dnbe_3D_no-svart-trykk
ABBA_980x650
Fyrverkerikonserten 2018: ABBA i havna. Frode Vassel, Marianne Pentha, Håvard Gryting og Ingunn Dalland. ©Johannes Granseth

Nytt musikalsk fyrverkeri og ABBA-fest i Halden havn

Fyrverkerikonserten 2018: ABBA i havna
Fjorårets fyrverkerikonsert på en flytende scene i Halden havn ble en stor suksess og fristet Det Norske Blåseensemble til gjentakelse. Nå inviterer vi stolt til ny og spektakulær sesongåpning fredag 17. august. Gled deg til en fargesprakende fest – i havn og på himmel!
– Folk snakker fortsatt om fjorårets musikkfest i havna. Vi har gledet oss stort til å fortelle nyheten om at vi gjentar suksessen, også denne gangen godt hjulpet av Sparebank1stiftelsen Halden og Berg Sparebank. Dette ville vært nær sagt umulig å invitere til ny folkefest uten disse. Festen er jo gratis for folket, sier Thorstein Granly, direktør i Det Norske Blåseensemble.
 
Eventyret ABBA 

Nesten fire tiår etter at ikoniske ABBA takket for musikken og offisielt avsluttet sin eventyrlige karriere, skinner sangskattene fremdeles i sin aller skjønneste prakt. Varmen, sødmen, lidenskapen og de fengene melodiene, ikledd rytmer som gjør at man knapt kan sitte stille. Som et soundtrack til selve livet, og som i løpet av et sekund flytter oss tilbake i tid. Til lyden av Our last summer på et nakent svaberg med feststemte venner en varm sommerkveld. Til barnerommet på 70-tallet foran speilet på veggen, med Chiquitita på kassettspilleren og med hårbørste som mikrofon. Eller kanskje til rytmene av Dancing Queen på et fargerikt dansegulv en gang på 80-tallet.
 
Om vi befant oss på svaberget, barnerommet eller på dansegulvet, tok Anders Eljas del i selve ABBA-eventyret. Han var supergruppens faste pianist under verdensturneene i 1977–80. Senere ble han også mannen bak Bjørn og Bennys «Chess»-musikal i London. Eljas regnes for å være blant de fremste dirigentene og arrangørene i Europa. Ved årets Fyrverkerikonsert i Halden inntar han pianokrakken og leder byens orkester i en musikalsk tidsreise med ABBAs perlerad av hits. Materialet er overveldende og Eljas har plukket fra øverste hylle. Underveis byr han også på egne anekdoter fra sin tid tett på ikonene.
 
Ensemblet krones med fire av landets beste stemmer – som sammen utgjør selve lyden av ABBA;  Håvard Gryting, Ingunn Dalland, Frode Vassel, Marianne Pentha.
Anders%20Eljas_DSC7645_foto_Liv%20%C3%98vland
Anders Eljas; musikalsk leder i Fyrverkerikonserten: ABBA i havna. ©Liv Øvland
DronefotoFyrverkerikonsert2017%20_%20Foto%20Jan-Petter%20Dahl
Fra folkefesten i Halden havn august 2017. ©Jan-Petter Dahl.
KONSERTHØSTEN 2018: NOE FOR ENHVER SMAK
 

Tett etterfulgt av ABBA-fest i havna følger et innholdsrikt program med FredrikshaldFest 2018; en fest i teater-, musikk- og historiekunst for hele familien. Ensemblet presenterer i denne forbindelse musikkteatret «Kongen kommer!» med Mikkel Niva og viser en ganske annen side av seg når de løsner på snippen og spiller historisk Pubmusikk på Bryggerhuset. Tromboneikonet Nils Landgren overtar umiddelbart stafettpinnen og gjester ensemblet med sin hyllest til Leonard Bernstein –  «Some other time» – med jazzsangerinnen Victoria Tolstoy som gjest. 
 
Først etter dette skriver vi september måned som blant annet inviterer til et vakkert konsertprogram bestående av perler fra Mozart – Tallis – Händel – Bach – Purcell, sammen med Borg Vokalensemble og Borg Domkor. Blant annet er det duket for en spektakulær opplevelse med fremførelsen av Tallis’ Spem in alium – et av de største polyfone korverkene noensinne.
 
I oktober blomstrer klassisismen og romantikken i konserten Grieg – Mozart – Gounod når Det Norske Blåseensembles treblåsseksjon plukker sine favoritter fra øverste hylle. Med seg på scenen har de også unge utøvere av treblåseinstrumenter fra fylkets kulturskoler, korps og musikklinjer.
 
For Zappa-entusiastene byr november på en skikkelig godbit. Da inviterer ensemblets brass- og slagverkseksjon til et gjenhør med den kritikerroste Frank Zappa-hyllesten The Brass from Utopia. Også denne konserten forsterket av unge og dedikerte brassinstrumentalister og slagverkere i Østfold. Spennende blir det også når ensemblet samme måned inviterer til en kveld i improvisasjonens tegn. Claude Debussys mesterverk «Prélude à l'après-midi d'un faune» danner et bakteppe til inspirasjon for dette spennende eksperimentet, i serien av konserter som portretterer Det Norske Blåseensembles satsning på klassisk improvisasjon. Varianter av konserten Faunens ettermiddag – improvisert er tidligere fremført på Ultimafestivalen i Oslo (2016), i Frankfurts storstue Alte Oper (2016) og nylig ved Risør Kammermusikkfest (2018).
 
Ensemblet har satset tungt på å sette publikum i riktig stemning når de åpner de første lukene i julekalenderen. Da feires Händels mesterverk Messias sammen med BBC Singers, deres sjefsdirigent Sofi Jeannin og en perlerad av solister. Samtidig lanseres vår felles innspilling av verket. Før julen ringer inn rekker vi også å spille seks i tallet av Julekonsert med Det Norske Blåseensemble og Didrik Solli-Tangen. En kveld i ekte førjuls-croonerstil og med unge stjernetalenter fra Østfoldbyene som gjester. Med dette tør vi nærmest å stille julestemning-garanti og ønsker velkommen til en innholdsrik konserthøst.  

Se hele høstprogrammet vårt her.
 

andre relaterte nyheter

DSC09862
Klassisk musikk, Klassisk improvisasjon, Annet
Mer musikk på hjemmebane
LES MER
Wigum_Facebook_980x650
Annet
Mr.#Sniksymfonisering på Haldens tak
LES MER
Guro_980x650
Annet
Guro Kristine Kitterød: Ung trombonist med store planer
LES MER
DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
KynCMYK%20lang_ramme_2017
Det Norske Blåseensemble er støttet av Kulturdepartementet, Østfold Fylkeskommune og Halden kommune.