dnbe_3D_no-svart-trykk
Vinterriss_980x650

nyMusikk Østfold: Vinterriss

Billetter

«Vinterriss» festivalen arrangeres av nyMusikk Østfold og finner sted flere steder i fylket. Det Norske Blåseensemblet bidrar med urfremføring av et verk av samtidskomponisten Ruben Sverre Gjertsen i Brygga Kultursal i Halden og arbeider av elever ved fylkets musikklinjer.
Ruben Sverre Gjertsen (42) er en ledende norsk samtidskomponist som ble tildelt Spellemannprisen i «Samtidsmusikk-klassen» i 2009 for verket Grains, utgitt på +3db records. I 2010 mottok Gjertsen «Arne Nordheims komponistpris», i 2017 ble han tildelt «Bergen kommunes Kunstnerpris». Gjertsen har studert komposisjon ved Griegakademiet, med blant andre Morten Eide Pedersen og James Clapperton. Han jobbet selv som førsteamanuensis ved Griegakademiet fra 2015 til 2017. Ved siden av sin komponistvirksomhet, er Gjertsen ansatt som organist i Vaksdal kommune.  Gjertsen begynte å komponere allerede da han var tjue år gammel og slapp det første verket, Miniatures I i 1999. Deretter har det fulgt ytterligere 34 verk, det siste publiserte, The Shoreless Tide, kom i 2017. 
 
I skrivende stund er det nye verket, som er bestilt av nyMusikk Østfold, uten tittel.
 
Gjertsens musikk har blitt fremført i Norge, Danmark, Finnland, Island, England, Sveits og Frankrike. 
Gjertsen komponerer mikrotonal musikk, definert i Store Norske Leksikon på følgende måte; «Tonalitet der det benyttes kvarttoner, det vil si tonetrinn som tilsvarer en halvering av halvtonetrinnet.» Gjertsen forteller at han ser fram til å være til stede under innøving av verket, at det er en relativt sjelden anledning til å få høre denne typen musikk fremført av et stort orkester. 
 
Urfremføringen av Ruben Sverre Gjertsen vi dirigeres av Christian Eggen, som selv er pianist og komponist av samtidsmusikk. Eggen dirigerer samtidsmusikk over hele verden, og har samarbeidet med størrelser som John Cage og Witold Lutoslavski. Han har gjort en rekke innspillinger med norske og utenlandske orkestre, inkludert Royal Philharmonic Orhestra i London. 
Eggen har mottatt St. Olavs Orden for sin innsats for norsk og internasjonal samtidsmusikk.
Christian Eggen og Det Norske Blåseensemblet har samarbeidet på konserter og plateinnspillinger i mer enn ti år. 
 
Vinterriss-konsertene i Halden inneholder også et innslag der elever ved musikklinjene ved de videregående skolene i Halden, Greker, Moss og Askim får anledning til å få fremført sin egne komposisjoner av Det Norske Blåseensemblet. 
            
            
            
  
 
            
             
 

Medvirkende

Christian Eggen - dirigent
Ruben Sverre Gjertsen - komponist
Elever fra Halden-, Greåker-, Moss- og Askim videregående skoler - komponister
Det Norske Blåseensemble 

Andre relaterte konserter

01_V%C3%A5rprogram-2020the-Fargespill_jpg
Annet
Fargespill Østfold - Vår Verden
20.03, 21.03
Halden
Kjøp billett / LES MER