dnbe_3D_no-svart-trykk

Eirik Jordal gleder seg til påskebarokk i hjembyen Moss

Arkiv

Eirik Jordal gleder seg til påskebarokk i hjembyen Moss

 
Eirik3
Mandag 14. mars kommer Det Norske Blåseensemble til Moss for å spille Johann Sebastian Bachs påskeoratorium i Moss kirke. Eirik Jordal spiller klarinett i Blåseensemblet, og gleder seg til en unik konsertopplevelse i hjembyen Moss.
 
Eirik Jordal er født og oppvokst i Odda i Hordaland. Som 19-åring begynte han å studere ved Norges musikkhøgskole i Oslo, og etter endt utdannelse i 2003 begynte han å jobbe for Det Norske Blåseensemble i Østfold.
 
Etter å ha jobbet noen år i ensemblet valgte Jordal og kona Marianne Næss å bosette seg i Moss.
 
- Vi forelsket oss i Kambo. Det er et veldig fint område med masse koselige folk, nærhet til sjøen og kort vei til toget, sier Eirik Jordal.
 
Klarinettisten gleder seg derfor ekstra til konserten ”Påskebarokk” i Moss 14. mars. Da får publikum oppleve Det Norske Blåseensemble med sangsolister fremføre Johann Sebastian Bachs berømte påskeoratorium i Moss kirke. 
 

Gleder seg til konsert i hjembyen

 
- Jeg synes det skjer mye spennende i kulturlivet i Moss, og det er ekstra morsomt når vi i Det Norske Blåseensemble kan være en del av konserttilbudet i byen. Jeg gleder meg veldig, det gjør jeg alltid når vi opptrer i Moss, sier Eirik Jordal.
 
36-åringen begynte å spille klarinett i en alder av åtte år, og har jobbet med musikk hele sitt voksne liv. Han har jobbet for Det Norske Blåseensemble siden 2007, og er svært fornøyd med sin nåværende arbeidsplass.
 
- Jeg trives veldig godt i Det Norske Blåseensemble der jeg jobber med svært dyktige kolleger. Vi har alltid mange spennende prosjekter på gang, forteller han.
 

Et stemningsfullt avbrekk

 
Det Norske Blåseensemble har hatt stor suksess med høytidskonserter tidligere, blant annet med førjulskonserter som «Händels Messias» og «Bachs juleoratorium». Jordal setter stor pris på disse høytidskonsertene.
 
- Denne typen konserter er en flott måte å starte både påsken og julen på. Det er et veldig fint og stemningsfullt avbrekk i hverdagen å komme til et flott kirkerom og høre fantastisk musikk med masse nyanse og dybde. Det er en musikkverker som jeg og resten av ensemblet trives veldig godt med å fremføre, forteller han.
 
Jordal har med årene fått sansen for Johann Sebastian Bachs musikk, til tross for at komponisten ikke har skrevet stykker for 36-åringens instrument.
 
- Jeg har blitt veldig glad i Bachs musikk. Som klarinettist har jeg ikke jobbet så mye med det selv opp gjennom årene. Klarinetten er jo et såpass ungt instrument at Bach ikke skrev musikk for det. Så jeg har på en måte blitt kjent med Bachs musikk gjennom prosjektene jeg har gjort med Blåseensemblet, forklarer Jordal.
 

Lover en unik konsertopplevelse

 
Johann Sebastian Bachs påskeoratorium forteller historien om Jesu oppstandelse, og hadde sin urfremføring i Leipzig 1. påskedag 1725.
 
Selv om det originale arrangementet inkluderer blåsere er verket primært skrevet for strykeinstrumenter. Jordal mener Det Norske Blåseensembles versjon åpner nye dører for formidling av musikken.
 
- Det som er spesielt med vår versjon er den besetningen og de instrumentene vi bruker når vi fremfører verket. Det gir noen muligheter man ikke har med et strykeorkester, som verket opprinnelig ble skrevet for. Så vi synes det er en veldig fin måte å formidle musikk på, forteller han.
 
Klarinetten var ikke en del av det originale arrangementet, men Jordal er svært fornøyd med hvordan ensemblets arrangør har tilpasset deres versjon til besetningen.
 
- Stian Aareskjold, som arrangerer vår versjon av verket, er helt fantastisk når det kommer til å tilpasse verkene til oss. Det blir på en måte laget helt på nytt så vi får våre egne musikalske roller, sier klarinettisten.
 

Har med seg dyktig dirigent og fantastiske solister

 
Jordal forteller også at han er særdeles fornøyd med de øvrige medvirkende ensemblet har fått med seg på konserten.
 
- Vi har jo med oss Steven Devine, som er en meget dyktig dirigent. Han har også invitert med noen fantastiske solister, som synger på de største scenene over hele verden. Så det er fantastisk for at vi har fått med så mange flike folk for å holde konsert i Moss kirke, sier Jordal.
 
Til tross for en utradisjonell besetning mener 36-åringen at publikum vil kjenne igjen verket.
 
- Rent musikalsk vil jeg si at vår versjon er veldig lik originalen. Det er det samme verket du får høre. Og ofte når vi fremfører verk på denne måten forteller publikum at de ikke har savnet strykere. De har ikke tenkt på at det ikke er strykere med, forklarer Jordal.
 

Har aldri blitt fremført tidligere

 
Det Norske Blåseensembles versjon av Johann Sebastian Bachs påskeoratorium har aldri blitt gjort tidligere, og Jordal lover en storslått musikalsk opplevelse for de som besøker konserten i Moss kirke 14. mars.
 
- Konserten blir et møte med fantastiske solister som er helt i verdenstoppen. Jeg kan også love at Blåseensemblet vil fremføre noe helt unikt. Det er ingen andre ensembler i Norge som har den besetningen vi har, og arrangementet er helt nytt, så konserten blir derfor en verdenspremiere. Påskeoratoriet har aldri blitt fremført på denne måten før, sier Eirik Jordal i Det Norske Blåseensemble
 
Eirik3
Eirik2