dnbe_3D_no-svart-trykk

Blåser nytt liv i Zappa

Arkiv

Zappa
Det Norske Blåseensemble - A Frank Zappa Tribute
Blåser nytt liv i Zappa

Det Norske Blåseensemble fortsetter sin Zappa-suksess. Nå er de klare med tre nye konserter, i tillegg til at de skal ha stor gjesteopptreden for fulle hus med selveste Zappa Plays Zappa.

Blåseensemblets Zappa-konserter har høstet mange lovord de siste årene, og er blant ensemblets mest populære og etterspurte programmer.
 
– På denne konserten får publikum oppleve den legendariske artisten sine mest kjente låter i brassensemble-drakt. Zappa-fansen bør kjenne sin besøkelsestid, sier produksjonssjef Heidi Raude i Det Norske Blåseensemble.
 
Hyllet og velsignet
Først ut er konsert på Cosmopolite Scene i Oslo 25. oktober, under festivalen Zappa Union. Her har de utvidet festivalen med én dag for å få med Det Norske Blåseensemble på programmet. Deretter blir det konsert i Gøteborg 31. oktober og i Halden 4. november.
 
– Her blir ensemblets slagverkere og messingblåsere virkelig utfordret, både teknisk og musikalsk. Man får oppleve fingerferdige og avanserte temaer i kjent Zappa-stil, sier Raude.
 
I 2013 ga Blåseensemblet ut CD-en ”The Brass from Utopia – A Frank Zappa Tribute” med egenarrangerte Zappa-låter. Etter mye arbeid fikk de omsider tillatelse og velsignelse fra selveste Gail Zappa, som var hans kone og nå tillitskvinne i The Zappa Family Trust. Platen fikk mye oppmerksomhet og gode anmeldelser i både inn- og utland.

Spiller med Zappas sønn
I forbindelse med arbeidet med rettighetene til ensemblets plate kom de i kontakt med Frank Zappas sønn, Dweezil, som turnerer med sin fars musikk gjennom Zappa Plays Zappa. Da det viste seg at de spiller i Norge og Sverige i samme periode som Blåseensemblet har sine Zappa-konserter denne høsten var et samarbeid raskt et faktum.
 
– Vårt brassensemble er invitert med som gjesteartister, og skal bidra på over 40 minutter av deres konserter i et utsolgt Gøteborg konserthus 1. november og Sentrum Scene i Oslo 2. november, sier en stolt musikalsk arrangør og kunstnerisk leder for Zappa i ensemblet, Stian Aareskjold.

Musikalsk drøm
Han er nå i full gang med arrangementene til både deres egne konserter og til gjesteopptredenene.
 
– Jeg kan love noen nye og spennende låter på Zappa-programmet, avslører Aareskjold.
 
For han og resten av ensemblet er dette en musikalsk drøm som går i oppfyllelse.
 
– Jeg er stolt over hvor generøse Zappa Plays Zappa og The Zappa Family Trust er mot oss. Jeg føler virkelig de har tatt oss under vingene. Det er stort av dem, og betyr samtidig at vi må ha gjort en del riktig.

Kort om Zappa
Frank Zappa (1940-1993) regnes som en av verdens mest egenartede, uredde og produktive samtidskomponister og rockeartister gjennom tidene. Han sto bak alt fra grovkornet satire og harselas via ”seriøs” samtidsmusikk til instrumental jazzrock – men alltid preget av av eksperimentering, uforutsigbarhet og humor, kombinert med stor teknisk dyktighet og bred teoretisk kunnskap. Han utforsket hele tiden nye sjangere, metoder og tekniske duppeditter mer enn noen annen for å etterleve sin visjon om å være en eksperimentell komponist.

Visste du at…
  • I løpet av sin levetid klarte Zappa å stå for over 50 plateutgivelser, som er solgt i over 70 millioner eksemplarer verden over.
  • Frank Zappa og Mothers of Invention var den første internasjonale toppnavnet som sto på plakaten under Kalvøyafestivalen i 1973. Det var også hans første konsert i landet. 
  • Zappa holdt til sammen ni konserter i Norge. Det kunne blitt ti, hadde det ikke vært for at den planlagte konserten i Ekeberghallen i 1978 ble avlyst fordi en femtedivisjonskamp i håndball var berammet til samme tid.
  • I 1991 annonserte Zappa at han ville bli uavhengig kandidat ved det amerikanske presidentvalget. Han ble senere hindret fra dette på grunn av uhelbredelig kreft.
Kilde: ”Zappa i Norge”, Store Norske Leksikon

Konsertdatoer «ZAPPA»:
Søndag 25. Oktober kl. 18.00, Zappa Union -  Cosmopolite scene, Oslo.
Kjøp billetter
 
Lørdag 31. Oktober kl. 19.00, Kronhuset, Gøteborg
Kjøp billetter
 
Onsdag 4. November kl. 19, Brygga kultursal, Halden
Kjøp billetter