dnbe_3D_no-svart-trykk
Avtroppende direktør Geir Rebbestad før sin siste konsert med DNBE i Frankfurt. Foto: DNBE.

Fratrer med en lissepasning

Direktørens avskjedsreplikk
Reisen til månen ble den aller siste som direktør for Det Norske Blåseensemble. Geir Rebbestad har vært en sterk pådriver for sanntidssatsningen gjennom sine seks år i førersetet. Og han kunne ikke tenke seg en finere avslutning på samarbeidet med det innovative ensemblet enn Tysklandturné med prosjektet Moon.
– Når jeg fratrer serveres en lissepasning til ensemblets nye direktør, Thorstein Granly. En mann av hans kaliber vil ikke ha problemer med å sette ballen treffsikkert i krysset, smiler Rebbestad.
 
Han er glad i fotballanalogier, direktøren. Som gjerne starter en arbeidsdag med et par minutter fotballprat over morgenkaffen med Øivind, notearkivaren. Men når kaffen er fortært er det først og fremst ensemblets virke som har vært hans prioritet de siste seks årene. Etter de fire første, ble hans åremål forlenget med to ytterligere år. Fra 1. september forlater han direktørstolen i Det Norske Blåseensemble for godt.
 

Felles innsats = suksess
 

For den nyansatte direktøren i 2011 stod oppgavene i kø. Dokumentere og løfte frem hovedsatsningsområdene med egne innspillinger, digitalisere notearkivet, revidere strategiplanen, skape et solid og synlig orkester i hele regionen. Én etter én er oppgavene løst. Men æren for ensemblets fremgang og suksess de siste årene insisterer han på å dele med alle.
 
– Alt vi har oppnådd er et resultat av felles innsats. Musikere, en styrket stab og alle støttespillere har i stadig større grad trukket i samme retning og ført oss ut og frem. Ikke bare i regionen, men også ut i verden. Og det er nettopp hovedsatsningsområdene – tidligmusikk og sanntidsmusikk – det internasjonale publikummet og arrangører vil ha. Her er vi helt unike, understreker han.
 
Å forankre arbeidet i strategidokumentet og i selve verdigrunnlaget var også essensielt, mener Rebbestad. Det måtte en revidering til, der blant annet setningen ”Norges eldste og mest innovative orkester” kom på plass. En setning som forteller mye om ensemblet.
 
– Jeg er stolt av å kunne si at jeg har jobbet for det som virkelig er Norges mest innovative orkester, smiler han fornøyd.
 
Når han blir bedt om å nevne en personlig egenskap som har kommet ekstra godt med, svarer han etter en kort tenkepause.
 
– En egenskap jeg setter høyt ved meg selv, er at jeg er kreativ og viet til nyskaping. Innovasjon og satsning på sanntidsmusikken fasinerer meg enormt. Ensemblet er nødt til å finne en egenart hvis de skal overleve i trange kulturtider. I så måte var ansettelsen av professor Geir Lysne (red. anm. DNBEs kurator i sanntidsmusikk) veldig riktig, sier Rebbestad.
 

Fra kutt til full støtte 

Før han sender ballen videre er han spesielt opptatt av å rette en ekstra stor takk til støtten fra Dextra – og et engasjert lokalt næringsliv med hovedsponsor Kynningsrud i spissen.
 
– Det har vært en stor tilfredsstillelse å se at støttespillere har tro på oss. De satser litt av sitt eget omdømme for å støtte oss i det vi driver med. Det er en stor styrke for ensemblet. Jeg håper også de ser en verdi i samarbeidet med oss, sier han.
 
For Rebbestad har friskt i minnet tiden da ensemblet var nedleggingstruet. I et møte der ensemblets fremtid ble debattert, uttalte en kjent figur i Haldens næringsliv at selve grunnmuren ville forsvinne dersom ensemblet forsvant fra Halden. Og at det aldri ville kunne la seg reparere.  
 
– Det fulgte en lang prosess med hardt arbeid . Og sakte men sikkert snudde vinden. I dag får vi enorm lokal og regional støtte og politikerne er med oss. Vi har gått fra å nesten bare ha fokus på kutt til endelig å kunne fokusere fullt og helt på musikken igjen. Vi har doblet publikumstallet og mangedoblet egeninntektene, smiler han fornøyd.
  
Mens fyrverkeriet lyste opp himmelen over Halden havn under sesongåpningen 18. august i år, møtte han mannen på nytt. ”Tenk om dette hadde forsvunnet fra byen vår”, sa han. En kommentar Rebbestad vil bære med seg inn i fremtiden.
 
– Og hvordan ser fremtiden ut?, spør vi.
 
– Det lurer faktisk jeg på, også! Jeg har flere ting på gang, og det eneste jeg vet akkurat nå er at det går videre. Min avskjedsreplikk må være at jeg håper både ensemblet, administrasjonen og alle våre støttespillere tar godt i mot Thorstein Granly når han tiltrer 1. september, sier Geir Rebbestad.

Før han takker både mot- og medspillere for kampen og knyter av seg et par velbrukte fotballstøvler i garderoben. 

andre relaterte nyheter

DSC09862
Klassisk musikk, Klassisk improvisasjon, Annet
Mer musikk på hjemmebane
LES MER
Wigum_Facebook_980x650
Annet
Mr.#Sniksymfonisering på Haldens tak
LES MER
Guro_980x650
Annet
Guro Kristine Kitterød: Ung trombonist med store planer
LES MER
DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
KynCMYK%20lang_ramme_2017
Det Norske Blåseensemble er støttet av Kulturdepartementet, Østfold Fylkeskommune og Halden kommune.