpe billetter, besøk www.dnbe.no/program.