dnbe_3D_no-svart-trykk

Fremadstormende sangtalent klar for Operafest

Arkiv

Bernt Ola i DNO&Bs oppsetning av Tryllefløyten - Foto: E.Berg
Bernt Ola i DNO&Bs oppsetning av Tryllefløyten - Foto: E.Berg
Den unge barytonen Bernt Ola Volungholen er i startfasen av sin internasjonale karriere, men sangtalentet fra Vallset i Hedmark har allerede opplevd store ting på scener i inn- og utland. I april er han klar for sin første opptreden med Det Norske Blåseensemble og Opera Østfold i forestillingen Operafest.
 
For fjerde gang samarbeider Det Norske Blåseensemble og Opera Østfold om en operaturné i Østfold. Denne gangen har orkesteret fått med seg noen av de fremste solistene i Norge, som alle har fartstid fra Den Norske Opera & Ballett og scener og konsertsaler i inn- og utland.
 
Blant disse er det unge barytontalentet Bernt Ola Volungholen. 26-åringen har tidligere studert ved både Norges musikkhøgskole og Kunsthøgskolen i Oslo, og er nå i sluttfasen av sin musikalske utdannelse ved Operaakademiet i København.
 
Volungholens internasjonale karriere har bare så vidt begynt, men han har allerede opplevd store ting på scenen. 14. januar debuterte han på Den Norske Opera & Ballett, hvor han erstattet Atle Antonsen i rollen som Papageno i «Tryllefløyten».
 
- Det var veldig morsomt å jobbe sammen med Atle, og å få lære av ham og se hvordan han jobber på scenen. Og ikke minst å få være med ham og lage noe. Det var utrolig kult. Jeg følte også at Tryllefløyten var en forestilling jeg kunne relatere meg litt til, så det var en fantastisk fin opplevelse, sier Volungholen.
 
Helgen etter var hedmarkingen overraskelsesgjest på Gardemusikkens årlige konsert i Oslo Konserthus. Han har også opptrådt i «Tryllefløyten» på Det Kongelige Teater i København. Volungholens CV fylles stadig med nye konserterfaringer og meritter, noe som er betryggende for en ung artist.
 
- Når man studerer, venter man hele tiden på bekreftelser. Du vet liksom ikke helt om det du gjør er riktig før du har fått noen tilbud. Så det å jobbe med internasjonale solister i en rekke store oppsetninger, er kjempestort for en student, forteller 26-åringen.
 

Takker hjembygda for musikalsk grobunn

 
Den fremadstormende barytonen forteller at oppveksten i Vallset i Hedmark har betydd mye.
 
- Kulturlivet i Hedmark og Vallset har vært alfa og omega for min musikalske karriere. Det var spesielt et utendørsteater som het Kvennstugteateret hvor jeg var mye på scenen som liten og ble bitt av basillen. Etterhvert ble jeg også involvert i revyen i Vallset, og det har vært et suverent utgangspunkt for det jeg driver med nå, sier Volungholen.
 
26-åringen har ingenting å utsette på kulturtilbudet i hjemfylket, og forteller at spesielt korpsmusikken har vært en viktig del av hans musikalske oppvekst.
 
- Det har vært fantastisk å vokse opp i Hedmark. Jeg har jo hatt tilgang til alt, som Kirsten Flagstad-festivalen, og ikke minst korpsmiljøet som har betydd mye for meg. Min første musikalske opplevelse var da jeg begynte å spille tuba i korps. Jeg spilte i korps i ti år, både gjennom skolekorps og senere i ungdomskorps, før jeg avsluttet i gardemusikken, forteller Volungholen.
 
Tubaen var hovedinstrumentet da Volungholen gikk musikklinja på Stange videregående skole, men det var her han oppdaget at han også kunne synge. Læreren hans mente at sang var noe han burde kikke mer på, noe 26-åringen åpenbart har tatt til etterretning - og vel så det.
 

Gleder seg til å opptre med Blåseensembelet og Østfold Operakor

 
Operafest blir Volungholens første opptreden sammen med Det Norske Blåseensemble og Østfold operakor. Barytonen gleder seg stort til å stå på scenen med kor og orkester.
 
- Det Norske Blåseensemble er et nydelig orkester, så det blir kjempeartig å opptre med dem. Det blir spesielt spennende å fremføre stykkene av Rossini. Der kan man få veldig fin brillians i et blåseorkester som dette, så jeg gleder meg veldig til å høre hvordan det funker, sier han.
 
Volungholen ser også frem til å jobbe med Operafestens øvrige solister, sopran Berit Solset, tenor Petter Moen og bass Ketil Hugaas, og ikke minst gleder han seg til å synge sammen med sangerene i Østfold Operakor.
 
Publikum vil ikke bare få oppleve Volungholens stemme under den kommende turnéen. Hedmarkingen spiller også gitar, og tar med seg sitt andre instrument på scenen på Operafest-konsertene.
 
- Jeg gleder meg veldig til å spille gitar sammen med Magnus Loddgard og akkompagnere Petter. Det blir også veldig moro, sier Volungholen.
 
Barytonen forteller at publikum kan forvente seg en underholdende konsert, preget av humor og fremføringsglede.
 
- Programmet er lettspiselig, det er morsomt, og hvis publikum oppfører seg ordentlig kan det hende jeg opptrer i bar overkropp i de første avdelingene, spøker Volungholen.
 
- Dette er et perfekt program for folk som ikke har hørt mye opera tidligere. Det er veldig variert, og det har høydepunkter fra store verk, så mange vil nok kjenne igjen en del også. I tillegg er jo Ketil (Hugaas) og Petter (Moen) veldig artige på scenen. Det kommer til å bli veldig morsomt, det er jeg helt sikker på. Det skal være rom for å spøke litt og anvende våre komiske sider også i slike konserter, forteller 26-åringen.
 
Operafest - Halden
Brygga kultursal 
Onsdag 6. april kl. 19.00  
 
Operafest - Fredrikstad
Blå Grotte 
Torsdag 7. april kl. 19.00  
 
Operafest - Askim
Askim kulturhus 
Fredag 8. april kl. 19.00
 
Sjekk www.dnbe.no/konserter for mer informasjon om Operafest 2016 og hvordan du kjøper billetter.