dnbe_3D_no-svart-trykk

FilmImpro i Brygga kultursal

Arkiv

Filmimpro - Nosferatu
Filmimpro - Nosferatu

Filmimpro i Brygga kultursal i Halden 20. november:
 

Improviserer ny musikk til filmklassikeren Nosferatu


Torsdag 20. november møtes ny musikk og filmhistorie i Brygga kultursal i Halden, når Det Norske Blåseensemble skal improvisere musikken til stumfilmklassikeren Nosferatu.
 
- Dette kommer virkelig til å bli en unik opplevelse, og jeg er sikker på at det blir noe mer enn bare klassisk film og vakker musikk. I dette tilfellet tror jeg faktisk at én og én blir tre, sier Carl Anders Wingren i Sesam Filmklubb i Halden.

Et av satsingsområdene til Det Norske Blåseensemble er sanntidsmusikk – altså musikk som skapes mens man spiller, og det er ingen tvil om at Blåseensemblet har banet vei for denne sjangeren her til lands.

Blåseensemblet samarbeider med filmklubb
Tidligere i november spilte og improviserte de over verk av Østfold-komponistene Oscar Borg og Egil Hovland, samt jazzmusikeren og komponisten Geir Lysne. Torsdag 20. november er det klart for en ny forestilling i denne sjangeren, når Blåseensemblet skal improvisere musikken til en filmklassiker – og det har vært lokale krefter i sving for å finne en passende film til prosjektet.
 
- Vi ble kontaktet av Det Norske Blåseensemble, da de ønsket tips til en uttrykksfull film som kunne passe inn i en slik improvisert forestilling. Jeg plukket ut seks forslag til filmer med ulik historikk og ulikt uttrykk, og filmen som ble valgt var faktisk den eneste stumfilmen jeg foreslo, forteller leder Carl Anders Wingren i Sesam Filmklubb i Halden.
 
Valget falt altså på Nosferatu, en tysk stumfilm-grøsser fra 1922 laget av den tyske filmregissøren Friedrich Wilhelm «F.W.» Murnau. Filmen er løst basert på Bram Stokers kjente roman Dracula fra 1897, selv om mange detaljer er endret som følge av at filmselskapet ikke klarte å få rettighetene til boken.
 
Stokers enke saksøkte Murnau for brudd på opphavsretten, og vant saken. Det førte til at alle filmrullene av Nosferatu ble brent på bålet i 1925, unntatt én som ble godt gjemt et sted i Frankrike. 

En ekte filmklassiker
Nosferatu regnes som en av de mest betydelige filmene innen skrekkfilmsjangeren, og er samtidig en av de mest kjente innen tysk ekspresjonisme. I magasinet Empire havnet filmen på 21. plass på listen over de 100 beste ikke-engelskspråklige filmene i verden. I 1979 ble filmen spilt inn på nytt som Nosferatu - Nattens vampyr.
 
Max Schrecks tolkning av hovedrollen Orlok regnes av mange som den mest troverdige vampyren som er festet på film. I Norge ble Nosferatu forbudt i Norge da den ble vurdert i 1922, men ble vist i Oslo Filmklubb i 1966.
 
- Nosferatu er en vakker og enestående film, og den er viktig og fortsatt aktuell. Skaperen F.W. Murnau var tidlig ute i filmhistorien med å gjøre opptak på location, og filmen er et tydelig eksempel på 1920-tallets ekspresjonisme. Samtidig er vampyrtemaet aktuelt som aldri før; det ser man bare av hypen rundt dagens vampyr-romantiske filmer og tv-serier, forteller Wingren, som selv har sett filmen flere ganger tidligere.


Improviserer på Brygga
Torsdag 20. november vises altså denne stumfilmklassikeren på lerretet i Brygga kultursal i Halden, med improvisert musikk fra Det Norske Blåseensemble.
 
- Som mange andre stumfilmer hadde også denne filmen originalmusikk, som da ble fremført live av et orkester under fremvisningen på det store lerretet. Forskjellen er at de hadde noter å spille etter, mens vi skal improvisere underveis. Det blir veldig spennende, sier produsent Heidi Raude i Det Norske Blåseensemble.
 
Raude forteller også at det ofte følger med noen utfordringer og forutinntatte oppfatninger om improvisasjonskunsten.
 
- Noen kan kanskje tro at dette er rart og uforståelig, men det er det samme fantastiske orkesteret og de dyktige musikerne som spiller – de gjør det bare uten noter. Mange er dessuten interessert i film og filmkunst, og da vi satte opp forestillingen tenkte vi at dette bare er en annen innfallsvinkel på improvisert musikk.

Gleder seg til forestillingen
Filmmusikk i seg selv kan ofte være komplisert og utfordrende, men folk flest får en helt annen opplevelse av det når musikken knyttes til levende bilder. Dette tror jeg også vil skje torsdag 20. november, når publikum hører musikk samtidig som de ser på en fantastisk stumfilmklassiker, sier hun.
 
Wingren i Sesam Filmklubb har ikke vært med på noe lignende tidligere, og han ser også frem til forestillingen:
 
- Dette er åpenbart for folk som har lyst til å oppleve noe nytt og annerledes. Filmen er av ypperlig kvalitet, og den er restaurert og fri for de skavankene man tidligere opplevde med gamle sort/hvitt-filmer, sier han, og avslører samtidig at han selv skal holde en liten innledning for publikum om filmen og regissøren før selve forestillingen.
 
Geir Lysne, som det siste halvannet året har vært kurator for Det Norske Blåseensembles satsing på sanntidsmusikk, er dirigent for forestillingen. Musikeren Terje Isungset bidrar på perkusjon og Kristoffer Lislegaard på elektronikk og sampling.

Filmimpro med Det Norske Blåseensemble:
Torsdag 20. november kl. 19.00 i Brygga kultursal i Halden.


Se www.dnbe.no/program for billetter og mer informasjon.