dnbe_3D_no-svart-trykk
Bach-Haydn-Bach

Bach, Haydn, Bach AVLYST!

Billetter

29.03
KL 19.00
Brygga Kultursal AVLYST -
01.04
KL 19.00
Bibliotekets aula AVLYST -
02.04
KL 19.00
Moss kirke AVLYST -
03.04
KL 19.30
Den Norske Opera & Ballett AVLYST -
Trøkk, groove og klaffetrompet
Vi tar lytterne med tilbake til 1700-tallet når vår eminente trompetist Stian Aareskjold spiller på en nylaget utgave av det tre hundre år gamle instrumentet klaffetrompet. Haydn var en av sin tids mest innovative komponister. Innovative er vi og, derfor spiller vi Haydns musikk som på Haydns tid – på vår måte. Av Johann Sebastian Bach får dere høre «Orkester suite nr 3 i D-dur», og av hans sønn Johann Christian Bach fremfører vi «Symfoni nr 6 i g-moll». Wolfram Christ er tilbake hos oss med sin stødige direksjon
Aareskjolds klaffetrompet er et messingblåseinstrument som regnes som et overgangsinstrument mellom naturtrompet og ventiltrompet. Instrumentet stammer fra tidlig 1700-tall og hadde sin største utbredelse frem mot slutten av det århundret. Klaffetrompeten fikk aldri noe stort gjennomslag, på grunn av tekniske problemer og en endret klangfarge. I dag finnes det rundt femti originale klaffetrompeter i museer. Stian Aareskjold spiller en nylaget kopi av instrumentet. En av komponistene på programmet for denne konserten, Franz Joseph Haydn (1732-1809), komponerte en konsert for nettopp klaffetrompet.
 
Østeriske Haydn var hoffmusiker store deler av livet og regnes som en av de mest betydningsfulle og produktive komponistene i det som kalles wienerklassismen. Han blir kalt «symfoniens far» og var både venn av Wolfgang Amadeus Mozart og lærer for Ludwig van Beethoven. Vi får høre hans «Trompetkonsert i Eb-dur».
            
Tyske Johann Sebastian Bach (1685-1750) var komponist og orgel og cembalo-virtuos og ansees som en av de viktigste og mest kjente komponistene i klassisk, europeisk musikktradisjon. Hans verker spenner over et vidt spekter av musikk og han har hatt stor innflytelse på kunstmusikken i hundreårene som har gått siden hans bortgang. Musikken hans ble videreformidlet ikke minst av flere av hans elleve sønner (Bach hadde tjue barn). Vi får høre hans «Orkester suite nr 3 i D-dur».
            
Johann Christian Bach (1735-1782) var den yngste av Johann Sebastian Bach fire komponerende sønner og han knyttes til den tidlig-klassisistiske perioden. Han komponerte både kirkemusikk og operaer og bodde og virket i den siste delen av sitt liv i London. Han er derfor også kjent som «Den engelske Bach». Han hadde stor betydning for det engelske musikklivet også som arrangør av konserter.  Hans «Bach-Abel Concerts» var de første abonnement-konsertene som ble arrangert noensinne i London. Han fikk også innflytelse på en ung Wolfgang Amadeus Mozart, som oppholdt seg i London sammen med faren sin i 1764-65. Leopold Mozart rådet Wolfgang til å lytte til Bach´ musikk.
Vi får høre Johann Christian Bach´ «Symfoni nr 6 i g-moll». 
            
Den tyske dirigenten Wolfram Christ besøkte Norge i forbindelse med konsertene som Det Norske Blåseensemble gjorde sammen pianisten Christian Ihle Hadland så sent som høsten 2019. Christ er professor ved Hochshule für musik i Freiburg. Han var solobratsjist i Berlin Philharmonien fra 1978 til 1999. Men da hadde interessen for å dirigere tatt over, og fra årtusenskiftet har han konsentrert seg om dirigent-oppgavene. 
            
 
Stian Aareskjold er Ensemblets mest aktive arrangør og noteskriver og har selvfølgelig også lagd versjoner til Det Norske Blåseensemble av konsertens program. 

Medvirkende

Wolfram Christ - dirigent
Stian Aareskjold - solist

Det Norske Blåseensemble

Andre relaterte konserter

01_V%C3%A5rprogram-2020Nasjonaldag_jpg
Klassisk
Parkkonsert og Gallakonsert
17.05, 17.05
Halden
Kjøp billett / LES MER
01_V%C3%A5rprogram-2020Nasjonalromantiske_jpg
Klassisk
Nasjonalromantiske perler
19.05, 20.05
Moss, Fredrikstad
Kjøp billett / LES MER
01_V%C3%A5rprogram-2020%C3%85rstidene_jpg
Klassisk
Årstidene - Vivaldi
28.04, 30.04
Halden, Moss
Kjøp billett / LES MER