dnbe_3D_no-svart-trykk

Det Norske Blåseensemble spiller inn Messias hos BBC

Arkiv

Julen 2014 fremførte det profesjonelle koret BBC Singers Händels Messias på turne sammen med Det Norske Blåseensemble. BBC var så fornøyde med samarbeidet at de nå har invitert orkesteret til England for å spille inn hele verket. I midten av august møtes solister, kor og orkester til en ukes innspilling i anerkjente Saffron Hall på utsiden av London.
 
Saffron Hall
Konsert i Saffron Hall julen 2014, nå skal orkesteret tilbake for å spille inn Händels Messias i samme lokale.

Anerkjennelse for tidligmusikk

Det Norske Blåseensemble har tidligmusikk som ett av sine satsningsområder. Tidligmusikken spenner seg fra Renessansen til og med Wienerklassisismen, og omfatter kjente komponister som Bach, Mozart, Rossini, Scarlatti, Telemann, Pergolesi og nettopp komponisten bak Messias, Händel.  Blåseensemblet fordyper seg i historisk fremføringspraksis der orkesteret skaper sin egen unike klang med kombinasjonen av autentiske instrumenter og moderne instrumenter uten andre strykeinstrumenter enn cello og bass.
Heidi Raude er orkesterets produksjonssjef, og har den siste tiden jobbet med å få på plass alle detaljene for innspillingen. – Både BBC Singers og orkesteret var veldig fornøyde med samarbeidet sist vi jobbet sammen. Nå når vi får forespørselen om å spille inn Messias for selveste BBC sammen med det profesjonelle koret så er det en stor fjær i hatten for orkesteret, Stian Aareskjold som har arrangert Messias til orkesteret og ikke minst våre dyktige og dedikerte musikere.

- Vi gleder oss til å jobbe sammen med solister og kor i Saffron Hall der innspillingen gjøres. Saffron Hall er det perfekte sted for en innspilling. Konsertsalen har veldig bra akustikk, og ligger i landlige omgivelser i Saffron Walden ikke langt unna Cambrigde på utsiden av London.
- Vi spiller inn Messias i august i år, så skal den mikses og produseres før den blir utgitt på høsten 2017 i god tid før julehøytiden. Tenk om vi kunne fått til en ny turne i Norge med BBC Singers som en releaseturne avslutter Raude.
 

Halden ambassadører

Ordfører i Halden, Thor Edquist, har selv vært med orkesteret til London og hørt de fremføre verket sammen med nettopp BBC Singers.  - Jeg hadde selv gleden av å være tilstede, da BBC Singers og Blåseensemblet fremførte Händels oratorium «Messias» i selveste Temple Church og Saffron Hall i London tilbake i 2014. Publikum var over seg av begeistring! At samarbeidet nå resulterer i en plateinnspilling er strålende Halden reklame. Publikum har noe stort å glede seg til når innspillingen med BBC Singers og Det Norske Blåseensemble er klar til salg. Jeg ønsker solister, kor og musikere lykke til med innspillingen.
 

BBC Singers

BBC Singers er BBCs profesjonelle kammerkor med 24 sangere. Koret har eksistert i over 80 år og har en unik posisjon i britisk musikkliv. De synger ulike stilarter, fra tidligmusikk til moderne klassisk musikk.  
Korets enestående ekspertise i samtidsmusikk har ført til flere kreative relasjoner med noen av de viktiste komponister i vårt århundre, inkludert Poulenc, Britten og Sir Maxwell Davies.
Koret har en omfattende konsert og turne virksomhet, i tillegg til et utall av innspillinger av ulik art.

 
BBCSINGERS
BBC Singers, BBCs profesjonelle kammerkor.

Historien om verket

Messias er det mest kjente oratoriet av Georg Friedrich Händel, som har bidratt sterkt til at han ble en verdenskjent komponist. Han komponerte oratoriet i tiden fra 22. august til 14. september 1741, og det ble urfremført under en veldedighetskonsert i Dublin 13. april 1742. På denne tiden skal Händel ha vært gjeldstynget, deprimert og syk etter en lang karriere fylt med seier og suksess, spektakulære investeringer, fiaskoer og brutal konkurranse.
 
Det startet med at presten og forfatteren Charles Jennens, en god venn og samarbeidspartner, kom med en helt ny libretto (tekst) til Händel. Dette var en samling bibeltekster som omhandler Jesu liv, han vil Händel skal bruke som utgangspunkt for et engelsk oratorium. Komponistens første reaksjon skal ha vært at han kastet alle tekstene fra seg fordi han ikke orket å skape noe. Senere tok han tekstene tilbake og startet arbeidet.

I løpet av 23 dager hadde han skrevet hele Messias-verket - på ikke mindre enn 260 håndskrevne sider med cirka tre timer musikk. Vi får trolig aldri vite hva som egentlig skjedde disse tre ukene sensommeren i 1741. Noen skildrer Händel med øynene fulle av tårer mens oratoriet ble notert i et rasende tempo, mens andre kilder antyder at høyere makter styrte pennen. Historien forteller også at Händel skrev seg frisk fra sin depresjon og fikk kreftene og livet tilbake. Uansett ble dette oratoriet en gedigen suksess fra første fremføring, og har siden den gang beholdt sin ikonstatus.
 
Verkets tekster er utelukkende hentet fra Det gamle og Det nye testamentet og de tre delene konsentrerer seg om profetiene og fullbyrdelsen av disse, om lidelsen og oppstandelsen og den siste om Messias og livet etter døden. Oratoriet er ikke liturgisk musikk, altså ikke skrevet for bruk i messe, men har etter Händels død blitt et av de mest sentrale verk som knyttes til vår adventstid og julefeiring. For hvem kjenner vel ikke igjen det legendariske hallelujakoret som avslutter annen del?

Tekst: Det Norske Blåseensemble/Christer A. Elnes 01072016