dnbe_3D_no-svart-trykk

Annerledes, unikt og spennende

Arkiv

Geir Lysne
Dirigent: Geir Lysne

Konserten «Ja, vi elsker» i Halden 6. november:


- Annerledes, unikt og utrolig spennende

Da Det Norske Blåseensemble og dirigent Geir Lysne fikk det ærefulle oppdraget å bidra til konsertstafetten «Ja, vi elsker» i regi av Norsk teater- og orkesterforening, valgte de å gjøre det på sin 
 
– Vi skal spille og improvisere over marsj fra Oscar Borg, samtidsmusikk av Egil Hovland og min egen jazz-fusion. Det blir garantert en annerledes, unik og utrolig spennende konsert som man ikke må gå glipp av, sier Geir Lysne.

Norsk teater- og orkesterforening markerer grunnlovsjubileet med å hylle norske komponister gjennom 200 år, og denne senhøsten skal åtte orkestre i syv byer slå et ekstra slag for norsk musikk.

Markeringen startet 2. oktober i Stavanger og avsluttes i Bodø 27. november. Totalt skal det spilles 30 verk av tilsammen 19 norske komponister, og musikken er blant det aller beste som er komponert av nordmenn. Det Norske Blåseensemble er det eneste som ikke er et symfoniorkester i konsertstafetten.

Torsdag 6. november fremfører Det Norske Blåseensemble sitt bidrag til stafetten i Brygga kultursal i Halden, der de skal spille og improvisere over verk av Østfold-komponistene Oscar Borg og Egil Hovland, samt jazzmusikeren og komponisten Geir Lysne, som selv er dirigent for konserten.

Verkene blir altså både presentert i original utførelse og improvisert over. Dette er en passende anledning for Det norske Blåseensemble til å vise sin utvikling fra et militært orkester på 1800-tallet til et moderne ensemble i 2014, for det er ingen tvil om at Blåseensemblet har banet vei i Norge for ny musikk basert på «klassisk» improvisasjon.

- Jeg har aldri hørt om noe lignende; i hvert fall ikke i Norge, ei heller i Europa: Et orkester som kan improvisere hele konserter med et genuint klassisk uttrykk, sier Geir Lysne.

- Denne konserten inneholder både stilrene presentasjoner av en hundre år gammel Oscar Borg-marsj, samtidsmusikk fra Egil Hovland og min egen jazz-fusion, samt sømløse overganger og improviserte parafraser over dette materialet. Dette er virkelig en spennende repertoar-sammensetning, fortsetter han.

Trønderen Geir Lysne er norsk jazzmusiker, komponist og storbandleder, og det siste halvannet året har han vært kurator for Det Norske Blåseensembles satsing på sanntidsmusikk, med ansvar for flere forestillinger innen sjangeren. I fjor høst ga Lysne ut jazz-fusion-albumet «New Circle», som også blir hans eget bidrag som komponist under konserten i Brygga kultursal på torsdag.

Haldenseren Oscar Borg (1851-1930) er kjent som Norges marsjkonge, og Det norske Blåseensemble bærer musikkarven fra hans tid med stolthet. Komponisten Egil Hovland (1924-2013) vokste opp i Fredrikstad, og han regnes som en av Norges mest produktive samtidskomponister.

- Dette blir en unik konsert som man aldri har hørt og aldri får høre igjen; det ligger i improvisasjonens natur. Det blir som å ta tre ulike ingredienser oppi gryta, koke det sammen og smake i vei. Det kan smake godt, og det kan smake vondt, og det er lite som skal til for å bikke smaken den ene eller andre veien, sier Lysne.

Lysne forteller nemlig at dette er en sjanger som er veldig utfordrende og krever god forberedelse.

- Utgangspunktet er at originalverkene sitter som ei kule, så blir det mest øving på overganger. Det er en krevende sjanger, og man må være på tå hev hele tiden. Samtidig er dette en sjanger vi har jobbet med i flere år, sier han, og er samtidig full av lovord om Det Norske Blåseensemble.

- Musikerne i Det Norske Blåseensemble holder et meget høyt nivå. De er så dyktige og trygge at de ikke er redde for å gå nye veier. Det de har oppnådd gjennom sanntidsmusikken, er helt unikt, sier han.

Lysne håper at både haldensere, andre østfoldinger og til og med Oslo-folk kjenner sin besøkelsestid og tar turen til Brygga kultursal på torsdag.

- Dette blir en kveld med masse interessant musikk for enhver smak. Repertoaret er ekstremt spennende satt sammen, og det blir annerledes og spektakulært. Om du ikke er til stede, er dette noe du aldri får muligheten til å høre igjen, sier Lysne.

Det Norske Blåseensemble med dirigent Geir Lysne:
«Ja, vi elsker»: Torsdag 6. november klokken 19.00 i Brygga kultursal i Halden.
Sjekk www.dnbe.no/program for billetter og mer informasjon.