dnbe_3D_no-svart-trykk

Dextra Musica satser på Halden

Denne uken kunne endelig Anders Bjørnsen i Dextra Musica, slippe nyheten om at de støtter Det Norske Blåseensembles Sanntidssatsning med en halv million.
 
Dextra Musica
Anders Bjørnsen (t.h.) og Eline Melgalvis (t.v) fra Dextra Musica / Sparebankstiftelsen og Geir Rebbestad fra Det Norske Blåseensemble

Sparebankstiftesen DNB


Dextra Musica AS er et datterselskap av Sparebankstiftelsen DNB. Tradisjonelt er de forbundet med kjøp av strykeinstrumenter av høy kvalitet, til utlån til spesielt talentfulle utøvere. Siden 2002 har Sparebankstiftelsen DNB delt ut over 3 milliarder til allmennyttige formål og Dextra har kjøpt inn 80 strykeinstrumenter. I sin nye strategi utvider de satsningen med støtte til spesielle utviklingsprosjekter innen klassisk musikk. I tillegg til Det Norske Blåseensemble har tre andre innovative ensembler blitt valgt ut, Det Norske Kammerorkester, Oslo Camerata og Ensemble Allegria.


 «Vi utløser gode krefter»


- Det Norske Blåseensemble står for et banebrytende arbeid innen den klassiske musikken. Improvisasjon basert på referanser fra klassisk musikk er nytt og spennede! For oss er det en viktig satsning det å få være med på å gi orkesteret mulighet til å fortsette det innovative arbeidet med å fornye det klassiske musikkuttrykket. Vi gleder oss til å følge det fremtidsrettede ensemblet videre forteller Anders Bjørnsen, avdelingsdirektør for kunst og kultur.

 

Utlandet ser mot Halden


Geir Rebbestad, direktør i Det Norske Blåseensemble gleder seg over avtalen med Dextra Musica.     
– Vi har hatt en tydelig plan med vår Sanntidssatsning i fire år, og begynner nå å se resultater av arbeidet. Det kurator Geir Lysne og våre musikere får til blir lagt merke til langt utenfor Norges grenser. Vi får invitasjoner fra anerkjente festivaler utenlands, noe som forteller at flere og flere oppdager og fatter interesse for det vi holder på med.

Store utdanningsinstitusjoner ute i Europa samarbeider om å tilby en utdanning innen klassisk improvisasjon, og vi omtales som et referanseensemble i denne sammenhengen.
 
Wollny%20und%20Nosferatu_Foto%20Susann%20Jehnichen_Leipziger%20Jazztage%20(13)
Fra suksessen i Leipzig høsten 2015 der orkesteret improviserte frem musikk til stumfilmen Nosferatu. Foto: Susann Jehnichen

Alte Oper

Blåseensemblet har nylig avsluttet en fjorten dagers workshop med forberedelser til høstens sanntidsproduksjoner. Høstens høydepunkt er konserten i Alte Oper i Frankfurt, der orkesteret sammen med den prisvinnende tyske pianisten Michael Wollny spiller en konsert med utgangspunkt i Debussys mesterverk Prélude à l’après-midi d’un faune («Faunens ettermiddag»). Orkesteret improviserer frem en unik konsert i sanntid, og det på en måte som aldri tidligere har vært gjort, og heller aldri vil bli gjort igjen. Ingenting er nedskrevet og alt blir skapt og improvisert der og da, uten avtaler om hvem som starter, slutter eller hvilken retning musikken tar underveis.
 
Det å bli invitert til å spille i Alte Oper med 2400 sitteplasser er en stor anerkjennelse for orkesteret. Som en forsmak til denne konserten gjøres en lignende produksjon under Ultimafestivalen i Oslo.
 
Wollny blir også med ensemblet til Hamburg senere på høsten, der suksessen fra Leipzig i 2015 med improvisasjon til stumfilmen Nosferatu har ført til en invitasjon fra NDR (Norddeutsches Rundfunk) om å gjøre to konserter med dette i Hamburg.

For musikerne ligger det mye jobb bak sanntidssatsningen, og sammen med Geir Lysne har de satt seg på skolebenken igjen med klassisk improvisasjon som tema. Målet for musikerne er å fylle opp en verktøykasse av kunnskap og muligheter, der lydbildet preges av deres klassiske skolering og dens idealer for frasering, klang, orkestrering, stilhistoriske referanser og ikke minst ensemblespill.
 
 
IMG_7341
Orkesterets musikere Roger Fjeldet, Stian Aareskjold og Britt Larsen øver på klassisk improvisasjon.
IMG_7346
Kurator Geir Lysne underviser lærevillige musikere.
Sparebankstiftelsen DNB

Sparebankstiftelsen DNB er en uavhengig stiftelse som gir bidrag til allmennyttige formål. «Vi utløser gode krefter» er stiftelsen visjon. Stiftelsen ønsker å bidra til et samfunn med flere skapende, aktive og ansvarsbevisste mennesker, og støtter særlig prosjekter som skaper engasjement, involverer frivillige og som gir et positivt bidrag til barn og unge. Vi driver med filantropi - ikke sponsing. Sparebankstiftelsen DNB ble opprettet av Gjensidige NOR Sparebank i 2002, og har siden starten tildelt nærmere 3 milliarder kroner til allmennyttige formål.
Dextra Musica AS er et datterselskap av Sparebankstiftelsen DNB.

Nettside: www.sparebankstiftelsen.no
 
Det Norske Blåseensemble, Sanntidssatsning

DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE er en privat ideell stiftelse som har spilt levende musikk helt siden 1734. Først 269 år som militærkorps i Halden, og siden 2003 som et sivilt regionalt orkester med stor musikalsk bredde. Orkesteret spiller årlig 100 konserter i 30 ulike prosjekter og har 24 faste musikere.
DNBE er orkesteret som tør! Og har sanntidsmusikk som et av sine satsningsområder. Med sanntidsmusikken har ensemblet de siste årene banet vei nasjonalt og internasjonalt for ny musikk med improvisasjon som et hovedelement i uttrykket, alltid med klassiske referanser som rammeverk. Sanntidsmusikk er musikk som skapes i sann tid, og som aldri kan gjentas. Vår kurator og musikalske leder innenfor sanntidsmusikk er Geir Lysne, professor ved Norges Musikkhøgskole.

Nettside: www.dnbe.no
 
wollny_workshop
Den prisvinnende pianisten Michael Wollny på workshop med Det Norske Blåseensemble.