zappa980x650

The Brass From Utopia – a Frank Zappa tribute

Billetter

07.11
KL 19.00
Blå Grotte - Fredrikstad
Snart i salg
08.11
KL 19.00
Brygga Kultursal - Halden
09.11
KL 19.00
Sarpsborg Scene - Sarpsborg
Anført av Stian Aareskjold og Det Norske Blåseensembles brass- og slagverkseksjon inviterer vi til et gjenhør med den kritikerroste Frank Zappa-hyllesten The Brass from Utopia. Denne gangen forsterket av unge og dedikerte brassinstrumentalister og slagverkere i Østfold.
“Music is the only religion that delivers the goods”, sa Frank Zappa. Så er han også selv nærmest å regne som en religiøs leder for hærskaren av fans verden over. Kompositorisk var han inspirert av Stravinsky, Stockhausen og Varese men musikkikonet er umulig å plassere i en bås. Han komponerte alt fra den streiteste rhythm and blues, via alt av jazzrock med sløye arrangementer, til ganske utilgjengelig og kontemporær musikk. I tillegg kommer tekstene og det teatralske; han sparket til alle kanter og han var og ble en opprører og aktivist.
 
Zappa la listen skyhøyt for både seg selv og omgivelsene og det å være en av hans musikere ble et kvalitetsstempel uten sidestykke. Det var ingen vits i å søke jobb hos ham hvis man ikke var meget notekyndig og hadde ekstraordinære talenter. «Play something impossible», var ofte åpningsreplikken når han samlet musikerne til øvelse. Hvilket de gjorde i opptil tre måneder før hver turné.
 
Det Norske Blåseensembles Stian Aareskjold fikk for alvor opp øynene for ikonets musikalske univers i 1993 – det året Zappa døde av uhelbredelig kreftsykdom. Aareskjold ble blåst fullstendig over ende av Zappas innspilling med Ensemble Modern, The Yellow Shark, og Aareskjolds dypdykk i en eventyrlig og kompleks musikalsk verden skulle begynne.
 
– Jeg hadde lyst til å spille denne musikken, men jeg hadde lyst til å gjøre det på en ny måte. Ikke som en kopi av Zappas band og ikke som en kopi av Ensemble Modern. Jeg valgte å arrangere for messingblås og perkusjon, forteller Aareskjold.
 
Det rette brassensemblet fant han i egne rekker i Det Norske Blåseensemble, og med Aareskjolds arrangementer kulminerte prosjektet i CDen The Brass from Utopia – A Frank Zappa Tribute (2013). Siden utgivelsen har ensemblet spilt konsertversjoner av CDen en rekke ganger til store glede for Zappa-fans i Norge. Entusiasmen nådde nye høyder når Frank Zappas sønn, Dweezil, inviterte med seg ensemblet på to ganger europaturné med Zappa Plays Zappa og 50 years of Frank – i sine hyllester til sin far.


Gjør plass til fremtidens musikere
 

Det Norske Blåseensemble tar unge og dedikerte brassinstrumentalister og slagverkere med seg inn i orkesterlivet og opp på scenen! Ungdommene rekrutteres fra fylkets kulturskoler, korps og musikklinjer og inviteres til inspirerende møter og øvelser sammen med ensemblets musikere. Samarbeidet avsluttes med at de unge spiller i konsertene The Brass from Utopia sammen med ensemblet, og får en smak av det å jobbe som profesjonelle musikere. 
 

Visste du at...
  • I løpet av sin levetid klarte Zappa å stå for over 50 plateutgivelser, som er solgt i over 70 millioner eksemplarer verden over.
  • Frank Zappa og Mothers of Invention var den første internasjonale toppnavnet som sto på plakaten under Kalvøyafestivalen i 1973. Det var også hans første konsert i landet. 
  • Zappa holdt til sammen ni konserter i Norge. Det kunne blitt ti, hadde det ikke vært for at den planlagte konserten i Ekeberghallen i 1978 ble avlyst fordi en femtedivisjonskamp i håndball var berammet til samme tid.
  • I 1991 annonserte Zappa at han ville bli uavhengig kandidat ved det amerikanske presidentvalget. Han ble senere hindret fra dette på grunn av uhelbredelig kreft.

Kilde: ”Zappa i Norge”, Store Norske Leksikon
 
 


Medvirkende

Det Norske Blåseensemble
Unge utøvere av messingblåseinstrumenter og slagverk fra fylkets kulturskoler, korps og musikklinjer

Musikalsk leder: Stian Aareskjold
 

Medvirkende

Andre relaterte konserter

abba 980x650
Annet
Fyrverkerikonserten 2018: ABBA i havna
17.08
Halden
Kjøp billett / LES MER
20140716-nils-landgren-funk-unit-kulturarena-jena-7043
Annet
Some other time: Nils Landgrens hyllest til Leonard Bernstein
30.08, 31.08, 01.09
Moss, Oslo, Halden
Kjøp billett / LES MER
peter-og-ulven-5
Annet
Peter og ulven

Kjøp billett / LES MER
Det Norske Blåseensemble
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
kyncmyk lang ramme 2017