dnbe_3D_no-svart-trykk
eleverogmagnus

– Vi er veldig stolte!

Et herlig knippe unge musikkelever fra fylkets videregående skoler fikk høre egenkomponerte verk fremført av Det Norske Blåseensemble i dag. Konserten i Brygga Kultursal var tradisjon tro startskuddet for årets VinterRiss-festival.
Ungdommene fra Askim vgs. hadde valgt en egen vri. I stedet for å levere individuelle verk, jobbet de hver for seg med sine deler og satt det hele sammen til én komposisjon til slutt.
 
– Det var så gøy å oppdage at vi hadde tenkt ganske likt og at det passet så godt sammen. Vi hadde ikke avtalt noe på forhånd, sier Aleksis Parsovs. Han er én av fem bidragsytere til verket Brodering i hagen.
 
Salen var fylt av komponister som gru-gledet seg – og deres medelever fra skolene.  Gjengen fra Askim var spesielt spente var på publikums mottakelse av verket.
 
– At de tok ironien, sarkasmen og humoren i verket vårt var veldig stas. De humret og lo underveis. Og jeg tenkte: ’dette har vi laget, liksom’, ler Rebecca Mosling stolt.
 
Komponist, gitarist og lærer Karsten Brustad står minst like stolt i bakgrunnen. I tillegg til komposisjonen til VinterRiss, har Brustads elever også levert et verk til Oslo Filharmoniske Orkester. Dette er i regi av ung.kom; et årlig prosjekt for elever på musikklinjen i videregående skoler, der elevenes oppgave er å komponere et symfonisk verk. Urfremførelsen av Drømmevandrer  finner sted 29. april.
 
– Det er klart jeg imponert over de flotte elevene mine. Så må jeg også si at jeg er imponert over Det Norske Blåseensemble. De tar ethvert partitur og prosjekt på alvor – uavhengig av komponist. Dette er et veldig viktig prosjekt for musikkelevene fra fylket, og det er like flott å oppleve hvert år, skryter Brustad.
 
 
 ”Vær snill – åpne sinnet – ikke døm” 

Leder i nyMusikk Østfold, Trond Erikson, åpnet årets VinterRiss-festival med å siterte den koreanske komponisten Nam June Paik; ”Vær snill – åpne sinnet – ikke døm”. Deretter introduserte han årets profilkomponist, Lene Grenager.
 
– Lene er opprinnelig fra Halden og én av de toneangivende norske komponistene. Hun nyter stor anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt. Som profilkomponist vil hun gjennom året få sin musikk fremført på samtlige av nyMusikk Østfolds konserter. I tillegg bestiller nyMusikk et visst antall nye verk av komponisten, forklarer Erikson.
 
Grenagers komposisjon åpnet en dyreverden av lyd og bevegelse i urfremførelsen av bestillingsverket The frog, the squirrel and the woodpecker. Det Norske Blåseensembles Kristin Haagensen, saxofon og André Fjørtoft på slagverk var solister.
 
 
 
 
Om nyMusikk Østfold
 
  • nyMusikk Østfold er en aktiv deltaker i det regionale musikklivet.
  • Seksjonen har som målsetting å bringe ny musikk ut til publikum i Østfold fylke, og synliggjøre fylkets musikere og komponister.
  • En sentral del av programmet er de årlige Vinter- og HøstRiss hvor det bl.a. presenteres nyskrevne verker. Sentralt står også samarbeid med lokale kulturorganisasjoner i Østfold som Litteraturfestivalen i Moss, Momentum, Kulturskolene, musikklinjene ved de videregående skolene i Moss, Askim, Halden og Sarpsborg og Galleri F15, noe som gir godt grunnlag for et bredt konserttilbud.
  • Nye målgrupper med fokus på barn og unge er et viktig satsningsområde. 


Medvirkende i vinterriss 2017;

Det Norske Blåseensemble
nyMusikk Østfold
Dirigent Magnus Loddgard
Profilkomponist Lene Grenager  
Elevkomposisjoner fra Askim vgs, Greåker vgs., Kirkeparken vgs., og Halden vgs. avd. Risum
Solister: Kristin Haagensen (saxofon) og Andre Fjørtoft (slagverk) 
  • André Fjortoft, Kristin Haagensen og Lene Grenager

  • Det Norske Blåseensemble og dirigent Magnus Loddgard

  • Fra venstre; Aleksis Parsovs, Kristin Marit Hille-Krumsvik, Veronica Tuyet Nhi Le, Rebecca Mosling. Audhild Margrete Ruud var ikke tilstede ved konserten.

  • Fra venstre; Aleksis Parsovs, Kristin Marit Hille-Krumsvik, dirigent Magnus Loddgard, Veronica Tuyet Nhi Le, Rebecca Mosling. Audhild Margrete Ruud var ikke tilstede ved konserten.

andre relaterte nyheter

DSC09862
Klassisk musikk, Klassisk improvisasjon, Annet
Mer musikk på hjemmebane
LES MER
Wigum_Facebook_980x650
Annet
Mr.#Sniksymfonisering på Haldens tak
LES MER
Guro_980x650
Annet
Guro Kristine Kitterød: Ung trombonist med store planer
LES MER
DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
KynCMYK%20lang_ramme_2017
Det Norske Blåseensemble er støttet av Kulturdepartementet, Østfold Fylkeskommune og Halden kommune.