dnbe_3D_no-svart-trykk
Aktuell i Operafest 2017 – dirigent Peter Sebrastian Szilvay. Foto: Lars Igesund

– En konfekteske med bare de beste bitene

Aktuell i Operafest 2017 – dirigent Peter Sebastian Szilvay
Dersom du googler bratsjist og dirigent Peter Szilvay bør du nødvendigvis sette deg godt til rette og ha rikelig med tid. Mannen har en imponerende CV, har mottatt en rekke priser for arbeidet sitt og er en ivrig debattant i spørsmål som omhandler norsk kulturliv. Så er han også kjent for å by på seg selv – av og på scenen.
For Det Norske Blåseensemble, Opera Østfold og for østfoldpublikummet er Peter Szilvay en kjent og kjær skikkelse. Vi besøker den anerkjente dirigenten på prøver med Østfold Operakor i Glemmen kirke i Fredrikstad – en regnfull kveld i slutten av februar.
 
– Det er alltid hyggelig å komme hit!  Jeg lar meg imponere over det gode samarbeidet mellom Opera Østfold og Det Norske Blåseensemble  – både når det gjelder Operafest og de flotte operaproduksjonene på Fredriksten festning. Det Norske Blåseensemble kjenner jeg som en hardtarbeidende gjeng som har klart å utvikle profiler og egenart på kort tid. Jeg er imponert over innsats, arbeidsmoral og musikalsk kvalitet. Det flotte Operakoret er på plass og årets solister er selvsagt fantastiske, smiler Szilvay.  
 
 
ÅRETS KONFEKTESKE
 
Første avdeling i Operafest 2017 byr på en forkortet versjon av Mozarts udødelige opera buffa Don Giovanni, kronet med flere av landets beste Mozart-formidlere. Handlingen foregår i Sevilla på 1600-tallet, og skildrer de siste dagene av storsjarmøren Don Giovannis liv.
I konsertens andre avdeling inviteres publikum til fest i Don Giovannis hjem, der ensemblet byr på en rekke høydepunkt fra en rikholdig operakatalog. Publikum vil utvilsomt nynne gjenkjennende med, mener Szilvay.  
 
– En operafest er som å åpne en eske konfekt med bare de beste bitene. Vi tar ut de deilige stykkene hver for seg. Don Giovanni er én av operaene som godt tåler at ikke alt spilles. Dessuten er handlingen stadig like aktuell, sier han.
 
 
MOZART, EN REBELL
 
Historien forteller oss om Wolfang Amadeus Mozart som sin tids store popstjerne. Han var den første store komponisten som livnærte seg som frilanser og en mann som skapte furore mange ganger. Til tross for at han skrev musikk til og for fyrster, gjorde han seg også svært upopulær i øvrigheten. Et godt eksempel er Figaros bryllup. Teaterstykket ble forbudt og operaen ble raskt tatt av plakaten fordi stykket handlet om førstenattsretten for fyrstene.
 
 
– Mozart var ubeskrivelig tøff.  Endelig inntok fokuset på enkeltmennesket og enkeltskjebner teatrene, og Mozart valgte å ærlig beskrive åpenbare sosiale skjevheter. Don Giovanni er stadig like aktuell. Han var en uempatisk psykopat som tok for seg av kvinner. Vi har psykopatene i dag, også. Og overklassen og borgerskapet overfor de fattige. Dette er mellommenneske-drama som folk kan kjenne seg igjen i, avslutter en engasjert Szilvay.
 
Vi lar dirigent og kor konsentrere seg om øvelsen i Glemmen kirke, og er stolte av igjen å presentere Peter Szilvay i Operafest 2017.    
Om Peter Sebastian Szilvay;
 
  • Født 1971
  • bratsjist og dirigent 
  • ilddåp som dirigent med Kringkastingsorkestret, som avslutning på diplomstudiet ved Norges musikkhøgskole
  • dirigentstipendiat hos Stavanger Symfoniorkester i perioden 1998––2000
  • Mariss Jansons assistent i perioden 1999–2002
  • «”Årets dirigent»” i 1999
  • Vinner av «Spellemannsprisen» sammen med Oslo-Filharmonien for CDen “Low Jive” i 2009
  • «Årets utøver» i 2010 (pris tildelt av Norsk Komponistforening)
  •  erfaring fra arbeid med en rekke orkestre; St. Petersburg-filharmonien, Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester, Det kongelige kapell i København, Radio France Orchestre, Paris, Operaen i Würzburg samt samtlige orkestre, sinfoniettaer og militærkorps i Norge. 

andre relaterte nyheter

INGEBORG2%20980x650
Tidligmusikk
Spanske cellotoner fra ung solist
LES MER
HANNAH%20980x650
Tidligmusikk
Lystig arie fra fyldig stemme
LES MER
Nina_Gravrok%20980x650
Tidligmusikk
Glitter, glamour og klassiske bravurnumre
LES MER
DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
KynCMYK%20lang_ramme_2017
Det Norske Blåseensemble er støttet av Kulturdepartementet, Østfold Fylkeskommune og Halden kommune.