dnbe_3D_no-svart-trykk

- Jeg har et nært forhold til salmer

Arkiv

Beate S. Lech - foto: Bremme & Hohensee
Beate S. Lech - foto: Anders Nilsen

Beate S. Lech i «Salmer fra 1814»:


- Jeg har et nært forhold til salmer

Jazzvokalisten Beate S. Lech er svært komfortabel når hun skal formidle «Salmer fra 1814» sammen med folkesangeren Sondre Bratland i fem kirker denne senhøsten. Lech har sterke salmetradisjoner fra oppveksten og har også tidligere gitt ut en egen salme-CD.
 
– Jeg elsker det melodiøse og vakre ved gamle salmer, og jeg gleder meg veldig til forestillingene, sier Beate S. Lech.

 
I samarbeid med Borg bispedømme og Scenekunst Østfold skal Det Norske Blåseensemble fremføre «Salmer fra 1814» i original drakt fra gudstjenestene som omkranset Eidsvollforsamlingen i 1814, men også med nye tekster og arrangementer. Forestillingen fremføres i Fredrikstad og Halden i slutten av oktober, samt i Sarpsborg, Moss og Oslo i midten av november. Forestillingen markerer 200-årsjubileet av Norges Grunnlov.
 
Jazzvokalisten Beate S. Lech (40) og folkesangeren Sondre Bratland (76) skal formidle salmene til publikum. Lech er mest kjent som vokalist i bandet Beady Belle, som ble startet i 1999 og har gitt ut seks album og turnerer rundt om i verden.
 
Hun har god erfaring med salmer og salmemusikk, da hun i slutten av 2011 ga ut albumet «Min song og hjarteskatt» - som var en samling religi����se folketoner. I likhet med «Salmer fra 1814», inneholdt også denne nyskrevne salmetekster.
 
- Erik Hillestad fra Kirkelig Kulturverksted har skrevet nye tekster til flere av salmene vi skal formidle i «Salmer fra 1814», og nye tekster til gamle salmer treffer meg rett i hjertet. Det blir et mer moderne perspektiv på fremføringen, og jeg må ta stilling til tekstene på en annen måte. Det liker jeg godt, forteller Lech.
 
Hun har et nært forhold til salmer og religiøse folketoner.
 
- Mitt nære forhold til salmer kommer opprinnelig fra morfaren min. Han var organist i kirken, og moren min og hennes fem søsken var med i kirken hver søndag. Hun lærte dermed salmene utenat, og de ble sunget i mange ulike sammenhenger da jeg vokste opp, alt fra vuggesang til fest, forteller Lech.
 
Lech ser frem til å formidle salmene sammen med Sondre Bratland. Selv om de aldri har jobbet sammen, er hun svært begeistret for den erfarne folkesangerens musikk.
 
- Sondre angriper dette materialet på en litt annen måte enn meg. Han har folkemusikken i bunnen, mens mitt utgangspunkt kommer fra jazzen og kirkemusikken. Når disse tradisjonene møtes, blir det veldig spennende. Jeg er for øvrig veldig glad i Bratlands juleplate «Rosa Frå Betlehem». For meg blir det ikke jul uten den, sier Lech.
 
Det blir også en ny erfaring for Lech å jobbe sammen med Det Norske Blåseensemble.
 
- Jeg har aldri fremført noe sammen med Det Norske Blåseensemble, men jeg kjenner flere av musikerne. Jeg vet at de er proffe og veldig dyktige, og at det er kvalitet i alle ledd, sier Lech, som virkelig ser frem til de fem kirke-forestillingene:
 
- Jeg har ikke vært i noen av kirkene vi skal fremføre «Salmer fra 1814». Kirkerommet kan være utfordrende å holde konserter i, men jeg gleder meg til å besøke disse fem kirkene og både kjenne og høre på klangen. 
 
Lech har en begivenhetsrik innspurt på 2014, da hun i november skal gi ut juleplate – også den med salmer på norsk.
 
- Jeg har jobbet med juleplaten «Høgtidsrom» sammen med koret SKRUK siden februar, og den utgis via Kirkelig Kulturverksted nå i november. Det blir en travel og spennende avslutning på året, sier Lech.

«Salmer fra 1814» fremføres følgende steder:
Torsdag 30. oktober kl. 19.00: Fredrikstad Domkirke.
Fredag 31. oktober kl. 19.00: Immanuels kirke i Halden.
Torsdag 13. november kl. 19.00: Sarpsborg kirke.
Fredag 14. november kl. 19.30: Moss kirke.
Søndag 16. november kl. 19.00: Oslo Domkirke.