dnbe_3D_no-svart-trykk
reiduns%C3%A6ter

– Jeg får lov til å synge «O helga natt»!

Jubler Reidun Sæther. Hun er én av landets desidert beste sangere. Hun er låtskriver og tekstforfatter. Hun er produsent og plateaktuell med Frostroser. Hun har bein i nesa. Hun er – ifølge henne selv – ei skikkelig guttejente. Og ekstrem feminist. Det Norske Blåseensemble møter spennende Reidun over en lasagne på Storo.
Stjernekamp%20Hoel-S%C3%A6ther%202014-%20FOTO%20Julia%20Marie%20Naglestad%20NRK%20_%20webplakat
Før maten er servert og umiddelbart etter høflighetsfrasene er utvekslet, utbryter hun:
 
– Du aner ikke hvor fantastisk det er å få lov til å synge med Det Norske Blåseensemble! Det er liksom sånn musikk er ment å være!
 
– Begeistringen er gjensidig, rødmer vi.
 
Det er nemlig ikke første gang våre veier krysser hverandre. Hun har gledet ensemblet med sin praktfulle stemme og uovertrufne tilstedeværelse flere ganger. Senest da vi skulle spille utekonsert på torget i Halden. Reidun skulle synge duett med Tor Endresen, men vinden satt en nådeløs stopper for konserten.
 
– Derfor er det ekstra stor stas at vi skal spille Jul med Blåseensemblet sammen i dagene før jul, smiler Reidun. Hun poengterer også at hun finner det innmari praktisk – med tanke på kort reisevei hjemmefra og til spillestedene.


Kompromissløsning Strømstad

For Reidun er bosatt i Strømstad sammen med sin mann, pianisten og kapellmesteren, Dan Lindén. De bodde sammen i Gøteborg i flere år, før hun satt ned foten. Hun måtte nærmere sitt eget artistmarked. Løsningen ble Strømstad og nå pendler de hver sin vei. Reidun ofte til Oslo og omegn, og Dan til Gøteborg.
 
På hjemmebane er det Reidun som er handy. Hun beskriver seg selv som ei guttejente og som gjør alt selv. 
 
 – Mannen min kan ikke engang slå inn en spiker, ler hun.
 
Vi tror henne. Vi har lest i et intervju at Reidun selv har stått for oppussingen av huset i Strømstad.
 
– Hva gjør du når du skal slappe av da, Reidun? I julen, for eksempel?, spør vi.
 
– Da ser jeg ekstremt mye film, sier hun uten å tenke seg om. – BBCs gamle, gode filmer. Jane Austin, Little women, du vet...helst filmer med feministisk tema. Jeg tvinger mannen min til å se på, og sier: ’nå ser du hvordan kvinner hadde det før’, ler Reidun.
 
– Så…du er feminist?, spør vi forsiktig.
 
– Ekstrem feminist, slår hun fast. Hun lener seg nærmere og vi merker at engasjementet hennes stiger over lasagnen.
 
– På scenen, på film og i samfunnet for øvrig opplever jeg at kvinnelig mangfold er underrepresentert.  På film, teater og på musikal-scenen er kvinnerollene altfor ofte stereotype. Tv-serien Orange is the new black skiller seg positivt ut. Jeg liker det som utfordrer stereotypene!, nærmest gnistrer det av Reidun.
 
Å utfordre stereotypene gjør hun selv, også. For eksempel mener hun det er på sin plass av det nettopp er hun som synger «O helga natt». Den har gutta «eid» i en evighet, mener hun. Og det er på tide med en forandring.
 
– Nå er «O helga natt»  min!, ler hun og strekker armene triumferende i været.


Har funnet låtskriveren i seg 

Reidun er opptatt av å skape selv. Og det gjør hun til gangs. Med sin nye vinterplate Frostroser tar hun sitt kunstnerskap et steg videre – nå også som låtskriver og tekstforfatter. Her tar hun for seg det vakre og storslagne så vel som det sarte og intime som omhandler livet og kjærligheten. Det er både julemusikk og nyskrevne sanger, og hele plata er på norsk.
 
– Jeg har egentlig aldri tidligere skrevet noe selv. Jeg har lekt litt, men var så fersk at jeg ikke følte meg klar. Nå har jeg funnet låtskriveren i meg. Og jeg synes det var så inspirerende da jeg fant ut at jeg hadde noe jeg ville si. Til å begynne med ble det store eksistensielle temaer. Nå våger jeg å skrive om det små, smiler Reidun.
 
Vi kan avsløre at vi får smakebiter fra Reiduns nye album når hun gjester oss i Jul med Blåseensemblet. Blant annet kan du glede deg til å høre den vakre sangen «Engel som deg». Har du lyst på en smakebit allerede nå? Da kan du lytte her (lenke til Spotify).

andre relaterte nyheter

DSC09862
Klassisk musikk, Klassisk improvisasjon, Annet
Mer musikk på hjemmebane
LES MER
Unge%20trebl%C3%A5sere_980x650
Klassisk musikk
Med unge treblåsere i rekkene
LES MER
Wigum_Facebook_980x650
Annet
Mr.#Sniksymfonisering på Haldens tak
LES MER
DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
KynCMYK%20lang_ramme_2017
Det Norske Blåseensemble er støttet av Kulturdepartementet, Østfold Fylkeskommune og Halden kommune.