flere farger bilde 1
Foto: Fargespill Østfold

Fargespill Østfold med Det Norske Blåseensemble

Billetter

03.05
KL 18.00
Brygga Kultursal - Halden
04.05
KL 18.00
Brygga Kultursal - Halden
– Hele verden på én scene
Fargespill Østfold – i samarbeid med Det Norske Blåseensemble – presenterer hele verden på én scene i en festforestilling av de sjeldne. Men Fargespill er langt mer enn en forestilling. Det er en overbevisning om at vi mennesker kan møtes som likeverdige selv om vi kommer fra svært forskjellige kulturer. Fargespill er noe så sjeldent som en varm, varm velkomst.
dsc 0187
“Når man skal skape noe sammen med andre mennesker finnes det en suksessformel som er like enkel som den er effektiv: spør hva de har, i stedet for hva de mangler. Denne metoden, som egentlig er relevant for de aller fleste mellommenneskelige relasjoner, er bærebjelken i prosjektet Fargespill”. 

Dette er Ole Hamres ord og metode på Fargespill hentet fra en kronikk publisert i Bergens Tidende.  Mannen som sammen med Sissel Saue tok det første initiativet til det som skulle bli et nasjonalt multikulturelt kunstprosjekt av dimensjoner. Byen var Bergen og året var 2003.
 
På samme lest –  med Østfolds barn
 
Fargespill Østfold er basert på metoden fra Fargespill i Bergen. Med utgangspunkt i norsk tradisjonell folkemusikk/folketoner/dans, lokker man frem elevenes egne referanser fra sitt land. Alle har med seg noen strofer fra en sang eller en liten melodi som minner dem om noe fint. Alle har med seg sin egen stemme. Og det er nettopp dette som utgjør det verdifulle grunnstoffet i Fargespill: summen av stemmer, toner og bevegelser som ikke var her før disse barna kom. Barna bringer med seg skjulte skatter de selv kanskje ikke helt vet om, men som gjennom den kunstneriske bearbeidelsen blir til en forestilling som smidig bryter ned uuttalte forestillinger om forskjellighet.
 
 
Bakgrunnen for samarbeidet
 
I Halden i april 2017 var Flere Farger Halden – ledet av ildsjelene og musikerne Dina og Ove Billington – i ferd med å avvikles. Men først skulle den avsluttende forestillingen spilles i Brygga Kultursal. Det Norske Blåseensembles sjefsprodusent, Heidi Raude, satt tilfeldigvis blant publikum.
 
– Jeg ble umiddelbart rørt til tårer. Og jeg tenkte at dette var et perfekt prosjekt for oss å støtte. Noe jeg var overbevist om at alle i ensemblet ville stille seg bak uten å nøle. Vi kunne ikke sitte stille og se på en nedleggelse av noe som betyr så mye for så mange, forteller Raude.
 
Etter et møte med Dina og Ove Billington begynte samarbeidet å ta form. Publikum fikk først oppleve ensemblet samlet på Gallakonsert 17. mai – der barna fylte scenen i Brygga Kultursal i et rørende  ”Ja, vi elsker”.
 
Flere Farger Halden ble til Fargespill Østfold og flere betydelige aktører ønsket å være støttespillere. I tillegg til Det Norske Blåseensemble og Østfold Kulturutvikling er prosjektet nå støttet av Sparebankstiftelsen Halden, Berg Sparebank og Østfold Fylkeskommune – i tillegg til kulturskoler, seks skoler og en rekke uunnværlige frivillige i Halden og omegn.  
 
”Fargespill-barna står ikke på scenen fordi de skal hjelpes. De står der fordi de trengs. Fordi ingen andre kan gjøre det de gjør. Denne endringen fra problemfokus til ressursfokus gir oppsiktsvekkende resultater. Når folk blir behandlet og betraktet som ressurser, så blir de ressurser” – fargespill.no
 
I tillegg til forestillingene som er åpne for publikum 3. og 4. mai, spilles fire forestillinger for grunnskoleelever i fylket.

Medvirkende

Fargespill Østfold – 90 barn fra 25 nasjoner
Det Norske Blåseensemble
 
Dirigent: Tarjei Grimsby
Arrangementer: Håkon Berge
 
Prosjektleder/kunstnerisk leder: Dina Billington
Musikalsk ansvarlig: Ove Billington

 
  
 

Andre relaterte konserter

anne helene gjelstad dsc8716 bw trykk stor
Annet
VinterRiss 2018
01.03
Halden
Kjøp billett / LES MER
17 mai halden foto david engmo
Annet
Parkkonsert 17. mai
17.05
Halden
Kjøp billett / LES MER
Det Norske Blåseensemble
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
kyncmyk lang ramme 2017
}, []);