dnbe_3D_no-svart-trykk

Feirer Dansens Dager i Fredrikstad

Arkiv

dansensdager2
Collins Nganga, Aurora Stokke, Vilde Jakobsen, Hildah Kebengwa, Hedda Løvdal Gamne, Amanda Grimstad og Jose Jalane. Foto: Hans Petter Wille.
Feirer Dansens Dager i Fredrikstad
 
Når Dansens Dager skal feires over hele Norge i slutten av april, har Det Norske Blåseensemble med seg hele 60 lokale dansere fra Fredrikstad på scenen. 
 
Danserne er elever ved Kulturskolen i Fredrikstad.
 
- Elevene gleder seg veldig til forestillingene i Halden og Fredrikstad, forteller Irmelin Robertsen, fagansvarlig for dans ved Kulturskolen i Fredrikstad.
 
Den internasjonale Dansens Dag feires 29. april hvert år på fødselsdagen til Jean-Georges Noverre (1727-1810), grunnleggeren av den moderne ballett. Markeringen ble etablert i 1982 av UNESCO.
 
Dagen har til hensikt å feire både mangfoldet innen dans og kjærlighet til dans på tvers av kultur, alder, hudfarge, ferdighetsnivå og danseform. I Norge feires dansen over flere dager, og Dansens Dager 2015 (hyperlenke: http://www.danseinfo.no/dansens-dager) går av stabelen fra onsdag 29. april til og med lørdag 2. mai.
 
Tjuvstarter feiringen 

Det Norske Blåseensemble er naturligvis med og feirer Dansens Dager, og det har de gjort i flere år. I år tjuvstarter Blåseensemblet og inviterer til forestilling i Brygga kultursal i Halden 24. april og Blå Grotte i Fredrikstad 25. april.
 
Sammen skal både profesjonelle og amatører feire dans som uttrykksform ved å vise sin danseglede og kunstneriske egenart på scenen. Med seg på laget har Blåseensemblet hele 60 lokale dansere fra Kulturskolen i Fredrikstad.
 
I Halden skal Fredrikstad-danserne også opptre på sammen med selveste Nasjonalballetten
 
- Elevene gleder seg
 
Irmelin Robertsen er fagansvarlig for dans ved Kulturskolen i Fredrikstad. Hun forteller at de 60 barna som skal opptre, er i alderen ni til 18 år.
 
- Elevene gleder seg veldig Noen av dem har stått på scenen med Blåseensemblet før også, under Nyttårskonserten tidligere i år. Barna synes det er veldig stas å kunne danse foran et profesjonelt orkester, sier Robertsen.
 
Hun forteller at danserne har øvd hardt til forestillingen helt siden jul.
 
- Det er veldig motiverende for barna å bli plukket ut til å være med på konserter som dette, så de jobber hardt. Vi er fornøyde med både innsats og progresjon, forteller hun.
 
- Inspirerende og givende
 
De eldste barna mellom 14 og 18 år skal opptre både i Halden og Fredrikstad, mens de minste barna fra ni til 13 år, kun står på scenen i plankebyen.
 
Fredrikstad Kulturskole er en av flere sterke kulturaktører på scenen under Dansens Dager. I tillegg til Blåseensemblet og Nasjonalballetten, opptrer danserne Mathias Rønning og Else Margrethe Sveinsson, samt Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) og Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett.
 
- Det er inspirerende og givende å opptre på scenen sammen med så mange flinke folk, sier Irmelin Robertsen.
 
Nasjonalballett-sjefen gleder seg
 
– Dette blir musikk og dans av høyeste kvalitet, så her bør Østfold-publikummet kjenne sin besøkelsestid, sier Nasjonalballettens sjef Ingrid Lorentzen.
 
Nasjonalballetten har tett program under feiringen av Dansens Dager, og Lorentzen er svært begeistret for arrangementet. Selv var hun ambassadør for Dansens Dager i 2012.
 
- Det er viktig for oss å bringe dansen ut til publikum og være til stede der det skjer positive ting rundt dansen. Dansens Dager er et viktig arrangement for oss, og vi ønsker å være en sentral bidragsyter, sier Lorentzen.
 
Setter pris på danserne fra Fredrikstad
 
Produksjonssjef Heidi Raude i Det Norske Blåseensemble kan fortelle at de to forestillingene under Dansens Dager blir en fin blanding av musikk og dans, der det skal danses til de fleste innslagene.
 
- Vi skal spille alt mulig av musikk under forestillingene. Det blir utdrag fra kjente balletter, ulike klassiske musikkstykker og noe improvisasjon. Det er ikke så ofte det danses til levende musikk. Det håper vi publikum ser frem til like mye som oss. Vi setter også veldig pris på alle danserne fra Kulturskolen i Fredrikstad som deltar sammen med oss i Halden og Fredrikstad, sier Raude.
 
Dansens Dager med Det Norske Blåseensemble:
 
Fredag 24. april kl. 19.00: Brygga kultursal i Halden (med Nasjonalballetten).
Lørdag 25. april kl. 16.00: Blå Grotte i Fredrikstad.
 
Her finner du mer informasjon om forestillingene og hvordan du kan kjøpe billetter: http://dnbe.no/program 
dansensdager_frstad
Fagansvarlig for dans ved Kulturskolen i FredrikstadIrmelin Robertsen. Foto: Hans Petter Wille.