dnbe_3D_no-svart-trykk
Magnus Breivik Løvseth med Det Norske Blåseensemble. Foto: DNBE.

– Intenst på scenen!

Smilet går nærmest helt rundt på tubaist Magnus Breivik Løvseth. I disse dager spiller musikkstudenten sine første sanntidskonserter sammen med Det Norske Blåseensemble og Michael Wollny Trio – på turné i Tyskland. Som utplassert student i praksisprosjektet mellom Norges Musikkhøgskole og ensemblet, sanker han studiepoeng mens han gjør det han liker aller mest.
Selv om Fauske-gutten er fersk hos Det Norske Blåseensemble, er han langt fra noen rookie i improvisasjonsfaget. Og han ler godt når han forteller om sin debut på impro-scenen der han skulle starte selve konserten. Han trodde han fikk det signalet han skulle ha, men startet altfor tidlig.
 
–  Jeg stivnet nok litt til, men det gikk fint! Publikum responderer tross alt på det de opplever. Så kan man gjøre hva som helst på en impro-konsert, bortsett fra å trekke seg. Og det gjorde jeg ikke, smiler han.
 

En god læringsarena 

Og Magnus trakk seg definitivt heller ikke på debutkonserten med DNBE i Wesel, Tyskland. Om opplevelsen er han full av lovord.
 
– Det var intenst på scenen og vanvittig gøy å spille med et så sterkt ensemble. Jeg har det veldig morsomt med materialet i Moon-produksjonen. I tillegg er det en utrolig grei og spleisa gjeng. Jeg føler meg inkludert og de gir meg en følelse av at jeg er der for å bidra og ikke bare for å lære. Det gjør læringsprosessen enda bedre for meg, sier han.
 
Magnus legger ikke skjul på at professor Geir Lysne er en sentral figur i hans faglige utvikling.  
 
– Geir er den som aller mest har kultivert meg improvisatorisk. Han har en helt spesiell evne til å skape en god intuisjon hos andre. De tingene Geir snakker om er ofte ting jeg allerede har tenkt på eller snakket om. Det er ekstra gøy når han innfrir mine forventninger til hva han kommer til å si. Han er en god pedagog. Hvis jeg føler at noe mangler er han rask til å trekke påstander, møte meg i en samtale og omformulere seg, skryter Magnus.
 
 
Tildelt kunststipend
 

Nylig ble Magnus og kollega Martin Bremnes tildelt Festspillene i Nord-Norges ”Ungkunststipend”. For midlene skal de to produsere, arrangere og spille prosjektet Längstwelle på Festspillene 2018. Dette er både et auditivt verk med improvisasjon og elektronikk, samtidig som det benytter visuelle virkemidler. Tematisk er verket inspirert av Gustav Mahler og barndommen i Nord-Norge.
 
– Det er selvsagt en stor ære og jeg gleder meg voldsomt. Vi har også fått på plass ekstra midler som gjør det mulig for oss å gjøre det skikkelig, forteller han.  
 
På spørsmålet om hvor han vil med musikken snakker han lenge og engasjert.
 
– Målene mine for musikken har endret seg radikalt. Jeg har innsett hvor mye mer kunstnerisk frihet jeg får ved å jobbe med improvisasjon og bestemme selv over materialet jeg spiller, smiler han.  
 

En spennende fremtid 

At han kommer til å studere lenge er han imidlertid helt sikker på. Ønskelisten over emner er lang og innholdsrik. Å utforske klassisk musikk, klassisk improvisasjon, samtidsmusikk og samtidsimprovisasjon. Så har han lyst til å forske på improvisasjon som formidling. Hvordan man kan manipulere forventning.
 
– Som lytter ønsker jeg en slags kontroll på hva som skal skje i forventningsprosessen. Man ønsker å få innfridd forventning, men også å bli overrasket, avslutter Magnus Breivik Løvseth.
 
Med dette forventer vi rett og slett at vi kommer til å se mye til Magnus i årene som kommer. Og kanskje også litt overrasket.

andre relaterte nyheter

Michael%20Wollny%20Trio%20og%20Det%20Norske%20Bla%CC%8Aseensemble%20ChristerElnes%20DetNorskeBla%CC%8Aseensemble
Sanntidsmusikk
Der hvor hvalen pruster
LES MER
berglien_980x620
Sanntidsmusikk
Den lange reisen
LES MER
DSC09968
Sanntidsmusikk
Alt kan skje om høsten
LES MER
DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
KynCMYK%20lang_ramme_2017
Det Norske Blåseensemble er støttet av Kulturdepartementet, Østfold Fylkeskommune og Halden kommune.