dnbe_3D_no-svart-trykk
Ris%C3%B8r1_Liv%20%C3%98vland_980x650
Det Norske Blåseensemble i "The Mission" i Risør kirke, Risør Kammermusikkfest 2018. Foto: Liv Øvland.

Latinamerikansk, lekent og noteløst

Når Det Norske Blåseensemble går på scenen i «The Mission» 8. og 9. november har de minner fra en uforglemmelig reise med seg i instrumentbagene. Om varme møter med lokalbefolkningen i Bolivias landsbygder. Om storfamilier – fra spebarn til oldeforeldre – (og flaggermus!) i benkeradene. Om mottakelser i bomberom med brus og hjemmelaget mat. Men mest av alt om en stolthet over egen kultur de aldri hadde sett maken til.
Ensemblet har gjort det latinamerikanske repertoaret i «The Mission» til sitt eget og har høstet nasjonal og internasjonal anerkjennelse. Blant annet førte det hele veien til en av verdens største barokkfestivaler i Bolivia, Misiones de Chiquitos, i 2016 og senest til Risør Kammermusikkfest i 2018.
 
EN VIKTIG REISE 

En del av musikken som fremføres i «The Mission» ble funnet i bolivianske kirker og stammer fra tiden da jesuittene skulle kristne indianerne i Latin-Amerika på 1500-tallet. For ensemblet ble det stort å ta reisen til Bolivia. Til kulturen der musikken oppstod – og til å oppleve kulturen som høyst levende den dag i dag.
 
I hver landsby der turnébussen rullet inn var det rigget til musikkfest. Til mottakelser og bord dekket med noen flasker brus og hjemmelaget mat. Gjerne i et bomberom, i mangel på annet. For musikerne fra Norge ble det et viktig perspektiv å ha med seg tilbake.
 
– Det var helt spesielt. Kulturen, gjestfriheten og kjærlighet de har til musikken. Man kjenner så sterkt på hvor mye musikken betyr for de, noe man ikke opplever i samme grad her hjemme. Det var så begeistrede for at vi hadde kommet ens ærend – helt fra ‘Nordpolen’ – for å spille deres musikk. De var rørende stolte, forteller trompetist Stian Aareskjold.
 
– Og alt som kunne krype og gå møtte opp på konsertlokalene. Fra de minste barna til besteforeldre og oldeforeldre. Til og med de lokale flaggermusene var i feststemning, legger fløytist Inger Johanne Berg til.
Stian%20og%20Ingjo_The%20Mission
Om "The Mission": fløytist Inger Johanne Berg og trompetist Stian Aareskjold, Det Norske Blåseensemble. Foto: Det Norske Blåseensemble.
FRA BOLIVIA TIL RISØR 

Vel hjemme tar ensemblet med seg alle inntrykkene inn i arbeidet og ut på norske scener. Senest til Risør Kammermusikkfest i en fullsatt Risør kirke – og til ensemblets store begeistring – til en påfallende lik mottakelse i benkeradene som de fikk oppleve i Bolivia. Inger Johanne tror årsaken til den hyggelige responsen er sammensatt.  
 
–  Først og fremst er musikken leken. Det groover! Vi spilller ‘The Mission’ helt utenat og jeg tror at fraværet av noter gjør at publikum føler at de kommer nærmere oss på scenen. Da opplever de musikken på en annen måte fordi de kan se og høre samspillet mye bedre. For oss som spiller er det også helt annerledes. Selv tror jeg faktisk at jeg spiller bedre uten noter. Sansene åpnes og vi lytter mer til hverandre. Så åpner det for improvisasjon som gjør det ekstra gøy, smiler Inger Johanne.

– Det er kun vi som jobber med prosjekt av denne typen. Det gjør konsertene helt unike. Og det er vi ganske stolte over, avslutter Stian.  

MUSIKK FRA FLERE VERDENSHJØRNER 

Fellesnevneren for konsertprogrammet 8. og 9. november er historisk festmusikk, og det er festmusikk fra andre verdensdeler enn Latin-Amerika som åpner konsertkvelden. En gruppe «utbrytere» fra ensemblets rekker spiller musikk fra blant annet spansk, engelsk og skotsk tradisjon. Gruppen debuterte og imponerte som pubmusikere ved FredrikshaldFest i august måned.
 
The%20Mission_980x650
"Utbrytere" fra Det Norske Blåseensembles rekker åpner konserten med historisk festmusikk fra blant annet spansk, engelsk og skotsk tradisjon. Foto: Veronica Van Groningen.
Etter pausen fjernes notestativene, resten av orkesterrekkene fylles og det er dags for et herlig gjenhør med ensemblets kritikerroste innspilling og konsertprogram: «The Mission».
Se video fra Risør Kammermusikkfest 2018 under.
Se video under fra Risør Kammermusikkfest 2018. 

andre relaterte nyheter

DSC09862
Klassisk musikk, Klassisk improvisasjon, Annet
Mer musikk på hjemmebane
LES MER
Unge%20trebl%C3%A5sere_980x650
Klassisk musikk
Med unge treblåsere i rekkene
LES MER
kulturnatt2
Klassisk musikk
Musikalsk fest i domkirken
LES MER
DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
KynCMYK%20lang_ramme_2017
Det Norske Blåseensemble er støttet av Kulturdepartementet, Østfold Fylkeskommune og Halden kommune.