dnbe_3D_no-svart-trykk
Wollny%20und%20Nosferatu_Foto%20Susann%20Jehnichen_Leipziger%20Jazztage%20(6)

Med felles sans for grøssere

Det Norske Blåseensemble med kurator Geir Lysne og den tyske pianisten, Michael Wollny, tar suksessen videre fra Alte Oper i Frankfurt til Hamburg. Ensemblet er invitert av Norddeutcher Rundfunk (NDR), og konsertene på torsdag og fredag denne uken var begge utsolgte allerede i september.
Wollny%20und%20Nosferatu_Foto%20Susann%20Jehnichen_Leipziger%20Jazztage%20(6)
Det var et særdeles vellykket samarbeid med prisbelønnede Wollny under Leipziger Jazztage i 2015, som for alvor fikk snøballen til å rulle for ensemblets satsning på sanntidsmusikk: improvisasjon på klassiske premisser.  På nevnte jazzfestival improviserte de sammen frem musikk til stumfilmen Nosferatu , og det er nettopp  grøsseren fra 1922 som er inspirasjonskilden – også i Hamburg.  

Michael Wollny er en fan av paranormale grøssere, og har uttalt følgende i et intervju med NDR i Tyskland:

– Allerede som tenåring var jeg fascinert av alt som var merkelig. Jeg forsøkte stadig å stjele de 'forbudte bøkene' - skrekk eller science fiction - fra min søster for å lese i smug. Det samme gjaldt for filmer og musikk.

På Geir Lysnes forspørsel om et eventuelt samarbeid, svarte Wollny;

– Ja! La oss gjøre filmimpro! La oss gjøre Nosferatu!

Paradoksalt nok hadde ensemblet under Lysnes ledelse forlengst landet på nettopp Nosferatu som kommende filmimpro-prosjekt.

– Vi samlet oss i en gammel kino og tok med oss DVD'er, øl og popcorn. I motsetning til mange av de nye filmene, oppdaget vi at bildene i Nosferatu ga musikerne nok tid til å skape musikken underveis. Som et resultat er ingenting forberedt og ingenting er avtalt på forhånd, forteller Lysne.
Banebrytende fremskritt 

De siste årene har Det Norske Blåseensemble under kurator Geir Lysnes ledelse, gjort banebrytende fremskritt når det gjelder satsning på sanntidsmusikk. Ensemblet høster stor anerkjennelse for arbeidet, og etterspørselen øker både ved nasjonale og internasjonale scener. Ensemblets direktør, Geir Rebbestad, gleder seg over resultatet av mange år satsning, og beskriver utviklingen fra utgangspunktet og frem til i dag som formidabel: 

– Det har vært svært spennende å følge ensemblet i prosessen. Musikerne kaster seg ut på dypt vann når de entrer scenen, helt uten noter og uten å ane hva innholdet i konserten vil bli. De flytter stadig grenser som berører det menneskelige aspektet så vel som det musikalske. Fraværet av noteark og regler åpner for en helt ny konsertopplevelse – også for publikum, understreker Rebbestad.  
Michael_Wollny_%C2%A9JoergSteinmetz-ACT(1)
geir-lysne_portrett-527

andre relaterte nyheter

veronicavangroningen-DNBE2019-15
Sanntid
Rules of Behaviour I
LES MER
2-DNBE-alle-980x650
Klassisk, Sanntid, Session
Mye musikk for pengene
LES MER
DSC09862
Klassisk, Sanntid, Session
Mer musikk på hjemmebane
LES MER