dnbe_3D_no-svart-trykk

Du får aldre høre samme joik igjen!

Arkiv

Johan Sara Jr.
Johan Sara Jr.
Johan Sara jr. (51) er hovedperson på improkonserten «Sanntidsjoik» med Blåseensemblet i Grønland kirke i Oslo 6. februar.
– Dette blir både skummelt og spennende. Det blir som det blir, og vi vet ikke noe særlig mer enn publikum, sier Johan Sara jr.


Vanligvis er konserter arrangert og innøvd på forhånd, og alle vet nøyaktig hva de skal gjøre. På konserten som med Det Norske Blåseensemble på samefolkets dag, derimot, er det ikke noe avtalt spill. Musikere og sangere blir kastet ut på dypt vann uten noter og faste holdepunkter.

Ingenting er nedskrevet og alt blir skapt og improvisert der og da. Derav begrepet «sanntidsmusikk». En musikksjanger som er et av Blåseensemblets satsingsområder.

– Jeg er glad i musikalske utfordringer og er vant med å improvisere.  Men å skulle improvisere sammen med 25 musikere pluss solister, det er både skummelt og surrealistisk. Dette er et ekstremt krevende konsept som stiller meget store krav til den enkelte musiker. Det blir en veldig spennende opplevelse og jeg stoler fullt og fast på dirigent og musikalsk leder Geir Lysne. Han er en mester i sitt fag og prisbelønt ute i Europa, sier Johan Sara jr. –som har samarbeidet med Lysne flere ganger tidligere.

Mener joik er ekstremsport
Men selv om konserten improviseres i øyeblikket, kommer ikke joikemesteren uforberedt opp på scenen førstkommende fredag.
 
– Joik er en ekstremsport som krever svært god fysisk kondisjon, pust og stemmeteknikk. I tillegg til å løpe og sykle, øver jeg stemmebruk flere timer daglig. Det ligger mye hardt arbeid bak, og jeg har brukt flere måneder på å forberede meg til denne konserten, forteller Sara.
Han kan synge over hele fire oktaver.

I 35 år har han vært musiker, og er selv prisbelønt for sin grensesprengende og sjangeroverskridende musikk med røtter i samisk tradisjon. Ubesværet mikser han joik med rock, punk, jazz, klassisk, elektronika og folkemusikk fra fjerne himmelstrøk.

– Jeg er alltid på søken etter nye impulser, og liker å tøye grensene maksimalt. Jeg har fått så ørene flagret av folk som vil beholde den tradisjonelle musikken ren og ubesudlet. Men hvis en kultur skal utvikle seg, må den tilføres noe nytt, ellers stivner den og blir en museumsgjenstand.

Satser på den kystsamiske joiken
Johan Sara jr. er en musikalsk altmuligmann; komponist, plateartist, produsent, arrangør, lærer og skuespiller.
Med sitt orkester «Johan Sara jr. Group» har han reist verden rundt og opptrådt for og sammen med folk fra vidt forskjellige kulturer. I Mongolia, Afrika og Tyrkia, og blant urbefolkningen i Canada, fant han klare paralleller til joik, spesielt vokale likheter og samme teknikk i stemmebruk.
 
«Johan Sara jr. Group» spilte sammen i 20 år, og ble oppløst i 2014.
 
– Etter å ha surret rundt oppe på Finnmarksvidda i 20 år og dokumentert Kautokeino-tradisjonen, setter jeg nå kursen mot havet og den kystsamiske joiken og kulturen.  Dette er mitt nye, store hovedprosjekt, og kanskje blir det plate, film og performance. Vi får se, sier Sara. 
 
Sanntidsjoiken er en konsert i Blåseensemblets serie med improvisert musikk - sanntidsmusikk.  

«Sanntids-joik» MED DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE

Sted:
Grønland kirke i Oslo, fredag 6. februar kl.19.00
 
Medvirkende: 
Dirigent:  Geir Lysne
Gitar: Eivind Aarset

Se www.dnbe.no/program for mer informasjon.