dnbe_3D_no-svart-trykk

Feirer Dansens Dager med Nasjonalballetten

Arkiv

Ingerid%20Lorentzen
Nasjonalballettens sjef Ingrid Lorentzen - Foto: Erik Berg
Feirer Dansens Dager med Nasjonalballetten
 
Når Dansens Dager skal feires over hele Norge i slutten av april, har Det Norske Blåseensemble med seg lokale dansere, samt selveste Nasjonalballetten til forestillingen i Halden.
 
– Dette blir musikk og dans av høyeste kvalitet, så her bør Østfold-publikummet kjenne sin besøkelsestid, sier Nasjonalballettens sjef Ingrid Lorentzen.

 
Den internasjonale Dansens Dag feires 29. april hvert år på fødselsdagen til Jean-Georges Noverre (1727-1810), grunnleggeren av den moderne ballett. Markeringen ble etablert i 1982 av UNESCO.
 
Dagen har til hensikt å feire både mangfoldet innen dans og kjærlighet til dans på tvers av kultur, alder, hudfarge, ferdighetsnivå og danseform. I Norge feires dansen over flere dager, og Dansens Dager 2015  går av stabelen fra onsdag 29. april til og med lørdag 2. mai.

Tjuvstarter feiringen
Det Norske Blåseensemble er naturligvis med og feirer Dansens Dager, og det har de gjort i flere år. I år tjuvstarter Blåseensemblet feiringen og inviterer til forestilling i Brygga kultursal i Halden allerede 24. april og i Blå Grotte i Fredrikstad 25. april.
 
Med seg på laget har Blåseensemblet dansere fra blant annet Halden Dans- og ballettskole, og i Halden er selveste Nasjonalballetten også med på scenen. Sammen skal b��de profesjonelle og amatører feire dans som uttrykksform ved å vise sin danseglede og kunstneriske egenart på scenen.
 
- Nasjonalballetten skal fremføre utdrag fra Askepott under forestillingen, og det ser vi virkelig frem til, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.
 
Nasjonalballetten har tett program under feiringen av Dansens Dager, og Lorentzen er svært begeistret for arrangementet. Selv var hun ambassadør for Dansens Dager i 2012.
 
- Det er viktig for oss å bringe dansen ut til publikum og være til stede der det skjer positive ting rundt dansen. Dansens Dager er et viktig arrangement for oss, og vi ønsker å være en sentral bidragsyter, sier Lorentzen.
 
Det er ikke første gang Nasjonalballetten og Det Norske Blåseensemble samarbeider i forbindelse med Dansens Dager.
 
- Det er mange som ønsker besøk fra Nasjonalballetten, men samarbeidet med Det Norske Blåseensemble er en prioritet for oss. De har en stolt tradisjon og et h��yt nivå, og det er stas for oss å samarbeide med så dyktige musikere, sier Lorentzen.

- H��y kvalitet 
Gro Rakeng Ullner og Stefan Ullner er produsenter for danseinnslagene under forestillingen i Brygga kultursal og Blå Grotte. De har begge mange års erfaring som solister i Nasjonalballetten, og er nå mentorer ved Halden Dans- og Ballettskole.
 
Gro Rakeng Ullner og Stefan Ullner har også trent Ingrid Lorentzen. Først da hun var elev ved Ballettskolen i Operaen og så da hun studerte ballett.
 
- Krysningen mellom Det Norske Blåseensemble, Gro Rakeng Ullner/Stefan Ullner og Nasjonalballetten gir et solid utgangspunkt for forestillingen i Halden. Med levende musikk og dans av høyeste kvalitet blir dette garantert en fantastisk forestilling. Det er lite som slår det å oppleve våre dansere på nært hold, sier Lorentzen.

- Stas at Nasjonalballetten kommer
Produksjonssjef Heidi Raude i Det Norske Blåseensemble kan fortelle at de to forestillingene under Dansens Dager blir en fin blanding av musikk og dans, der det skal danses til de fleste innslagene.
 
- Vi skal spille alt mulig av musikk under forestillingene. Det blir utdrag fra kjente balletter, ulike klassiske musikkstykker og noe improvisasjon. Det er ikke så ofte det danses til levende musikk. Det håper vi publikum ser frem til like mye som oss. Vi setter også veldig pris på alle danserne som deltar, og det er ekstra stas at Nasjonalballetten kommer til forestillingen i Halden, sier Raude.
 
Håper å være til stede
Nasjonalballettens leder Ingrid Lorentzen håper å få anledning til å være til stede på forestillingen i Halden 24. april.
 
- Jeg har veldig lyst til å få med meg dette, og håper tiden strekker til slik at jeg får tatt turen til Brygga kultursal, sier hun, og avslutter med en oppfordring til publikum:
- Forestillingen blir av høyeste kvalitet, og det er viktig å slutte opp om noe som er så bra. Her bør Østfold-publikummet kjenne sin besøkelsestid, sier Lorentzen.

Dansens Dager med Det Norske Blåseensemble:
Fredag 24. april kl. 19.00: Brygga kultursal i Halden (med Nasjonalballetten).
L������rdag 25. april kl. 16.00: Blå Grotte i Fredrikstad.

Her finner du mer informasjon om forestillingene og hvordan du kan kjøpe billetter: http://dnbe.no/program