dnbe_3D_no-svart-trykk
Aktuell i Operafest 2017 – Johannes Weisser, baryton

Internasjonal stjernebaryton til Østfold

Aktuell i Operafest 2017 – Johannes Weisser, baryton
Han har sunget tittelrollen i Don Giovanni syv ganger. Han er en internasjonalt etterspurt sanger, og har en imponerende rekke roller på repertoaret. Nå har Johannes Weisser ryddet kalenderen for å fortrylle østfoldingene i Operafest 2017 med sin mektige barytonrøst.
Operayrket har brakt Johannes Weisser verden rundt. Bare de siste to årene har han sunget ledende roller på anerkjente scener i Oslo, Salzburg, Paris, Barcelona, Shanghai, Beijing, Praha, Freiburg, Brussel, Budapest og Wien. Johannes byr på et musikalsk tilbakeblikk som forklarer valget om et liv på verdensscenen.
 
– Jeg sang i kor fra jeg var liten og ble etterhvert veldig interessert i klassisk sang. Så det var naturlig for meg å studere sang etter gymnaset, og da endte jeg i København, på konservatoriet. Der var opera en del av studiet og derfor søkte jeg meg videre til Det Kgl Danske Operaakademi. Sånn endte jeg som operasanger. Det har jeg aldri angret på!, forteller Weisser.
 
RUTINERT DON GIOVANNI

I Operafest med Det Norske Blåseensemble og Opera Østfold skal Johannes blant annet gestalte Don Giovanni i en forkortet utgave av operaen ved samme navn. Vi spør ham om dette nærmest har blitt en slags signaturrolle.
 
– Ja, på den måten at det vel er den rollen jeg har sunget oftest.  Jeg tror faktisk det har blitt syv forskjellige oppsetninger. Første gang som avgangsforestilling på operaskolen, og sist i fjor ved Ludvig den fjortendes teater på slottet i Versailles, Theatre Royal de Versailles. I tillegg har jeg spilt inn rollen på cd. Jeg har også sunget Leporello i en oppsetning. 

På spørsmålet om Johannes kan nevne noen av oppsetningene som et personlig høydepunkt, nøler han litt før han svarer.
 
– Det er vanskelig å trekke frem høydepunkter. Rolledebuten på den Norske Opera i 2006 føltes spesiell. Jeg var så ung og det var en strålende produksjon av Göran Gärvefelt. 2006 var også siste gang den ble spilt i Oslo. Det er litt trist at den ikke finnes mer. De spilte den i en årrekke i den gamle Operaen på Youngstorget, sier han.

Som publikummer er det lett å la seg imponere av sangere av Weissers kaliber. Allikevel kan man noen ganger tenke at de får det til å se tilsynelatende lett ut. Vi er nysgjerrige på om han finner Don Giovanni vanskelig å gestalte.

– Rent sangmessig er det faktisk mange som tror den er lett å synge. Det er verken veldig dype eller veldig høye toner, men det er veldig mye resitativ som alt sammen ’ligger midt i stemmen’ – hverken høyt eller lavt. Da kan det være lett å plassere stemmen for tilfeldig, og da blir man sliten til sist. Utover dette er det er det å synge serenaden i annen akt – direkte etter en duett og en tersett i helt annen stil. Serenaden i annen akt er så naken og krever en annen syngemåte enn resten av rollen, forklarer Johannes. 

I tillegg til konsertens første akt med en forkortet utgave av Don Giovanni, får publikum i andre akt en invitasjon til fest hjemme hos Don Giovanni. Her blir det mange musikalske godbiter fra operalitteraturen. Blant annet skal Weisser skal synge fra Carmen, sammen med operakoret.
 
FORNØYD PRODUSENT

Fredrik Akselberg, produksjonssjef i Opera Østfold, har sammen med produsentene i Det Norske Blåseensemble stått for planleggingen av konsertene. Han er spesielt fornøyd med å få med Johannes på laget.
- Vi er veldig glade for at vi endelig har fått Johannes Weisser til å synge for oss i Operafest. Johannes er kanskje den norske sangeren som har hatt størst internasjonal suksess i rollen som Don Giovanni. Det er 11 år siden han gjorde rolledebuten på Den Norske Opera & Ballett, og nå kommer han rett fra Theatre Royal de Versailles, der han sang rollen med stor suksess. Sammen med Ann Helen Moen – som også er en av solistene i Operafest 2017 – er Johannes absolutt blant de fremste eksportartiklene vi har i opera-Norge. Så skal vi selvsagt ikke glemme de tre siste eminente solistene; Melis Jaatinen, Hallvar Djupvik og Halvor Melien. Dette blir virkelig litt av en fest!, avslutter Fredrik Akselberg produksjonssjef i Opera Østfold.

andre relaterte nyheter

INGEBORG2%20980x650
Tidligmusikk
Spanske cellotoner fra ung solist
LES MER
HANNAH%20980x650
Tidligmusikk
Lystig arie fra fyldig stemme
LES MER
Nina_Gravrok%20980x650
Tidligmusikk
Glitter, glamour og klassiske bravurnumre
LES MER
DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
KynCMYK%20lang_ramme_2017
Det Norske Blåseensemble er støttet av Kulturdepartementet, Østfold Fylkeskommune og Halden kommune.