dnbe_3D_no-svart-trykk
Nosferatu

Nosferatu noch einmal

I kveld ville publikum i Konzerthaus Dortmund ikke gi slipp på Michael Wollny, Erich Schaefer og oss i Det Norske Blåseensemble. Ensemblet og solistene har spilt for fulle hus i Tyskland for fjerde gang. Til samme stumfilm – men helt ulike konserter. 

Leipzig høsten 2015 

Da filmskaperen F. W. Murnau skapte stumfilmklassikeren Nosferatu i 1922 hadde han neppe i tankene at et norsk orkester og en tysk pianist skulle gjøre suksess med filmen som bakteppe –nesten 100 år senere. Startskuddet gikk i Leipzig høsten 2015, der et nysgjerrig tysk publikum fylte konsertlokalet. Etter konserten kom forespørslene fortløpende om å gjøre konserten andre steder i Tyskland. Før konserten i Dortmund er fullsatte konsertsaler i Hamburg og München besøkt. Samarbeidet med Wollny har også ført med seg andre improvisasjons-prosjekter, blant annet i Alte Oper i Frankfurt med improvisasjon over Debussy. Til sommeren venter blant annet flere festivaler i Tyskland med ny og spennende musikk.

Dortmund våren 2017

 
Tilbake i Dortmund fredag kveld. Ensemblet har forberedt seg godt. Teori og hørelære er repetert, samspill og responstid er topptrimmet. Sammen har de bygget opp en felles verktøykasse med felles verktøy.  Ingen vet hvordan konserten vil utvikle seg. Inspirasjonen kommer der og da – i øyeblikket. Et initiativ fra en musiker følges opp av andre, eller det avbrytes. En enslig musiker starter et tema, resten av orkesteret kaster seg på, og plutselig bryter pianist Wollny det hele av med sitt lekne spill. Nye konstellasjoner dannes, og nye ideer og musikalske strekk skapes.  Publikum ser tydelig at orkesteret kommuniserer godt. Ulikt en ”vanlig” konsert står orkesteret i en halvsirkel, så alle kan se hverandre og kommunisere om hvilke verktøy man tar frem fra verktøykassen.   
 
Wollny og Scheafer er jazzmusikere, og orkesteret har en klassisk tilnærming til det hele. Sjangerblandingen fungerer. Det krevende, men nysgjerrige, tyske publikummet elsker det. En ny suksess med Nosferatu er et faktum! En konsert ble til der og da – helt unikt for de fremmøtte publikummerne i Dortmund!
 
 
 
DSC07295LR
DSC07256

andre relaterte nyheter

veronicavangroningen-DNBE2019-15
Sanntid
Rules of Behaviour I
LES MER
2-DNBE-alle-980x650
Klassisk, Sanntid, Session
Mye musikk for pengene
LES MER
DSC09862
Klassisk, Sanntid, Session
Mer musikk på hjemmebane
LES MER