dnbe_3D_no-svart-trykk

Carl-Arne fra "Anno" gleder seg til konsert

Arkiv

Carl-Arne%20anno%201734
Foto: Leif Hanell
Carl-Arne fra «Anno» gleder seg til konsert med Blåseensemblet

Carl-Arne Meyer Melin gjorde seg bemerket i NRK-serien «Anno» Nå gleder han seg til Blåseensemblets historiske konsert «Anno 1734» i Halden.

– Jeg stiller på konserten i en gullbrokadedrakt fra begynnelsen av 1700-tallet og en enorm Allongeparykk. Jeg gleder meg veldig til konserten med Blåseensemblet, sier «Anno»-Carl-Arne fornøyd. 

I den norske realityserien «Anno» drar 14 deltagere tilbake i tid. Året er 1764, og stedet er Bergen. Her lever og bor deltagerne under samme vilkår som for 250 år siden.
 
Blant dem som deltok på det fantastiske eventyret var haldenseren Carl-Arne Meyer Melin (32). 32-åringen fra Halden er kjent som en person med stor fascinasjon for 1700-tallets pomp og prakt, og elsker å ikle seg tidsriktige kostymer på fritiden.

På omtrent samme tid som realityserien utspiller seg, i år 1734, ble et lite orkester stiftet på Fredriksten Festning i Halden. Orkesteret er i dag kjent som Det Norske Blåseensemble, og er Norges eldste profesjonelle orkester i kontinuerlig drift.

Om noen år feirer Blåseensemblet sitt 300 årsjubileum!

Konsert ��Anno 1734»
Nå setter ensemblet opp en konsert av historiske dimensjoner i Fredrikshald Teater torsdag 22. januar og i Jeløy Kirke fredag 23. januar. Temaet for konserten er «Anno 1734». Begge konsertene starter kl 19.00. Se dnbe.no/program for mer informasjon.
 
På konserten fremfører Blåseensemblet de mest kjente verkene fra året orkesteret ble stiftet. På programmet står blant annet musikk av Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Georg Philipp Telemann og Johann Sebastian Bach.

Barokkmusikkens innflytelse i denne tidsepoken var sterk, og en rekke av verdens mest berømte verk ble komponert nettopp på 1700-tallet.  

For å gjenskape det særegne lydbildet fra denne perioden, spiller Blåseensemblets musikere blant annet på tidsriktige barokkinstrumenter, som naturhorn og barokktrompet.

Gleder seg til barokkonsert
Carl-Arne lever og ånder for barokken og 1700-tallet. Hjemme har han en stor privat samling av hatter, parykker, glitrende barokkantrekk og militæruniformer.

Han er også omgitt av møbler, våpen, kandelabre og gullspeil fra 1700-tallet. Han er med i gruppen Corps de Garde, som opptrer på historiske skuespill, jubileumsfeiringer og kulturarrangementer i tidsriktige kostymer.

For Carl-Arne blir det ekstra spesielt at konserten i hjembyen Halden skjer i Norges eldste best bevarte barokkteater, Fredrikshald teater. Carl-Arne er stor tilhenger av Blåseensemblet, og selvskreven gjest på det historiske arrangementet.

Ankommer i parykk og gullbrokadedrakt
– Jeg elsker klassisk musikk, spesielt renessanse og barokk. Barokkmusikken gir meg en stor, indre ro og gjør meg rørt. Jeg har vært på flere konserter med Det Norske Blåseensemble tidligere, og gleder meg veldig til denne konserten med 1700-tallsmusikk.

- Det er veldig spennende at ensemblet blant annet skal benytte originalinstrumenter fra barokken, sier Carl-Arne.
Han vet hvilket antrekk han skal ha på seg under konserten. Og det blir ikke dress og slips. 

– Jeg stiller på konserten i en gullbrokadedrakt fra begynnelsen av 1700-tallet og en enorm Allongeparykk. Dette blir moro, smiler han.

Livet på 1700-tallet var ikke like glamorøst for alle. Det fikk Carl-Arne merke i NRKs realityserie «Anno».

– Det som er mest fascinerende ved denne epoken, er den enorme kontrasten mellom fattigdommen på den ene siden og overdådigheten på den andre. Herremoten tok helt av, og det var en vill ekstravaganse vi aldri har sett maken til, hverken før eller siden.

– Det var mye hardt arbeid med dårlig utstyr, men du klarer mer enn du tror når det virkelig gjelder. Å spise usaltet og ukrydret grønnsaksuppe over lang tid gir en følelse av hvordan vanlige folk levde, forteller han.

Han legger imidlertid ikke skjul på at han hadde likt seg bedre som adelsmann enn svennelærling på denne tiden.

«ANNO 1734» MED DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE
Musikalsk leder; Stian Aareskjold

Fredrikshald Teater i Halden, torsdag 22. januar kl 19.00.
Jeløy Kirke i Moss, fredag 23. Januar kl 19.00.

Se www.dnbe.no/program for mer informasjon.